Μάνατζερ της GM πιάστηκε να παίρνει μίζα 3,5 εκατ.

Οι δουλειές κάτω από το τραπέζι και το «μαύρο χρήμα» δεν είναι μόνο ελληνική υπόθεση. Ωστόσο, στις υπόλοιπες χώρες δύσκολα θα τη γλυτώσεις.

  • -
  • -

Κατείχε τη θέση του διευθυντή στο τμήμα Global Purchasing and Supply Chain της General Motors και ήταν υπεύθυνος για την παγκόσμια αλυσίδα αγορών και εφοδιασμού της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ετησίως λάμβανε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, όμως ο κύριος Hyoung Nam So ήθελε να βγάλει περισσότερα χρήματα. Ως μάνατζερ επικοινωνούσε με όλους τους μεγάλους προμηθευτές και κανόνιζε τις δουλειές για την εταιρεία. Εκμεταλλευόμενος τη θέση του, ζήτησε από έναν προμηθευτή ανταλλακτικών στη Νότιο Κορέα να του δώσει «μίζα» 5 εκατ. δολαρίων για κλείσει το deal με τη GM αξίας 35$ εκατ.  

Ο προμηθευτής προκειμένου να εξασφαλίσει ένα τόσο μεγάλο συμβόλαιο δέχθηκε αλλά με λιγότερα χρήματα, προσφέροντας στο στέλεχος της GM 1 εκατ. δολάρια σε μετρητά τον Οκτώβριο του 2015 και άλλα 2,5 εκατ. επίσης σε μετρητά τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Πώς τον έπιασαν;

Λίγους μήνες αργότερα η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, καθώς ο προμηθευτής παρότι δεν είχε καταθέσει τη χαμηλότερη προσφορά πήρε τη δουλειά. Έτσι, ξεκίνησε εσωτερικό έλεγχο.

Φυσικά, η GM κατάλαβε τι είχε συμβεί, απολύοντας τον κύριο So και προχωρώντας σε μήνυση εναντίον του. Την υπόθεση ανέλαβε το τμήμα Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, με τους πράκτορες να εντοπίζουν τα χρήματα σε ένα ιδιωτικό θησαυροφυλάκιο στο Λος Άντζελες.

Διαβάστε επίσης: Τι αυτοκίνητο οδηγεί το αφεντικό της General Motors;

Ο μάνατζερ στη συνέχεια εργάστηκε σε άλλες εταιρείες ως επικεφαλής παγκόσμιων αγορών,  θεωρώντας πως είχε ξεμπλέξει. Ο εισαγγελέας ωστόσο είχε άλλη άποψη. Του απήγγειλε κατηγορίες για διαφθορά και δωροδοκία, με τους αστυνομικούς να προχωρούν στη σύλληψή του.

Ο Hyoung Nam So θα οδηγηθεί στο δικαστήριο και η ποινή που αντιμετωπίζει είναι τα 5 χρόνια φυλάκισης. Αν τα χρήματα δεν είχαν βρεθεί, το κατηγορητήριο θα ήταν πολύ βαρύτερο.  

 Η General Motors εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του εκπροσώπου της, αναφέροντας: «Η GM δεν ανέχεται ούτε συγχωρεί τη διαφθορά ή τη δωροδοκία κανενός είδους. Η παράνομη συμπεριφορά που φέρεται εδώ είναι εντελώς ασυνεπής με τον κώδικα δεοντολογίας και τις εταιρικές μας πολιτικές. Έχουμε συνεργαστεί με την Εισαγγελία των ΗΠΑ για την Κεντρική Περιφέρεια της Καλιφόρνια καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η οποία επιβεβαίωσε ότι η GM δεν είναι ούτε στόχος ούτε αντικείμενο της έρευνας».

Πηγή: Los Angeles Times

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...