Πώς θα «σωθεί» ο Κηφισός με το μεγαλύτερο Κέντρο Μεταφορών στην ΝΑ Ευρώπη

Ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο έχει ως στόχο να αποσυμφορήσει σημαντικές περιοχές από την κίνηση που προκαλούν καθημερινά τα χιλιάδες φορτηγά, έχει στα σκαριά η κυβέρνηση.

  • -
  • -

Καθημερινά, στον Κηφισό και στο κέντρο της Αθήνας, κινούνται περίπου 4.000 φορτηγά που διακινούν εμπορεύματα, συμβάλλοντας σημαντικά στα ατελείωτα μποτιλιαρίσματα. Προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην κίνηση των δρόμων, θα δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Μεταφορών και Logistics στη Φυλή.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, υπέγραψαν τη σχετική σύμβαση με τον Δήμαρχο Φυλής, Χρήστο Παππού και πλέον είναι όλα έτοιμα για το επόμενο βήμα.

kifisos

Πρόκειται για μια σημαντική υποδομή που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών, καθώς το νέο Κέντρο στη Φυλή θα συνδέεται απευθείας, μέσω του σιδηρόδρομου με το Ικόνιο και το Θριάσιο. Επιπλέον, όπως δήλωσε ο κύριος Παπαδόπουλος, με το έργο αυτό θα αποσυμφορηθεί ο κυκλοφοριακός φόρτος στον Κηφισό και στο κέντρο της Αθήνας, όπου σήμερα διακινούν εμπορεύματα περίπου 4.000 φορτηγά και επιπλέον, θα ενισχυθούν οι προοπτικές αστικής ανάπλασης της περιοχής του Βοτανικού, που συγκεντρώνεται τώρα το μεγαλύτερο μέρος της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Το μεγαλύτερο Κέντρο Logistics της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Ο υφυπουργός Μεταφορών, σημείωσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα αξιοποιήσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη διαμόρφωση του χώρου που θα υποδεχθεί τις μεταφορικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σήμερα στον Βοτανικό και θα κατασκευαστούν οι συνδέσεις με τους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, το 2024 θα γίνει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του έργου με στόχο στο τέλος του 2025 να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση.

Οι συνολικές επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ και η οικονομική δραστηριότητα το 1 δισ. ευρώ, με σημαντικά οφέλη στην απασχόληση, άμεσους πόρους στον Δήμο Φυλής, αλλά και τόνωση της επαγγελματικής δραστηριότητας, ευρύτερα, στη Δυτική Αττική.

kifsos

Διαβάστε επίσης: Αλλάζει όψη ο Κηφισός - Δείτε όλες τις αλλαγές

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε: «Σήμερα τίθενται οι βάσεις για ένα πολύ σημαντικό έργο, καθώς δημιουργείται το μεγαλύτερο Κέντρο Εφοδιαστικής και Logistics στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο σε συνδυασμό με το στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, θα αποτελέσουν δύο δυναμικές υποδομές που θα αναδείξουν την Ελλάδα σε διεθνή κόμβο για την Εφοδιαστική. Με  τη σιδηροδρομική σύνδεση και τις εγκαταστάσεις που θα επιτρέπουν τη συνδυασμένη μεταφορά, περισσότερα από 300 φορτηγά εκτιμάται ότι θα μετατοπιστούν από τον άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, γεγονός που συνεπάγεται και περιβαλλοντικά οφέλη».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...