Τιμές καυσίμων: Επιδότηση – Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε

Τι ισχύει και τι κερδίζει ο οδηγός. Το επίδομα για τη βενζίνη και το diesel θα έχει διάρκεια 3 μήνες και ορίστηκε στα 180 λίτρα συνολικά.

  • -
  • -

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης για την ενίσχυση των πολιτών, επιδοτώντας τα καύσιμα για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Θα επιδοτούνται 60 λίτρα καυσίμου ανά μήνα, με 0,22 ευρώ ανά λίτρο για τη βενζίνη στην ηπειρωτική χώρα και 0,28 ευρώ νησιωτικές περιοχές. Για το diesel κίνησης το επίδομα ορίστηκε στο 0,15 ευρώ το λίτρο.

Τι πρέπει να έχω για να λάβω το επίδομα

Βασική προϋπόθεση για να καταβληθεί η επιδότηση, είναι οι ιδιοκτήτες των οχημάτων να έχουν πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας 2022 και να έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ.

Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass) η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Δείτε εδώ πώς θα δοθεί η επιδότηση

epidotisi gas1

Παραδείγματα

Αν κάποιος βάζει βενζίνη σε πρατήριο με τιμή 2,10 ευρώ το λίτρο, βρίσκεται σε περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας και δικαιούται την επιδότηση, τότε θα πληρώνει 1,88 ευρώ/λίτρο για ένα μήνα, για 60 λίτρα βενζίνης.

Αν κάποιος βάζει βενζίνη σε πρατήριο με τιμή 2,18 ευρώ το λίτρο, βρίσκεται σε περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας και δικαιούται την επιδότηση, τότε θα πληρώνει 1,96 ευρώ/λίτρο για ένα μήνα, για 60 λίτρα βενζίνης.

Αν κάποιος βάζει βενζίνη σε πρατήριο με τιμή 2,29 ευρώ το λίτρο, βρίσκεται σε νησί και δικαιούται την επιδότηση, τότε θα πληρώνει 2,02 ευρώ/λίτρο για ένα μήνα, για 60 λίτρα βενζίνης.

Αν κάποιος βάζει diesel σε πρατήριο με τιμή 1,95 ευρώ το λίτρο, βρίσκεται σε περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας και δικαιούται την επιδότηση, τότε θα πληρώνει 1,80 ευρώ/λίτρο για ένα μήνα, για 60 λίτρα πετρελαίου.

Όφελος σε ευρώ

Αν υποθέσουμε πως κάποιος έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο βενζίνης που καίει κατά μέσο όρο 8 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, η επιδότηση των 60 λίτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον καλύπτει για 480 χιλιόμετρα τον μήνα.

Με βάση την τιμή βενζίνης στα 2,10 ευρώ το λίτρο, προ επιδότησης έπρεπε να πληρώσει στο πρατήριο 126 ευρώ. Με το επίδομα θα κερδίσει 13,2 ευρώ, δηλαδή το τελικό κόστος ανέρχεται στα 112,8 ευρώ.

200 ευρώ σε Ταξί

Επιπλέον δίνεται κατά τον μήνα Απρίλιο αποζημίωση ειδικού σκοπού στις υπηρεσίες ταξί (ΚΑΔ 49.32 και ΚΑΔ 52.21.29.01) ύψους 200 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου. Αφορά 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί και το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου ανέρχεται σε 5,7 εκατ. ευρώ.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...