Ποια χώρα θα εξηλεκτρίσει η VW επενδύοντας 7 δισ. ευρώ;

Το πολύ μεγάλο ποσό των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ σκοπεύει να δαπανήσει η Volkswagen μαζί με τη SEAT, στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και όλα αυτά μόνο σε μία χώρα.

  • -
  • -

Ο όμιλος Volkswagen μέσω της SEAT θα προχωρήσει σε πολύ μεγάλες επενδύσεις ώστε να εξηλεκτρίσει δύο εργοστάσια και να εγκαταστήσει μία νέα γραμμή μπαταριών. Όλα αυτά θα γίνουν στην Ισπανία, με τα εργοστάσια που θα εξηλεκτριστούν να είναι εκείνα στο Martorell και την Παμπλόνα, ενώ η νέα αλυσίδα ηλεκτρικών μπαταριών πρόκειται να εγκατασταθεί στη Βαλένθια.

Volkswagen-SEAT

Οι στόχοι της επένδυσης και οι θέσεις εργασίας

Ο γερμανικός όμιλος θα κάνει αυτή την επένδυση σε συνεργασία με εξωτερικούς προμηθευτές και συνεργάτες, με απώτερο στόχο να εξηλεκτρίσει τη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, η οποία αποτελεί «πατρίδα» της SEAT.

Δείτε ακόμα: Volkswagen: Πώς έβγαλε 5 δισ. παραπάνω πουλώντας λιγότερα αυτοκίνητα

Η παραγωγική ικανότητα σε μπαταρίες στη μονάδα της Βαλένθια θα φτάσει τις 40 GWh ανά έτος, κίνηση κίνηση η οποία θα απαιτήσει τη δημιουργία 3.500 θέσεων εργασίας, ενώ η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2026. Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει η κατασκευή του εργοστασίου να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους.

 

Ακολουθεί το σχετικό δελτίο τύπου.

Η SEAT S.A. και ο όμιλος Volkswagen ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να διαθέσουν περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ για να εξηλεκτρίσουν την Ισπανία ως μέρος της δέσμευσής τους για τη χώρα καθώς και την εκεί ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτό θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση στην ισπανική ιστορία. Το έργο Future: Fast Forward θα περιλαμβάνει ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών στο Sagunto της Βαλένθια. Όλα τα σχέδια και οι επενδύσεις υπόκεινται στην τελική έγκριση της υποβολής στο πρόγραμμα PERTE.

«Το έργο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον όμιλο Volkswagen, για την Ισπανία και για όλη την Ευρώπη. Είναι η φιλοδοξία μας να εξηλεκτρίσουμε την Ισπανία και είμαστε πρόθυμοι να επενδύσουμε περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ μαζί με εξωτερικούς προμηθευτές και συνεργάτες για τον εξηλεκτρισμό των εργοστασίων μας στο Martorell και στην Παμπλόνα και την εγκατάσταση αλυσίδας παραγωγής ηλεκτρικών μπαταριών στη Βαλένθια», δήλωσε ο Thomas Schmall, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Volkswagen AG υπεύθυνος για την Τεχνολογία και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της SEAT SA.

Ο Όμιλος Volkswagen στοχεύει σε παραγωγική ικανότητα 40 GWh ετησίως και σχεδιάζει να απασχολήσει περισσότερους από 3.000 ανθρώπους στη Βαλένθια. Το χρονοδιάγραμμα είναι στενό: για να είναι έτοιμο να ξεκινήσει την παραγωγή το 2026, η κατασκευή του πρέπει να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους. Το πρώτο ορόσημο πρέπει να είναι το θετικό αποτέλεσμα της υποβολής στο πρόγραμμα PERTE και των οριστικών αδειών. «Στη Βαλένθια, δεν θα δημιουργήσουμε τίποτα λιγότερο από ένα εργοστάσιο επόμενης γενιάς: Ένα τυποποιημένο εργοστάσιο, που θα παράγει μπαταρίες και θα εφοδιάζεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επιτρέποντας μια βιώσιμη παραγωγή», είπε ο Schmall.

Ο Wayne Griffiths, Πρόεδρος της SEAT S.A., δήλωσε: «Το Future: Fast Forward έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία και να εκδημοκρατίσει την ηλεκτρική κινητικότητα σε όλη την Ευρώπη. Τα περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ που ο  Όμιλος Volkswagen και η SEAT S.A. θα διαθέσουν για το Future: Fast Forward θα αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση στην ισπανική ιστορία».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...