Ποιο είναι το πρόστιμο για τους οδηγούς που κινούνται στη ΛΕΑ; (video)

Βαριά είναι η… καμπάνα για τους παραβάτες που χρησιμοποιούν τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος.

  • -
  • -
Ποιο είναι το πρόστιμο για τους οδηγούς που κινούνται στη ΛΕΑ; (video)

Μια από τις χειρότερες συνήθειες πολλών Ελλήνων οδηγών είναι η χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης. Η ΛΕΑ εντοπίζεται στους αυτοκινητόδρομους και όταν υπάρχει μποτιλιάρισμα, αρκετοί οδηγοί βρίσκουν… καταφύγιο σε αυτή προκειμένου να προσπεράσουν τα ακινητοποιημένα οχήματα που προηγούνται. Η κίνηση αυτή δείχνει ασέβεια προς τους υπόλοιπους οδηγούς που περιμένουν υπομονετικά στη δική τους (κανονική) λωρίδα κυκλοφορίας, αλλά κυρίως, φανερώνει μια πολύ άσχημη αντικοινωνική συμπεριφορά.

Η ΛΕΑ υπάρχει για να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (αστυνομίας, ασθενοφόρα, πυροσβεστικά) ή από τα οχήματα συντήρησης των αυτοκινητοδρόμων. Οι οδηγοί μπορούν να καταφύγουν σε αυτή μόνο σε περίπτωση βλάβης του οχήματος (που δεν επιτρέπει μετακίνηση μέχρι τον πλησιέστερο χώρο στάθμευσης ή ΣΕΑ (Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών).

Η ποινή

Αν ένας οδηγός χρησιμοποιεί τη ΛΕΑ και η παράβαση βεβαιωθεί είτε από την αστυνομία που μπορεί να βρίσκεται στο σημείο, είτε μέσω τεχνικών μέσων (κάμερες), τότε ο οδηγός θα πρέπει να αποχωριστεί το δίπλωμά του και τις πινακίδες του οχήματος για δύο μήνες. Διοικητικό πρόστιμο δεν προβλέπεται, δίνοντας ένα ξεκάθαρο κοινωνικό μήνυμα με ποινή παραδειγματικού χαρακτήρα και όχι «τιμωρίας».

Ας πούμε και το αυτονόητο, ότι η κατάληψη της ΛΕΑ από ακινητοποιημένα οχήματα σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος ίσως εμποδίσει ή καθυστερήσει πολύ ένα ασθενοφόρο, αν μπροστά από την κίνηση έχει συμβεί ένα σοβαρό τροχαίο. Όλοι μας μπορούμε να καταλάβουμε τι συνεπάγεται η καθυστέρηση έλευσης του ασθενοφόρου στην περίπτωση ενός βαριά τραυματισμένου. Σίγουρα το να γλιτώσουμε 5-10 λεπτά στοιχίζει λιγότερο από τη ζωή ενός συμπολίτη μας.

Το τριήμερο «αναστέναξε» η ΛΕΑ

Στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος πολλοί Έλληνες βρήκαν ευκαιρία να αποδράσουν από τα μεγάλα αστικά κέντρα και να πάνε μια εκδρομή, μετά από πολλούς μήνες περιορισμού της κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού.

ΛΕΑ: ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ

Όπως είναι φυσιολογικό, στην επιστροφή σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στους αυτοκινητόδρομους και πολλοί οδηγοί επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τη ΛΕΑ. Η αστυνομία είχε… υποπτευθεί την κίνηση αυτή και «τσίμπησε» 330 οδηγούς, βεβαιώνοντάς τους τη σχετική παράβαση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι περίπου τα 2/3 των παραβατών πιάστηκαν από τεχνικά μέσα (κάμερες).

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπετε έναν πολύ καλό λόγο για να μη χρησιμοποιήσετε ποτέ ξανά τη ΛΕΑ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...