O πόλεμος στην Ουκρανία θα γίνει «ταφόπλακα» για τη βενζίνη και το diesel;

Ανοιχτή παραμένει η συζήτηση για τον χρονικό ορίζοντα κατάργησης των κινητήρων εσωτερικής καύσης χωρίς να υπάρχει ομοφωνία στην ΕΕ – Πώς θα κινηθεί η αγορά;

  • -
  • -

Εκτός προγράμματος σε θεσμικό αλλά και κατασκευαστικό επίπεδο φέρνει τον κλάδο του αυτοκινήτου η ενεργειακή κρίση ,στην οποία οδηγήθηκε η Γηραιά Ήπειρος και όχι μόνο από την εισβολή στην Ουκρανία. Η εκτόξευση του κόστους της ενέργειας και η ανασφάλεια ως προς την επάρκεια των πόρων οδηγούν σε αναθεώρηση των προβλέψεων, που ήθελαν την άμεση κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Τα δεδομένα παραμένουν ρευστά με τις όποιες αποφάσεις να μπαίνουν στον «πάγο», σε αναμονή μιας αποκλιμάκωσης – σε πρώτη φάση τουλάχιστον - της κατάστασης.

Είναι ενδεικτικό ότι και σε εγχώριο επίπεδο η κυβέρνηση συζητά πλέον ανοιχτά το ενδεχόμενο μετάθεσης του deadline που είχε θέσει για την κατάργηση πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης λόγω του ενεργειακού κόστους. Μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να έσπευσε να θεσμοθετήσει νωρίτερα (2030) την απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης, σε σχέση με την γενικότερη οδηγία της ΕΕ που έθετε ως όριο το 2035, ωστόσο τα νέα δεδομένα φαίνεται ότι φέρνουν τη χώρα πιο κοντά στις προβλέψεις της ΕΕ, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις.

Πώς «κινούνται» τα κράτη – μέλη της ΕΕ σε σχέση με την κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης

Στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ συζητήθηκε το ζήτημα της μείωσης εκπομπών CO2, ενώ στην αντίστοιχη άτυπη Σύνοδο Υπουργών Μεταφορών φαίνεται ότι στο τραπέζι τέθηκε η εναλλακτική του υδρογόνου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπέρμαχοι της ηλεκτροκίνησης στην Ευρώπη αμφισβητούν πλέον την αποτελεσματικότητα της μπαταρίας «βλέποντας» ότι η Ευρώπη αδυνατεί να φτάσει την τεχνολογική εξέλιξη της Κίνας με αποτέλεσμα να στρέφει το βλέμμα στο υδρογόνο. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φωνές στην τελευταία σύνοδο υπουργών Μεταφορών που υποστήριξαν ότι η διεύρυνση της ηλεκτροκίνησης είναι περιβαλλοντικά επιζήμια σε επίπεδο παραγωγής με τα σοβαρότερα προβλήματα να εντοπίζονται στα βαρέα οχήματα. Την ίδια στιγμή εμφανίζεται η εναλλακτική του υδρογόνου, το οποίο όμως τεχνολογικά βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο.

energeia

Οι συζητήσεις που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες με επίκεντρο την κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης έδειξαν ότι ορισμένες χώρες ήθελαν να τρέξουν ταχύτερα, με την Ολλανδία και το Βέλγιο να ζητούν να γίνει συνολική κατάργηση το 2030. Τα κράτη - μέλη επιδιώκουν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις προτάσεις που θα καταπολεμήσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ωστόσο δεν παρατηρείται ομοφωνία. Μεταξύ των προτάσεων που ακούγονται είναι εκτός από την μείωση των εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων και η επιβολή προστίμου άνθρακα στις οδικές μεταφορές.

