Ηλεκτρονικές πινακίδες matrix: Τελικά μειώνουν ή... αυξάνουν τα τροχαία;

Σε όλους τους δρόμους υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν τους οδηγούς. Στόχος είναι να αποτραπούν τα ατυχήματα. Τα αποτελέσματα ωστόσο εκπλήσσουν.

  • -
  • -

Ετησίως, πάνω από 1,35 εκατ. άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο. Στην προσπάθεια να μειώσουν αυτό τον τρομακτικό αριθμό, οι Αρχές και οι αρμόδιοι φορείς σε πολλούς αυτοκινητοδρόμους ανά την υφήλιο, τοποθετούν ηλεκτρονικές πινακίδες matrix για την ενημέρωση των οδηγών.

Μόνο στους αυτοκινητοδρόμους του Τέξας, υπάρχουν αυτή την στιγμή 900 ψηφιακές πινακίδες που ενημερώνουν και προειδοποιούν τους οδηγούς. Το πιο σύνηθες μήνυμα που προβάλλεται στις τεράστιες αυτές οθόνες είναι «ΜΗΝ ΠΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙΣ». Επίσης, κάποιες μέρες του μήνα αναγράφεται ο αριθμός των θανάτων στους δρόμους της πολιτείας.

Αντί να μειώνονται τα ατυχήματα, αυξάνονται!

Την ίδια τακτική ακολουθούν και άλλες πολιτείες. Ωστόσο, μια νέα έρευνα που βασίζεται σε δεδομένα 8 ετών, αποδεικνύει πως τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής δεν είναι τα αναμενόμενα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό Sciense και όπως ήταν φυσικό προκάλεσε συζητήσεις.

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ερευνητές, οι φωτεινές πινακίδες matrix αντί να αποτρέπουν τα ατυχήματα, τα αυξάνουν, ειδικότερα σε τμήματα των αυτοκινητόδρομων όπου βρίσκονται οι ψηφιακές οθόνες.

roads

Συγκεκριμένα, τα τροχαία στα σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί οι φωτεινές πινακίδες σημειώνουν αύξηση 1,35%. Αυτό σημαίνει ότι μόνο στο Τέξας, καταγράφονται 2.600 επιπλέον ατυχήματα και 16 θάνατοι τον χρόνο. Αυτό, εκτός από ζωές, στοιχίζει και σε χρήματα στο κράτος, με το επιπλέον κόστος να αγγίζει τα 337 εκατ. δολάρια ετησίως.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο Joshua Madsen, ένας εκ των ερευνητών, την πρώτη φορά που αντίκρισε το μήνυμα για τους νεκρούς τρόμαξε. «Το είδα πρώτη φορά στο Ιλλινόις. Τρόμαξα πραγματικά. Ήταν ένα φρικιαστικό στατιστικό που έκανε το μυαλό μου να τρέχει».

Δείτε εδώ Ποια μέρα της εβδομάδας είναι πιθανότερο να τρακάρεις στην Ελλάδα;

Η εμπειρία αυτή τον οδήγησε να συνεργαστεί με τον ειδικό, Jonathan Hall, ώστε να διαπιστώσουν τι επίδραση έχουν αυτές οι πινακίδες και τα μηνύματα που αναγράφουν στην οδική ασφάλεια. Συνέλεξαν δεδομένα για όλα τα ατυχήματα που συνέβησαν στο Τέξας από την 1η Ιανουαρίου του 2010 έως τις 31η Δεκεμβρίου του 2017. Όταν οι πινακίδες έδειχναν το μακάβριο αριθμό των νεκρών σε απόσταση 5 μιλίων, τα τροχαία αυξάνονταν κατά 1,52%. Στη συνέχεια μειώνονταν και μετά σημείωναν άνοδο εκ νέου όταν υπήρχε άλλη πινακίδα.

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως τόσο έντονα μηνύματα με αρνητικό πλαίσιο, τραβούν υπερβολικά την προσοχή των οδηγών και επηρεάζουν την ικανότητά τους να αντιδρούν σωστά στις μεταβαλλόμενες συνθήκες κυκλοφορίας.

roads

Προτείνουν το ύφος των μηνυμάτων να αλλάξει, οι πληροφορίες να είναι περιορισμένης έκτασης και όχι να επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία τους. Να προειδοποιούν αλλά όχι να τρομάζουν. Στόχος εξάλλου, είναι να μειωθούν τα τροχαία και οι θάνατοι και όχι να αυξάνονται.

Πηγή: interestingengineering.com

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...