Κυκλικός κόμβος – Ξέρεις τι δείχνει η κάθε πινακίδα;

Δες τι σημαίνει η κάθε μία από αυτές και ερμήνευσε τις σωστά την επόμενη φορά που θα τις συναντήσεις.

  • -
  • -

Ανάμεσα στις πινακίδες του Κ.Ο.Κ. υπάρχουν δύο οι οποίες αφορούν τους κυκλικούς κόμβους, όμως έχουν διαφορετική σημασία μεταξύ τους. Τη μία τη συναντάμε αρκετά συχνά, ενώ την άλλη όχι και τόσο, όμως είναι σημαντικό να θυμόμαστε όλες τις πινακίδες και τι σημαίνει η κάθε μία, προκειμένου να κινούμαστε με ασφάλεια στους δρόμους.

Πάμε να δούμε τι διαφορές έχει η μία από την άλλη.

Πινακίδα κυκλικού κόμβου με κωδικό Ρ53

Κυκλικός κόμβος

Αυτή με το γαλάζιο χρώμα είναι η πιο συχνή από τις δύο. Ο κωδικός της είναι Ρ53 (κάθε πινακίδα έχει τον δικό της μοναδικό κωδικό), ονομάζεται «Κυκλική υποχρεωτική διαδρομή» και ανήκει στην κατηγορία «Ρυθμιστικές πινακίδες» (από εκεί προέρχεται το Ρ στον κωδικό της).

Τοποθετείται απέναντι από το σημείο εισόδου στον κυκλικό κόμβο, ώστε να ενημερώσει τον οδηγό σχετικά με την ενέργεια που πρέπει να κάνει, δηλαδή να κινηθεί έτσι όπως υποδηλώνουν τα βέλη, μέχρι να φτάσει στο σημείο που θέλει να χρησιμοποιήσει ώστε να βγει από τον κυκλικό κόμβο.

Στην Ελλάδα όλοι οι κόμβοι είναι ανάποδοι προς τη φορά του ρολογιού, οπότε ο οδηγός πρέπει υποχρεωτικά να στρίψει προς τα δεξιά και να κινηθεί εντός του κόμβου ανάλογα με το πού θέλει να πάει.

Τη συναντάμε σχεδόν σε όλους τους κυκλικούς κόμβους.

Δείτε ακόμα: Υπαγόρευση κατεύθυνσης - Ξέρεις τι δείχνει η κάθε πινακίδα;

Πινακίδα κινδύνου Κ30

Κυκλικός κόμβος

Όταν τα χρώματα μιας πινακίδας είναι το κόκκινο και το πορτοκαλί σημαίνει ότι υπάρχει κάποιου είδους κίνδυνος οπότε οφείλουμε να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί. Ο κωδικός σε αυτή την περίπτωση είναι Κ30, η ονομασία είναι «Προσέγγιση σε κυκλική υποχρεωτική πορεία» και ανήκει στις δηλωτικές ή πινακίδες αναγγελίας κινδύνου (το Κ στον κωδικό προέρχεται από τη λέξη κίνδυνος).

Τοποθετείται σε σημεία όπου μετά από μερικά μέτρα ο οδηγός θα συναντήσει κυκλικό κόμβο, προκειμένου να τον ενημερώσει για την ύπαρξή του, ώστε εκείνος να μειώσει την ταχύτητά του και να προσεγγίσει με ασφάλεια τόσο για το δικό του όχημα όσο και για τους άλλους χρήστες του δρόμου.

Αν και θα έπρεπε να προηγείται όλων των κυκλικών κόμβων, στην καθημερινότητα τη συναντάμε πολύ πιο σπάνια.

Δείτε κι άλλα παραδείγματα πινακίδων οι οποίες μοιάζουν μεταξύ τους και μπερδεύουν πολλούς οδηγούς, όπως για δρόμους διπλής κατεύθυνσης, όρια ταχύτητας, υπαγόρευση κατεύθυνσης και επικίνδυνα φορτία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...