Επιδόσεις χωρίς τύψεις: Τα γρηγορότερα ηλεκτρικά στην Ελλάδα

Εκτοξεύονται στην επιτάχυνση από στάση και «γλεντάνε» ακόμα και hypercars, όμως δεν εκπέμπουν ούτε μισό γραμμάριο διοξειδίου του άνθρακα.

  • -
  • -

Ας μη γελιόμαστε. Οι περισσότεροι θερμόαιμοι υποστηρικτές του αυτοκινήτου που ενδιαφέρονται για επιδόσεις και κορυφαίες επιταχύνσεις πιθανότατα θα αδιαφορούν για τις εκπομπές ρύπων των συγκεκριμένων μοντέλων. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο κόσμος αλλάζει και πλέον μπορούμε να έχουμε όχι απλά γρήγορα αυτοκίνητα αλλά… πυραύλους εδάφους, χωρίς κινητήρα εσωτερικής καύσης, χρησιμοποιώντας απλώς ρεύμα που συσσωρεύεται σε μπαταρίες και ηλεκτροκινητήρες.

Αν λοιπόν αναρωτηθήκατε ποτέ ποια είναι τα ταχύτερα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τότε διαβάστε την παρακάτω λίστα. Είχαμε και εμείς την ίδια απορία οπότε τα συγκεντρώσαμε και τα ταξινομήσαμε ανάλογα με τις επιδόσεις τους. Διαλέξαμε ένα μόνο μοντέλο από κάθε εταιρεία, το ταχύτερο στην γκάμα, και το κριτήριο είναι ο χρόνος για τα 0-100 km/h.

Να τονίσουμε ότι διαλέξαμε αποκλειστικά τα αυτοκίνητα που είναι σήμερα διαθέσιμα προς πώληση στην Ελλάδα. Στο άμεσο μέλλον περιμένουμε πολλά ακόμη ενδιαφέροντα και ταχύτατα ηλεκτροκίνητα μοντέλα, όπως το Kia EV6 GT ή τη Mercedes EQE 53 AMG 4MATIC+, αλλά προς το παρόν, τα γρηγορότερα είναι τα παρακάτω:

6. BMW i4 M50

Η ηλεκτροκίνητη έκδοση της Σειράς 4 Gran Coupe εξασφαλίζει κορυφαίες επιδόσεις στην ισχυρότερη παραλλαγή της. Με 544 ίππους, τα 0-100 km/h είναι υπόθεση μόλις 3,9 δευτερολέπτων, επίδοση που κάποτε ήταν εφικτή αποκλειστικά από εξωτικά supercars. Σήμερα, ένα οικογενειακό τετράθυρο μπορεί να έχει το ίδιο «εκρηκτική» επιτάχυνση. Κοστίζει 69.750 €.

5. Mercedes EQS 53 AMG 4MATIC

Κορυφαία τεχνολογία, κορυφαία πολυτέλεια και κορυφαίες επιδόσεις. Η ηλεκτρική λιμουζίνα της Mercedes δεν θυσιάζει την απόλαυση και στην έκδοση AMG προσφέρει εκρηκτική επιτάχυνση στα 100 km/h, μέσα σε μόλις 3,8 δευτερόλεπτα. Με 658 ίππους άλλωστε, δεν θα μπορούσε να πετύχει τίποτα λιγότερο. Το κόστος βέβαια είναι αντίστοιχα… εντυπωσιακό, στις 175.800 €.

4. Ford Mustang Mach-E GT

Κάποιοι δεν μπορούν να ακούν το όνομα Mustang να περιγράφει ένα ηλεκτρικό SUV, όταν όμως μάθουν ότι έχει 487 ίππους και κάνει 0-100 km/h σε 3,7 δευτερόλεπτα, μάλλον θα αλλάξουν γνώμη. Το εντυπωσιακό μοντέλο επιταχύνει ταχύτατα και δεν εστιάζει μόνο στις επιδόσεις στην ευθεία, αλλά στη συνολική οδηγική εμπειρία που προσφέρει. Κοστίζει από 85.760 €.

Διαβάστε τη δοκιμή μας για το Ford Mustang Mach-E GT εδώ

3. Audi RS e-tron GT

Η Audi με τη σειρά e-tron στα μοντέλα της δείχνει το δρόμο της ηλεκτροκίνησης και προσφέρει μερικά από τα πιο ολοκληρωμένα μοντέλα. Το RS e-tron GT είναι το πρώτο ηλεκτρικό που παίρνει τον κωδικό RS της Audi Sport και όχι άδικα, αφού έχει 600 ίππους και 0-100 km/h μέσα σε 3,3 δευτερόλεπτα. Η αρχική τιμή του ορίζεται στις 155.000 €.

2. Porsche Taycan Turbo S

Με το σήμα της Porsche στο καπό, η Taycan δεν θα μπορούσε να μην συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ταχύτερες ηλεκτροκίνητες προτάσεις. Το μεγάλο τετράθυρο της γερμανικής μάρκας έχει 762 ίππους και επιταχύνει αστραπιαία μέχρι τα 100 km/h, μέσα σε μόλις 2,8 δευτερόλεπτα. Φυσικά είναι αντίστοιχα εντυπωσιακή και στην οδήγηση, με αυθεντικό Porsche DNA. Η τιμή της είναι 198.100 €.

Δείτε τη video-δοκιμή μας για την Porsche Taycan Turbo των 680 ίππων εδώ

1. Tesla Model S Plaid

Ο «μπαμπάς» των ηλεκτρικών έχει… γλεντήσει πολλά θερμικά hypercars σε επιτάχυνση, ειδικά στο 400άρι, που αποδεικνύεται σχεδόν άχαστο. Ο Elon Musk το βγάζει στην παραγωγή με 1.020 ίππους (!), 628 χιλιόμετρα αυτονομία με μια φόρτιση, τελική ταχύτητα 322 km/h και επιτάχυνση 0-100 km/h σε 2,1 δευτερόλεπτα! Ναι, σωστά διαβάσατε. Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμο για αγορά στην Ελλάδα και η τιμή του είναι 143.990 €.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...