ΚΤΕΟ για γουρούνες και τρίκυκλα από τον Ιανουάριο του 2022

Από τεχνικό έλεγχο θα πρέπει να περάσουν από τη νέα χρονιά όλα τα οχήματα με κυβισμό κινητήρα άνω των 125 κ.εκ.

  • -
  • -

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο 2/124835 του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από την 1η Ιανουαρίου 2022, όλα τα οχήματα κατηγοριών L4e, L5e και L7e, δηλαδή τα τρίκυκλα, οι γουρούνες (ATV) και τα μικρά οχήματα με κυβισμό άνω των 125 κ.εκ. θα πρέπει να επισκεφθούν τα Δημόσια και Ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ).

Με βάση τη νομοθεσία, ο τεχνικός έλεγχος θα γίνεται τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη ταξινόμηση και κατόπιν ο περιοδικός έλεγχος ορίζεται ανά δύο χρόνια.

kteo atv

Αναφορικά με τον τεχνικό έλεγχο των οχημάτων του θέματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις (α) και (β) σχετ. αποφάσεις σας ενημερώνουμε για τα εξής:

1) Ο τεχνικός έλεγχος δίκυκλων μοτοσυκλετών με πλευρικό κάνιστρο (κατηγορία L4e), τρίκυκλων με συμμετρικούς εμπρόσθιους ή οπίσθιους τροχούς (κατηγορία L5e) και τετράκυκλων οχημάτων (κατηγορία L7e),με κυβισμό κινητήρα άνω των 125 cm3, ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2022.

2) Τα οχήματα υποβάλλονται σε πρώτο τεχνικό έλεγχο τέσσερα (4) έτη από την ημερομηνία πρώτης ταξινόμησής τους και στη συνέχεια ανά διετία.Ο ελάχιστος χρόνος διενέργειας του περιοδικού τεχνικού ελέγχου των οχημάτων των παραπάνω κατηγοριών, είναι ίδιος με αυτόν των δίκυκλων μοτοσυκλετών (L3e) που ορίζεται στη (β) σχετ. απόφαση, ήτοι 12 ́.

3) Με απόφαση του Περιφερειάρχη ή του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, καταρτίζεται πρόγραμμα πρόσκλησης για τεχνικό έλεγχο των κυκλοφορούντων στην Περιφερειακή Ενότητα οχημάτων, με κριτήρια τον αριθμό των εγγεγραμμένων  οχημάτων, την παλαιότητά τους,  την υπάρχουσα υποδομή  και τη δυναμικότητα  των λειτουργούν των ΚΤΕΟ της Περιφερειακής Ενότητας.

ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΕΡΝΟΥΝ ΚΤΕΟ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

4) Ο έλεγχος των προαναφερόμενων οχημάτων διενεργείται σε ΚΤΕΟ που διαθέτουν γραμμή ελέγχου ΜΟΤΟ, με επαρκή χώρο για την αξιολόγηση των οχημάτων, που διαθέτει γραμμή ελέγχου επαρκούς μεγέθους με ανυψωτήρα και διάταξη ελέγχου της πέδησης με στροφείς (φρενόμετρα), για την μέτρηση-απεικόνιση-καταγραφή των δυνάμεων πέδησης. Συνεπώς αυτά πρέπει να εξοπλιστούν με τον απαραίτητο εξοπλισμό που περιγράφεται στο Παράρτημα III της (α) σχετ. κ.υ.α. και να εφοδιαστούν με την προβλεπόμενη αναγγελία νόμιμης λειτουργίας ΙΚΤΕΟ λόγω μεταβολής των στοιχείων εγκατάστασης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. οικ. 26640/2298/2014 (Β ́ 1302) κ.υ.α. «Απλούστευση και ένταξη διαδικασιών αρμοδιότητας των τομέων μεταφορών και επικοινωνιών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στο σύστημα των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης (Ε.Κ.Ε.)» και στην υπ’ αριθμ. Φ50/48597/5875/2009(Β ́ 1975) υ.α. «Όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΙΚΤΕΟ)», όπως ισχύει.

5) Οι τομείς, τα σημεία και οι μέθοδοι ελέγχου, καθορίζονται στον Πίνακα του Παραρτήματος II της (β) σχετ. απόφασης.

6) Επιπρόσθετα εφαρμόζονται και τα κάτωθι σημεία ελέγχου σύμφωνα με το Παράρτημα I της (α) σχετ. απόφασης:

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

7) Για τον έλεγχο των εκπεμπόμενων καυσαερίων των προαναφερόμενων οχημάτων:

α) Για κινητήρες επιβαλλόμενης ανάφλεξης [Σημείο ελέγχου 9104 του Παραρτήματος II της (β) σχετ. απόφασης], διενεργείται βάσει των ορίων που καθορίζονται στην υπ’ αριθμ. Φ1/31571/3756/2009 (Β΄ 1189) υ.α. «Καθορισμός μεθόδου μέτρησης και ορίων εκπομπής του μονοξειδίου του άνθρακα (CO) στα καυσαέρια των μοτοσυκλετών και των τρίτροχων οχημάτων με κινητήρα επιβαλλόμενης ανάφλεξης».

β) Για κινητήρες με συμπίεση [σημείο ελέγχου 8.2.2.2.b του Παραρτήματος I της (β) σχετ. απόφασης] διενεργείται βάσει των ορίων που καθορίζονται στο Παράρτημα I της (β) σχετ. απόφασης».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...