Η Γερμανία, φαίνεται ότι υποστηρίζει τελικώς το σχέδιο της ΕΕ για σταδιακή κατάργηση των νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2035, καθώς η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους κρίθηκε ότι δεν της επιτρέπει να θέσει διαφορετικό χρονοδιάγραμμα. Η Γερμανία κατέληξε στην απόφαση να θεσμοθετήσει την πώληση νέων αυτοκινήτων και φορτηγών μηδενικών ρύπων από το 2035, παρά τις αρχικές της διαφωνίες. Ο τρικομματικός συνασπισμός στη Γερμανία είχε αποφύγει να θέσει έναν σκληρό στόχο για την απαγόρευση των ρυπογόνων οχημάτων, λέγοντας αντ’ αυτού ότι υποστηρίζει τον στόχο της ΕΕ να πουλά μόνο «ουδέτερα» σε εκπομπές άνθρακα νέα οχήματα στην Ευρώπη μέχρι το 2035, ενώ δεσμεύεται επίσης να υποστηρίξει αυτοκίνητα που μπορούν να κινούνται με «πράσινα» καύσιμα, όπως αυτά με κυψέλες υδρογόνου.

Η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Steffi Lemke, δήλωσε ότι ο κυβερνών συνασπισμός στο Βερολίνο υποστηρίζει το σχέδιο του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ «σε όλα του τα σημεία» τονίζοντας παράλληλα ότι «οι κινητήρες εσωτερικής καύσης για αυτοκίνητα και φορτηγά θα καταργηθούν σταδιακά από το 2035». Ένα χρόνο νωρίτερα η Γερμανία αποφάσισε την αποχή από τη δέσμευση στις συνομιλίες για το κλίμα COP26 που την ήθελαν να πωλεί μόνο οχήματα μηδενικών εκπομπών από το 2035. Οι εξελίξεις όμως σε διεθνές επίπεδο φαίνεται ότι οδήγησαν την αυτοκινητοπαραγωγό χώρα σε συμφωνία με την ΕΕ.

Η Γαλλία, από την πλευρά της επιδιώκει να καταλήξει σε μια δέσμη μέτρων σχετικά με τη διαπραγματευτική εντολή των κρατών - μελών για συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άμεσα.

Χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία, η Ολλανδία και η Γερμανία διεκδικούν ένα χωριστό σύστημα εμπορίας εκπομπών που θα καλύψει τις οδικές μεταφορές και τα κτίρια, ενώ μια ομάδα χωρών, όπως η Πολωνία και η Σλοβακία, οι οποίες εξαρτώνται ακόμα σε μεγάλο βαθμό από άνθρακα και φυσικό αέριο, προειδοποίησαν για το κόστος που θα επιφέρουν τέτοιοι μηχανισμοί.

energeia

Η Τσεχία αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση καθώς παρά το μικρό της μέγεθος έχει το 16ο μεγαλύτερο ΑΕΠ στην Ευρώπη, ενώ αποτελεί και έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων. «Δεν θα συμφωνήσουμε με την κατάργηση πωλήσεων αυτοκινήτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα. Είναι αδύνατο. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε αυτό που επινόησαν οι φανατικοί οικολόγοι στο Ευρωκοινοβούλιο», δήλωσε ο Τσέχος Πρωθυπουργός. Ο ίδιος μάλιστα εξήγησε ότι η χώρα του θα στηρίξει την ηλεκτροκίνηση, δημιουργώντας τις υποδομές που απαιτούνται για τα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά δεν θα επιδοτήσει την παραγωγή τους.

Επιείκεια σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος έχει ζητήσει και η Ιταλία, ωστόσο γεγονός παραμένει ότι η ΕΕ δυσκολεύεται να έρθει σε συμφωνία και ομοφωνία με τα κράτη – μέλη να διατηρούν μια άτυπη στάση αναμονής δεδομένων και των ενεργειακών εξελίξεων.


