To Skoda που έσπασε κάθε ρεκόρ - Έκανε 2.831 km με ένα ντεπόζιτο

Δεν είναι ηλεκτρικό, ούτε υβριδικό. Ούτε καν SUV. Μπορεί θεωρητικά να είναι... εκτός μόδας, όμως, ένα diesel sedan απέδειξε ότι μπορεί να βρεθεί στην επικαιρότητα, χάρη στην κορυφαία αποδοτικότητά του.

  • -
  • -

Την ώρα που η Ευρώπη στρέφεται με ταχύτητα προς τα υβριδικά και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ένα Skoda Superb εφοδιασμένο με diesel κινητήρα κατέρριψε κάθε ρεκόρ οικονομίας, καλύπτοντας 2.831 χιλιόμετρα με ένα μόνο ντεπόζιτο και αποδεικνύοντας, ότι το πετρέλαιο δεν έχει αντίπαλο, όταν το ζητούμενο είναι το ταξίδι σε ανοικτό δρόμο και η αυτονομία. Το κατόρθωμα ανήκει στον Miko Marczyk, πρωταθλητή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι 2025, ο οποίος οδήγησε ένα Superb TDI από την Πολωνία, μέσω Γερμανίας και Γαλλίας, μέχρι την Ολλανδία και πίσω, χωρίς να σταματήσει ούτε μία φορά για ανεφοδιασμό.

Η επίδοση αυτή του χάρισε μια θέση στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες, αποδεικνύοντας ότι, παρά την πτώση στις πωλήσεις, το diesel εξακολουθεί να είναι αναντικατάστατο στην αποδοτικότητα μακρινών διαδρομών.

Με ελάχιστες παρεμβάσεις

Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε ήταν απολύτως εργοστασιακό, με ελάχιστες αλλαγές. Το μόνο που διαφοροποιήθηκε ήταν η ανάρτηση, δανεισμένη από την έκδοση Sportline, που μείωσε το ύψος κατά 15 χιλιοστά και ένα σετ ελαστικών χαμηλής αντίστασης κύλισης. Αυτές οι μικρές επεμβάσεις βελτίωσαν την αεροδυναμική και μείωσαν τις τριβές, συμβάλλοντας στην εξωπραγματική κατανάλωση των 2,61 λίτρων/100 km, πολύ χαμηλότερη από την επίσημη τιμή των 4,8 λίτρων για την ίδια απόσταση.

Σε ορισμένα σημεία, όπως στη Γαλλία όπου φυσούσε ευνοϊκός άνεμος, η κατανάλωση έπεσε στα 2,2 λίτρα/100 km, νούμερα που δύσκολα θα πετύχει ακόμη και ένα σύγχρονο υβριδικό. Το Superb κινήθηκε με μέση ταχύτητα 80 km/h, σε ρυθμό υποδειγματικής ηρεμίας, καθώς ο οδηγός απέφευγε απότομα φρεναρίσματα και κρατούσε σταθερό ρυθμό, με τη βοήθεια ενός αυτοκινήτου υποστήριξης που τον ενημέρωνε για την κίνηση μπροστά του.

Δείτε ακόμη: Το πιο παλιό Skoda - Πωλείται 90 χρόνια μετά με τιμή 45.500 ευρώ

Ο τελευταίος χορός

Ο δίλιτρος TDI κινητήρας του Superb αποδίδει 150 ίππους και 340 Nm ροπή, συνδυάζεται με κιβώτιο DSG επτά σχέσεων και κίνηση στους εμπρός τροχούς. Το αυτοκίνητο είχε ήδη διανύσει 20.000 χιλιόμετρα, άρα είχε «ανοίξει» το μοτέρ και λειτούργησε άψογα σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Ο Marczyk γέμισε το ρεζερβουάρ των 66 λίτρων μέχρι πάνω και φρόντισε να ασκεί πάντα ελάχιστη πίεσηστο γκάζι. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ταξίδι που διήρκεσε πάνω από 35 ώρες αδιάκοπης οδήγησης. Μετά το τέλος του εγχειρήματος, ο ίδιος δήλωσε πως σκοπεύει να δοκιμάσει ξανά, με στόχο τα 3.000 χιλιόμετρα, πιστεύοντας ότι με καλύτερες θερμοκρασίες και χρήση premium diesel καυσίμου, το ρεκόρ μπορεί να καταρριφθεί εκ νέου. Δείτε εδώ τις τιμές του Skoda Superb στην Ελλάδα

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...