Επιδότηση καυσίμων: Έτσι θα βγάζετε την κάρτα και θα πάτε στο πρατήριο

Η πλατφόρμα για την επιδότηση των καυσίμων θα ανοίξει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Πώς όμως ο χρήστης θα λαμβάνει την κάρτα;

  • -
  • -

Τη διαδικασία με την οποία οι πολίτες θα πηγαίνουν στο πρατήριο και θα βάζουν καύσιμο χρησιμοποιώντας το κουπόνι της επιδότησης, εξήγησε ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος ανέφερε πως η διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω μιας πλατφόρμας στο gov.gr, στην οποία ο δικαιούχος θα μπορεί απλά και εύκολα να δηλώνει τον αριθμό του αυτοκινήτου του για τον οποίο θα επιθυμούσε να λάβει την επιδότηση καυσίμων. Αφού έχει εγγραφεί στο gov.gr και προσθέσει τα στοιχεία, στη συνέχεια θα επιλέγει τον τρόπο της άυλης ψηφιακής κάρτας που είναι όπως το voucher για όποιον είναι τεχνολογικά περισσότερο εξελιγμένος. Σε αυτή την περίπτωση, θα πηγαίνει στο βενζινάδικο και θα πληρώνει με αυτή την άυλη χρεωστική κάρτα, την οποία έχει κατεβάσει στο smartphone.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια προπληρωμένη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, στα πρότυπα του freedom pass, του ποσού που δόθηκε στους νέους 18-24 ετών που είχαν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

gov

Τι γίνεται με όσους δεν smartphone

Αν κάποιος δεν διαθέτει νέας γενιάς κινητό τηλέφωνο, μπορεί στην ίδια πλατφόρμα να δηλώσει το IBAN του λογαριασμού τραπέζης και να γίνει η πίστωση του ποσού στον λογαριασμό του.

Ο δικαιούχος θα πρέπει να εμφανίζεται στους ιδιοκτήτες του οχήματος. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο. Η επιδότηση καλύπτει όλα τα καύσιμα κίνησης και στην περίπτωση της βενζίνης ανέρχεται σε 22 λεπτά το λίτρο και αφορά 60 λίτρα τον μήνα, δηλαδή συνολικά στο τρίμηνο 180 λίτρα.

Για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών η συνολική επιδότηση φτάνει τα 50 ευρώ (28 λεπτά το λίτρο) και για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών σε 30 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα και 35 ευρώ στα νησιά.

Η επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης θα είναι διπλή. Θα υπάρξει απευθείας μείωση της τιμής κατά 15 λεπτά το λίτρο στην αντλία μόνο για τον Απρίλιο που ευνοεί όλους όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης, ενώ εάν τηρούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα λάβουν και την ψηφιακή κάρτα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, δηλαδή θα πάρουν επιπλέον 0,22 λεπτά το λίτρο για το τρίμηνο. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η διπλή επιδότηση δίνεται για να περιοριστεί η αύξηση της τιμής του diesel που ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τη βενζίνη.

Δικαιούχοι θα είναι φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΝΤ1

Δείτε εδώ ορισμένα παραδείγματα για το όφελος

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...