Nissan: Έτσι θα φτιάχνουμε μπαταρίες με κόστος 65$ ανά kWh [video]

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η εμφάνιση των μπαταριών στερεάς κατάστασης θα αλλάξουν τα δεδομένα στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

  • -
  • -

Όλοι γνωρίζουμε πως όταν μια τεχνολογία ξεκινά να αναπτύσσεται, είναι ακριβή και απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό. Για παράδειγμα, ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής κόστιζε μια περιουσία και είχε περιορισμένες δυνατότητες. Στη συνέχεια, οι Η/Υ μπήκαν σε κάθε σπίτι και αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Αν ψάξουμε, μπορούμε να βρούμε ακόμη πολλά παραδείγματα, όπως τα κινητά τηλέφωνα, ακόμη και το Internet. Εξαίρεση δεν αποτελεί ούτε ο κόσμος της αυτοκίνησης.

Δοκιμάζουμε για ένα μήνα το Nissan Leaf e+ και... εθιζόμαστε!

Το μέσο αγοραστικό κοινό αντιλαμβάνεται την ηλεκτροκίνηση ως κάτι πανάκριβο, επειδή το αυτοκίνητο σαν αντικείμενο είναι έτσι κι αλλιώς ακριβό. Φυσικά τα ηλεκτρικά δεν θα γίνουν ποτέ προσιτά, όχι όμως λόγω της ηλεκτρικής φύσης τους αλλά λόγω προδιαγραφών του σύγχρονου πολιτισμού που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής τους. Με άλλα λόγια, τα αυτοκίνητα στο μέλλον και βενζινοκίνητα αν ήταν, θα είχαν πολύ υψηλότερες τιμές. Η Nissan έρχεται για να δώσει μια λύση στο πρόβλημα με τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης.

Η ίδια υπολογίζει ότι μια μπαταρία στερεάς κατάστασης μπορεί να φτάσει στο κόστος των 65 δολαρίων ανά kWh. Μια μεγάλη μπαταρία των 70 kWh δηλαδή, θα στοιχίζει 4.550 δολάρια (4.200 €) και θα ρίξει το κόστος παραγωγής ενός ηλεκτρικού. Επίσης η αντικατάσταση μέρους της μπαταρίας ή και ολόκληρης της μονάδας από φθορά ύστερα από πολλά χρόνια θα στοιχίζει σημαντικά λιγότερο από ό,τι σήμερα. Η ιαπωνική φίρμα υπολογίζει ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα καταφέρει να φέρει στην αγορά ένα αυτοκίνητο που θα κάνει χρήση μπαταρία αυτού του είδους.

Δείτε πως γίνονται τα crash test στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ακολουθεί το αναλυτικό Δελτίο Τύπου της Nissan

Η Nissan αποκάλυψε το πρωτότυπο εργοστάσιό της  για την παραγωγή  πλαστικοποιημένων κυψελών μπαταριών σε στερεά κατάσταση, τις οποίες η εταιρεία σκοπεύει να φέρει στην αγορά το 2028. Αυτή η πρωτότυπη εγκατάσταση, εντός του Ερευνητικού Κέντρου της Nissan στην Περιφέρεια της Kanagawa, έχει στόχο να προωθήσει περαιτέρω την ανάπτυξη των μπαταριών στερεάς κατάστασης.

Σύμφωνα με το μακροπρόθεσμο όραμά της, Nissan Ambition 2030, η Nissan στοχεύει να λανσάρει ένα EV με μπαταρίες στερεάς κατάστασης που η ίδια θα αναπτύξει, έως το οικονομικό έτος 2028. Στο πλάνο του σχεδιασμού της έχει συμπεριληφθεί η δημιουργία μιας πιλοτικής γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιό της στη Yokohama το 2024. Η Nissan πιστεύει ότι οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης μπορούν να μειωθούν στα 75 $ ανά kWh το οικονομικό έτος 2028 και σε 65 $ ανά kWh στη συνέχεια, τοποθετώντας τα EVs στο ίδιο επίπεδο κόστους με τα βενζινοκίνητα οχήματα.

Οι μπαταρίες σε στερεά κατάσταση αναμένεται να είναι μια τεχνολογία που θα λειτουργήσει ως καταλύτης αλλαγών στην αγορά,  αυξάνοντας  τη δημοτικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων. Έχουν ενεργειακή πυκνότητα περίπου διπλάσια από εκείνη των συμβατικών μπαταριών ιόντων λιθίου, σημαντικά μικρότερο χρόνο φόρτισης λόγω ανώτερης απόδοσης  φόρτισης/εκφόρτισης και χαμηλότερο κόστος χάρη στη δυνατότητα χρήσης λιγότερο ακριβών υλικών. Με αυτά τα πλεονεκτήματα, η Nissan προγραμματίζει την χρήση των μπαταριών στερεάς κατάστασης σε ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των φορτηγών, καθιστώντας τα EVs της πιο ανταγωνιστικά.

Ο Kunio Nakaguro, εκτελεστικός αντιπρόεδρος, υπεύθυνος για την Έρευνα & Ανάπτυξη, δήλωσε: "Η Nissan έχει ηγετική θέση στην τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης, μέσω ενός ευρέος φάσματος δραστηριοτήτων R&D (Έρευνας & Ανάπτυξης), που εκτείνεται από την έρευνα υλικού μπαταριών μοριακού επιπέδου, έως την ανάπτυξη ασφαλών ηλεκτρικών οχημάτων υψηλών επιδόσεων.

“Η γνώση που αποκτήθηκε από την εμπειρία μας, υποστηρίζει την ανάπτυξη μπαταριών σε στερεά κατάσταση και έχουμε συσσωρεύσει σημαντικές στοιχειώδεις τεχνολογίες. Στο εξής, τα τμήματα R&D και κατασκευής της Nissan, θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για να χρησιμοποιήσουν αυτήν την πρωτότυπη μονάδα παραγωγής και να επιταχύνουν την πρακτική εφαρμογή των μπαταριών στερεάς κατάστασης.”

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...