Δες πόσες ώρες χάνεις μποτιλιαρισμένος στους δρόμους της Αθήνας

Στους δρόμους των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας επικρατεί το τελευταίο διάστημα ένα χάος.

  • -
  • -

Ακίνητα οχήματα, κόρνες, εκνευρισμός, καυσαέριο. Αυτή είναι η κατάσταση στους κεντρικούς οδικούς άξονες της Αθήνας κυρίως και της Θεσσαλονίκης κατά δεύτερο λόγο. Για να μετακινηθούν από το σπίτι στην εργασία τους τις πρωινές ώρες αλλά και για επιστρέψουν το απόγευμα, οι οδηγοί οπλίζονται με τεράστια υπομονή.

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι ανυπόφορη, τόσο στις μεγάλες λεωφόρους όσο και στους δρόμους πλησίον αυτών. Τα αυτοκίνητα κινούνται με εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες, όταν δεν είναι ακινητοποιημένα για ώρες όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα έρευνας.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΑΝ ΚΙΝΕΙΣΑΙ ΣΤΗ ΛΕΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων INRIX Inc., το πρόβλημα, ειδικά στην πρωτεύουσα της χώρας μας είναι τεράστιο. Η Αθήνα καταλαμβάνει την 30ή θέση στον χάρτη των πιο πολυσύχναστων πόλεων παγκοσμίως από την 35η που ήταν το 2020.

Αυτό που προκαλεί τεράστια έκπληξη ωστόσο, είναι οι ώρες που χάνει ο μέσος οδηγός «κολλημένος» στους δρόμους. Συγκεκριμένα, φέτος σπαταλά 70 ολόκληρες ώρες μποτιλιαρισμένος, από τις 37 ώρες που ήταν πέρυσι, με το μέσο όρο ταχύτητας να ανέρχεται στα 24 χλμ/ώρα.

Το ίδιο φαινόμενο αντιμετωπίζει και η Θεσσαλονίκη, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Ο μέσος οδηγός το 2021 έχασε συνολικά 22 ώρες πίσω από το τιμόνι, με τη μέση ωριαία ταχύτητα στο κέντρο της πόλης να μην ξεπερνά τα 20 χλμ./ώρα.

 Η μελέτη, την οποία υπογράφει ο αναλυτής της εταιρείας INRIX Inc, Bob Pishue, επεσήμανε ότι, «η κίνηση στους δρόμους είναι ένας δείκτης στενά συνδεδεμένος με την οικονομική δραστηριότητα και την ανάκαμψη. Οι έντονες διαφορές είναι το αποτέλεσμα των διαφορετικών προσεγγίσεων των κυβερνήσεων στους περιορισμούς της πανδημίας, των δομών των πόλεων, των επιχειρηματικών κέντρων στο κέντρο της πόλης και της ικανότητας των εργαζομένων να δουλεύουν από απόσταση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...