Volkswagen: Πώς έβγαλε 5 δισ. παραπάνω πουλώντας λιγότερα αυτοκίνητα

Περισσότερα κέρδη κατάφερε να έχει η Volkswagen το 2021 σε σχέση με το 2020, παρά το γεγονός ότι πούλησε λιγότερα αυτοκίνητα. Πώς το έκανε;

  • -
  • -

Με το πρόγραμμα Accelerate που «τρέχει» εδώ και ένα χρόνο, η Volkswagen επιχειρεί να αλλάξει ταυτότητα. Θέλει, λοιπόν, να μην είναι πλέον μια εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων, αλλά μια εταιρεία τεχνολογίας η οποία θα ασχολείται κατά κύριο λόγο με αυτοκίνητα (τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα), όμως σταδιακά θα επεκτείνεται και σε άλλους τομείς.

Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος έχει ήδη αρχίσει να φέρνει τους πρώτους καρπούς, με τη ροή των εσόδων για το 2021 να είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με το 2020, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις ήταν λιγότερες.

Κέρδη Volkswagen

Συγκεκριμένα, η Volkswagen είχε παραδώσει το 2020 στους ανά τον κόσμο πελάτες της 5,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Αυτό το νούμερο μειώθηκε για το 2021 και έπεσε στα 4,9 εκατομμύρια. Αυτή η μείωση μεταφράζεται σε πτώση κατά 8%. Ωστόσο, τα έσοδα ανέβηκαν σημαντικά, ενώ το ίδιο συνέβη και με τα κέρδη.

Πιο αναλυτικά, η γερμανική εταιρεία είδε το 2021 να μπαίνουν στα ταμεία της από πωλήσεις αυτοκινήτων 76,1 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με τα 71,1 δισ. ευρώ του 2020, αύξηση που μεταφράζεται σε 7%. Ανάλογη και σαφώς πιο εντυπωσιακή πορεία είχαν και τα λειτουργικά κέρδη, τα οποία για το 2021 έφτασαν τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχαν περιοριστεί σε μόλις 0,5 δισ. ευρώ, με την ποσοστιαία αύξηση σε αυτή την περίπτωση να είναι... 400%.

Δείτε ακόμα VW: Ο πόλεμος θα πιέσει τους πολίτες χειρότερα απ' ό,τι η πανδημία

Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων έπαιξε το γεγονός ότι η εταιρεία εξορθολόγισε τα έξοδά της, καθώς τα περιόρισε κατά 1 δισ. ευρώ, «κόβοντας» από τομείς όπου ξοδεύονταν χρήματα χωρίς κάποιο αντίκρισμα. Αξιοσημείωτη ήταν η αύξηση των πωλήσεων που παρατηρήθηκε στα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά μοντέλα. Οι συνολικές πωλήσεις τους έφτασαν τις 369.000 αυτοκίνητα (73% αύξηση σε σχέση με το 2020), με τις 106.000 να αφορά τα plug-in υβριδικά μοντέλα (33% αύξηση συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά) και τις 263.000 να είναι μοντέλα που λειτουργούν αποκλειστικά με μπαταρία (η αύξηση σε σχέση με το 2021 έφτασε το 97%, δηλαδή οι πωλήσεις τους σχεδόν διπλασιάστηκαν).

Όπως φαίνεται, το σχέδιο της Volkswagen για το μέλλον αποδίδει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, οπότε δεν περιμένουμε κάτι άλλο από το να συνεχιστεί η εφαρμογή του.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...