Retro Battle: Fiat Tipo ή Volkswagen Golf;

Μπορεί το Volkswagen Golf να θεωρούταν ο βασιλιάς των χάτσμπακ, αλλά το Fiat Tipo αποτελούσε την ιταλική καινοτόμα προσέγγιση στην κατηγορία

  • -
  • -

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, εποχή που φυσικά δεν μεσουρανούσαν τα crossover και SUV, η κατηγορία των μικρομεσαίων χάτσμπακ ήταν η πλέον δημοφιλής στην ευρωπαϊκή αγορά. Σχεδόν όλες οι εταιρείες διέθεταν μοντέλο στη συγκεκριμένη κατηγορία, με κάθε μία από αυτές να διαθέτει τη δική της φιλοσοφία. Εκείνα τα χρόνια, λεγόμενος και ως ο «Βασιλιάς της κατηγορίας» ήταν το Volkswagen Golf. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η γερμανική εταιρεία είχε λανσάρει την 3η γενιά του αειθαλούς μοντέλου, με στόχο να διατηρήσει τα κεκτημένα στην κατηγορία. Την ίδια ώρα, οι Ιταλοί της Fiat αποφάσιζαν να κάνουν δυναμική είσοδο με το Tipo. Βασισμένο σε νέο πάτωμα αποτελούσε μία τεράστια επένδυση για την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία.

 

FIAT TIPO – ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Οι Ιταλοί γνώριζαν ότι αν ήθελαν να πρωταγωνιστήσουν στην κατηγορία έπρεπε να επενδύσουν. Το Tipo αποτελούσε το πρώτο μοντέλο που βασιζόταν σε ένα ολοκαίνουργιο πάτωμα (Type), επάνω στο οποίο κατασκευάστηκαν στη συνέχεια αυτοκίνητα όπως τα Fiat Coupe, Tempra, αλλά και η Alfa Romeo 155. Κύριο χαρακτηριστικό του ήταν οι άφθονοι χώροι στο εσωτερικό και η πρακτικότητα που το διέκρινε. Η αεροδυναμική του ήταν κορυφαία για την εποχή, με τον συντελεστή να αγγίζει το 0,31 Cd, ο οποίος και ήταν ο καλύτερος στην κατηγορία.

 

Μερικές από τις καινοτομίες που ενσωμάτωσαν οι Ιταλοί τεχνικοί, ήταν η παρουσία του Traction Control, κάτι που συναντούσαμε για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο της κατηγορίας και είχε εξελιχθεί σε συνεργασία με την Bosch. Παράλληλα, η ίδια εταιρεία προμήθευε και το σύστημα ABS! Βέβαια, το κύριο χαρακτηριστικό του ήταν ο ψηφιακός πίνακας οργάνων, ο οποίος εκείνη την εποχή έμοιαζε βγαλμένος από ταινία επιστημονικής φαντασίας! Σε κάθε περίπτωση, το Tipo αποτελούσε μία υπέρβαση για τη Fiat και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το 1989 κέρδισε τον τίτλο του «Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς».

 

VOLKSWAGEN GOLF- Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ

Ιδιαίτερες συστάσεις δεν χρειάζονται, αφού πρόκειται για ένα από τα πλέον επιτυχημένα μοντέλα της αυτοκίνησης. Με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια αυτοκίνητα από το 1974 όταν και πρωτοπαρουσιάστηκε, δεν είναι υπερβολή πως σύμφωνα με υπολογισμούς περίπου κάθε 1 λεπτά κάποιος στον κόσμο αποφασίζει να αγοράσει ένα Golf. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Volkswagen λάνσαρε την 3η γενιά. Το αμάξωμα απέκτησε περισσότερες καμπύλες, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παθητική ασφάλεια. Δεν είναι τυχαίο, ότι για πρώτη φορά εφοδιαζόταν με εμπρόσθιους αερόσακους.

 

Οι διαστάσεις του δεν είχαν διαφοροποιηθεί σε σχέση με το MKII, αλλά είχε δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη σχεδίαση του. Παράλληλα, οι ενισχύσεις στο αμάξωμα του χάριζαν κορυφαία παθητική ασφάλεια, ενώ λίγο αργότερα εφοδιαζόταν και με ABS από τη βασική του έκδοση. Μία ακόμα καινοτομία που η Volkswagen λάνσαρε στην 3η γενιά του Golf, ήταν η παρουσία cruise control για πρώτη φορά στο γερμανικό χάτσμπακ. Και δεν είναι τυχαίο, ότι οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τις 6 εκατομμύρια μονάδες.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...