Τι θα κάνουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων

BMW Group (BMW, MINI, Rolls-Royce, BMW Motorrad)

Μέχρι το τέλος του 2025, η BMW στοχεύει να γεμίσει τους δρόμους με πάνω από δύο εκατομμύρια αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Η MINI θα προσφέρει μία εξ ολοκλήρου ηλεκτρική γκάμα προϊόντων μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, ενώ εξ όλοκλήρου «ηλεκτρική» αναμένεται να γίνει η Rolls-Royce από το 2030. Όλα τα μελλοντικά νέα μοντέλα της BMW Motorrad στον τομέα της αστικής κινητικότητας θα είναι επίσης πλήρως ηλεκτρικά. Η BMW Group εκτιμά ότι τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα μπορεί να συγκεντρώσουν μερίδιο 50% επί των παγκόσμιων πωλήσεων της εταιρείας, νωρίτερα από το 2030. Η τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου αναμένεται επίσης να αντιπροσωπεύει ένα αυξανόμενο ποσοστό του μίγματος συστημάτων μετάδοσης κίνησης από το δεύτερο μισό της δεκαετίας και μετά. Η BMW Group προωθεί συστηματικά την εν λόγω τεχνολογία προωθώντας την ως μέσο που θα οδηγήσει στην βιώσιμη κινητικότητα. 

STELLANTIS (Alfa Romeao, Fiat, Abarth, Jeep, Lancia, Citoren, Opel, Peugeot, DS Automobiles, Dodge, RAM, Chrysler, Maserati, Vauxhall)

Από αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα θα αποτελείται το 100% των πωλήσεων της Stellantis στην Ευρώπη και το 50% στις ΗΠΑ έως το τέλος της δεκαετίας για την Stellantis. Ο Όμιλος προγραμματίζει να προσφέρει πάνω από 75 ηλεκτρικά μοντέλα με στόχο οι πωλήσεις του να φτάσουν τα 5 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα έως το 2030.

FIAT

Η Fiat στοχεύει στον απόλυτο εξηλεκτρισμό των οχημάτων της έως το 2027, οπότε και θα έχει πάψει να προσφέρει στην αγορά κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Lancia

Στοχεύει να βγει στις εκτός Ιταλίας αγορές εντός του 2024 με τον προγραμματισμό της να την θέλει από το 2028 να κατασκευάζει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Opel

Θα προσφέρει όλα τα υφιστάμενα μοντέλα της και σε ηλεκτρική έκδοση το 2024 με στόχο τον πλήρη «εξηλεκτρισμό» της έως το 2028.

Ford

Μηδενικών ρύπων θα είναι η πλήρης γκάμα των μοντέλων, που θα διοχετεύσει στην αγορά η Ford έως τα μέσα του 2026. Η εταιρεία προγραμματίζει να προχωρήσει στην πλήρη «ηλεκτροκίνηση» των μοντέλων της έως το 2030.

Honda

Η εταιρεία θέλει να λανσάρει 30 ηλεκτρικά μοντέλα διεθνώς έως το 2030 με στόχο την παραγωγή πάνω από 2 εκατ. οχημάτων από αυτά ετησίως. Η κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης – που περιλαμβάνει το σύνολο των προϊόντων της - για την εταιρεία τοποθετείται στο 2050.

Διάβασε επίσης: Το Euro 7 θα σημάνει το τέλος των κινητήρων βενζίνης;

Hyundai / Kia

Την προσφορά μόνο ηλεκτρικών οχημάτων στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης έως το 2035 προγραμματίζει η Hyundai/Kia και έως το 2040 διεθνώς. Οι προβλέψεις της Kia θέλουν πάνω από το 80% των πωλήσεων ηλεκτρικών της οχημάτων το 2030 να αφορούν την Κορέα, Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Κίνα με τα ηλεκτρικά οχήματα να καταλαμβάνουν το 45% του μεριδίου αγοράς του συνόλου της παραγωγής της στις παραπάνω χώρες.

