Όρια ταχύτητας - Ξέρεις τι δείχνει η κάθε πινακίδα;

Δες τι σημαίνει η κάθε μία από αυτές και ερμήνευσε τις σωστά την επόμενη φορά που θα τις συναντήσεις

  • -
  • -

Τις βλέπουμε καθημερινά στις μετακινήσεις μας στους ελληνικούς δρόμους. Ξέρουμε όμως τι πραγματικά σημαίνουν; Τα σήματα οι περισσότεροι από εμάς τα διαβάσαμε όταν ήρθε η ώρα να δώσουμε για δίπλωμα, πιθανότατα να τα μάθαμε «παπαγαλία» και από τότε, μάλλον έχουν καταχωνιαστεί σε κάποιο συρτάρι του μυαλού μας, χωρίς όμως να θυμόμαστε τι ακριβώς σημαίνουν. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό αν δεν φρεσκάρουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την μνήμη μας, αλλά που μπορεί να αποβεί καταστροφικό σε περίπτωση που δεν κατανοήσουμε την απεικόνιση της πινακίδας.

Με αυτό το σκεπτικό, βρήκαμε δύο πινακίδες που σχετίζονται με την ταχύτητα κίνησης των οχημάτων. Τη μία τη συναντάμε πολύ συχνά, πιθανότατα καθημερινά στις μετακινήσεις μας, ενώ η άλλη είναι αρκετά πιο σπάνια, και είναι πολύ πιθανό να μην αντιληφθούμε τι ακριβώς σημαίνει όταν τύχει να την αντικρίσουμε κάπου. Λόγω της ομοιότητας που εμφανίζουν μεταξύ τους, δεν είναι απίθανο να τις μπερδέψουμε. Ποιες είναι αυτές; Οι πινακίδες P32 και Ρ57. Και οι δύο έχουν στρογγυλό σχήμα και αφορούν την ταχύτητα με την οποία κινούμαστε, με αντίθετη όμως σημασία. Πάμε να τις δούμε αναλυτικά:


pinakida-kok-r32

Ρυθμιστική πινακίδα Ρ32
H μέγιστη ταχύτητα περιoρίζεται στoν αναγραφόμενo αριθμό (π.χ. 40 χλμ./ώρα). Aναγραφή αριθμoύ τόννων σε πρόσθετη πινακίδα, πoυ τoπoθετείται κάτω από την πινακίδα P-32, σημαίνει ότι o περιoρισμός της ταχύτητας αφoρά μόνo oχήματα συνoλικoύ βάρoυς πoυ υπερβαίνει τoν αριθμό αυτόν.

pinakida-kok-r57

Ρυθμιστική πινακίδα Ρ57
Σε αντίθεση με την Ρ32, ο αριθμός που βρίσκεται σε κυκλική πινακίδα μπλε απόχρωσης, υποδεικνύει την υπoχρεωτική ελάχιστη ταχύτητα. H πινακίδα αυτή σημαίνει ότι τα oχήματα πoυ χρησιμoπoιoύν την oδό, στην είσoδo της oπoίας είναι τoπoθετημένη, πρέπει να κινoύνται με ελάχιστη ταχύτητα (π.χ. 30 χλμ./ώρα).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...