Σύσταση της ΕΕ: Καταργήστε το μονοπώλιο των ΤΑΧΙ

Οι στρεβλώσεις στην αγορά των ψηφιακών εφαρμογών μετακίνησης (BEAT, Uber κ.λπ.) απασχολούν την ΕΕ, η οποία προχώρησε σε συστάσεις προς τα κράτη-μέλη.

  • -
  • -

Στόχος της σύστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η άρση των εμποδίων στις ψηφιακές εφαρμογές μετακινήσεων που θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, τόσο για τα ταξί όσο και για τα μισθωμένα οχήματα με οδηγό. Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει να επιδείξει ένα πλαίσιο λειτουργίας του κλάδου το οποίο κρίνεται «κλειστό» και με στρεβλώσεις από την ΕΕ και πολλές είναι οι φωνές που θέλουν την πρόσφατη σύσταση να γίνεται με αφορμή την Ελλάδα

Στελέχη του κλάδου υποστηρίζουν ότι η σύσταση της ΕΕ αποτελεί ένα πρώτο, αλλά κρίσιμο βήμα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της συμβατότητας των κανόνων που διέπουν την αστική κινητικότητα με τις εξελίξεις της ψηφιακής εποχής. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στον εκσυγχρονισμό παλαιότερων νόμων και στη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τις υπηρεσίες κινητικότητας, που θα επιτρέπουν την πρόσβαση όλων των Ευρωπαίων πολιτών σε ασφαλείς και βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, έναντι των ΙΧ. Στόχος της ΕΕ είναι τα κράτη-μέλη να καθιερώσουν και να διατηρήσουν ίδιους κανόνες για ομοειδείς υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας πως για τους επιβάτες, τα ταξί και τα ενοικιαζόμενα οχήματα με οδηγό προσφέρουν ακριβώς την ίδια υπηρεσία, ωστόσο από ορισμένα κράτη αντιμετωπίζονται από το νόμο ως διαφορετικές υπηρεσίες. 

Στο επίκεντρο της ΕΕ έμμεση αναφορά στην Ελλάδα 

Στο κείμενο της ΕΕ αναγνωρίζεται πως οι εφαρμογές κλήσης μέσω smartphone έχουν αυξήσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του τρόπου παροχής υπηρεσιών ταξί. Ωστόσο, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι γίνεται έμμεση αναφορά στο πλαίσιο λειτουργίας τους στην Ελλάδα, ως παράδειγμα προβληματικής νομοθέτησης, που θέτει εμπόδια στον ανταγωνισμό. Η ελληνική νομοθεσία για τους ψηφιακούς διαμεσολαβητές (ν.4530/2018 – Άρθρο 12), όπως υποστηρίζουν στελέχη του κλάδου, θέτει εμπόδια στις ψηφιακές εφαρμογές. Όπως μάλιστα αναφέρουν, ο ν.4530/2018 παραμένει δίχως εφαρμοστικές διατάξεις 3,5 χρόνια μετά την ψήφιση του. 

taxi gr1

Οι εμπλεκόμενοι μάλιστα σε όλη την αλυσίδα που διέπει την αστική κινητικότητα επισημαίνουν εδώ και χρόνια ότι θα πρέπει να μπει φρένο στις ρήτρες αποκλειστικότητας και στα όρια έκδοσης αδειών. Η χρήση της τεχνολογίας από την άλλη θα πρέπει να οδηγεί στην ευέλικτη τιμολόγηση και στη μείωση των κενών χιλιομέτρων που τυχόν διανύει ένα μισθωμένο όχημα. 

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ΕΕ, τα ισχύοντα νομικά πλαίσια που εφαρμόζονται σε ορισμένα κράτη μέλη είναι εις βάρος των ψηφιακών εφαρμογών εύρεσης ταξί, δημιουργώντας άνισους όρους ανταγωνισμού. Αυτό καθιστά δύσκολο για τις πλατφόρμες να εξυπηρετήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες κινητικότητας. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ένα ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο για τις υπηρεσίες κινητικότητας με ταξί ή ενοικιαζόμενων οχημάτων με οδηγό.

Δείτε ακόμη Ηλεκτρικά ταξί: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα;

«Το ρυθμιστικό πλαίσιο θα πρέπει να επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της ψηφιοποίησης και άλλων καινοτόμων τεχνολογιών, που θα οδηγήσουν σε περισσότερα κέρδη για τους οδηγούς, μέσα από την καλύτερη αξιοποίηση του οχήματος, τους μικρότερους χρόνους αναμονής και τη μείωση των χιλιομέτρων που διανύονται χωρίς τη μεταφορά επιβάτη», αναφέρει η σύσταση της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα η τιμή της διαδρομής καθορίζεται από το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών, γεγονός το οποίο στερεί από τις εταιρείες διαμεσολάβησης τη δυνατότητα διαμόρφωσης ευέλικτης τιμολογιακής πολιτικής προς όφελος των επιβατών και του ανταγωνισμού. 

taxi gr2

Δείτε ακόμη Τα ταξί του Λονδίνου ήρθαν στην Ελλάδα

Η σύσταση επισημαίνει ορισμένα από τα εμπόδια που συγκεκριμένα κράτη μέλη εφαρμόζουν είναι το ανώτατο όριο αδειών, το μη ευέλικτο κόμιστρο ταξί, ο κανόνας της επιστροφής στο γκαράζ, οι κενές διαδρομές, οι ρήτρες αποκλειστικότητας, οι επαχθείς όροι εργασίας για τους οδηγούς και τα εμπόδια που επιτρέπουν τη δημιουργία κοινοπραξιών. Στο κείμενο αναγνωρίζεται πως οι ψηφιακές πλατφόρμες αποτελούν καταλύτη για τη μείωση των ρύπων στις πόλεις και έχουν ρόλο συμπληρωματικό των δημόσιων Μέσων Μεταφοράς. Στελέχη του κλάδου στη χώρα μας υποστηρίζουν ότι όλα τα παραπάνω συναντώνται στην Ελλάδα. 

Με αφετηρία τη μείωση των κενών χιλιομέτρων και την ιδιαίτερη έμφαση που δίνεται στην προώθηση των Ζωνών Χαμηλών Ρύπων, επισημαίνεται στη σύσταση της ΕΕ πως ο τομέας των διαδρομών με ταξί μπορεί πραγματικά να ξεκλειδώσει τη βιώσιμη μετάβαση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...