Mercedes-Benz

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας προγραμματίζει η Mercedes-Benz να έχει καταργήσει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η εταιρεία στοχεύει στην μείωση του αποτυπώματος άνθρακα ανά επιβατικό αυτοκίνητο κατά περισσότερο από 50% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2020. Παράλληλα, η εταιρεία επικεντρώνεται στο «πρασίνισμα» του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας ακολουθώντας πιο βιώσιμους τρόπους προμήθειας υλικών και ενέργειας. Τα εργοστάσια δεν θα εκπέμπουν διοξείδιο το άνθρακα, όλες οι πρώτες ύλες θα ανακυκλώνονται και θα βρίσκουν νέες χρήσεις μιας δεύτερης ζωής. Τα εργοστάσια της Mercedes-Benz θα χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό που παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή, η υδροηλεκτρική, και σε ορισμένες περιπτώσεις και η γεωθερμική. Βασικό μέλημα της Mercedes-Benz, βάσει των καθαρών στόχων που έχει θέσει για το 2030, είναι να μειώσει στη γραμμή παραγωγής των αυτοκινήτων της κατά 43% την κατανάλωση ενέργειας, κατά 33% τη χρήση ύδατος, κατά 43% τα απορρίμματα και κατά 40% τα πρωτογενή υλικά που χρησιμοποιούνται για τα ηλεκτρικά συστήματα των ηλεκτρικών οχημάτων.

Renault - Nissan Alliance (& Dacia, Mitsubishi)

Μέχρι το 2030 το 90% της προσφοράς των εταιρειών θα είναι ηλεκτρικά οχήματα, καλύπτοντας τις μεγάλες αγορές. Η παραγωγή τους θα βασίζεται σε πέντε κοινές πλατφόρμες EV, που καλύπτουν τις περισσότερες αγορές, σε όλες τις μεγάλες περιοχές (η CMF-AEV, η πιο προσιτή πλατφόρμα στον κόσμο, οικογένεια πλατφορμών KEI-EV (mini όχημα) για εξαιρετικά συμπαγή EV, Οικογένεια πλατφορμών LCV-EV Family για τους επαγγελματίες, έχοντας ως βάση το νέο Nissan Town Star). Τα μέλη της συμμαχίας προχωρούν σε κοινή στρατηγική και καινοτομίες για τις μπαταρίες, επιλέγοντας τον ίδιο προμηθευτή στις βασικές αγορές. Στόχος τους είναι η μείωση του κόστους της μπαταρίας κατά 50% το 2026 και 65% έως το 2028.

energeia

Toyota

Η Toyota έχει θέσει ως στόχο την πώληση 3,5 εκατ. ηλεκτρικών οχημάτων σε όλο τον κόσμο έως το 2030 και να διακόψει την παραγωγή κινητήρων εσωτερικής καύσης (βενζίνης και diesel) μέχρι το 2035 στην Δυτική Ευρώπη. Ο επικεφαλής της Stellantis όμως Carlos Tavares υποστηρίζει ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 10-15 χρόνια για να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα της στροφής στην ηλεκτροκίνηση για το περιβάλλον. Αλλά στο μεταξύ θα προχωράμε, με όλες τις συνέπειες. Θετικές ή αρνητικές.

Volkswagen Group (Audi, Volkswagen, Skoda, SEAT, Lamborghini, Bentley)

Μέχρι το 2030, η Volkswagen Group σχεδιάζει να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα ανά αυτοκίνητο κατά 30% στον κύκλο ζωής του (συγκρινόμενο με  το 2018). Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, το μερίδιο των ηλεκτρικών οχημάτων μπαταρίας αναμένεται να αυξηθεί στο 50%, ενώ το 2040, σχεδόν το 100% όλων των νέων οχημάτων του Ομίλου σtiw μεγάλες αγορές, θα είναι μηδενικών εκπομπών ρύπων. Το αργότερο έως το 2050, το Group σκοπεύει να λειτουργεί πλήρως ουδέτερα ως προς το κλίμα.

Volvo

O πλήρης εξηλεκτρισμός της γκάμας της Volvo έχει προγραμαμτιστεί για το 2030, οπότε και θα προσφέρει αποκλειστικά αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη εταιρεία που προχώρησε στην σχετική ανακοίνωση από το 2017. Οι plug-in hybrid εκδόσεις με το έμβλημα Recharge έχουν ήδη επεκταθεί σε όλα τα μοντέλα της εταιρείας προσφέροντας τη δυνατότητα κίνησης με την εκπομπή μηδενικών ρύπων σε ηλεκτρική λειτουργία, υψηλή συνδυαστική ισχύ από τους ηλεκτροκινητήρες και τα εξελιγμένα μοτέρ βενζίνης, μειωμένους ρύπους και χαμηλή κατανάλωση σε υβριδική λειτουργία

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...