Ποιο είναι το πρόστιμο για τους οδηγούς που κινούνται στη ΛΕΑ; (video)

Βαριά είναι η… καμπάνα για τους παραβάτες που χρησιμοποιούν τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος.

  • -
  • -

Μια από τις χειρότερες συνήθειες πολλών Ελλήνων οδηγών είναι η χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης. Η ΛΕΑ εντοπίζεται στους αυτοκινητόδρομους και όταν υπάρχει μποτιλιάρισμα, αρκετοί οδηγοί βρίσκουν… καταφύγιο σε αυτή προκειμένου να προσπεράσουν τα ακινητοποιημένα οχήματα που προηγούνται. Η κίνηση αυτή δείχνει ασέβεια προς τους υπόλοιπους οδηγούς που περιμένουν υπομονετικά στη δική τους (κανονική) λωρίδα κυκλοφορίας, αλλά κυρίως, φανερώνει μια πολύ άσχημη αντικοινωνική συμπεριφορά.

Η ΛΕΑ υπάρχει για να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (αστυνομίας, ασθενοφόρα, πυροσβεστικά) ή από τα οχήματα συντήρησης των αυτοκινητοδρόμων. Οι οδηγοί μπορούν να καταφύγουν σε αυτή μόνο σε περίπτωση βλάβης του οχήματος (που δεν επιτρέπει μετακίνηση μέχρι τον πλησιέστερο χώρο στάθμευσης ή ΣΕΑ (Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών).

Η ποινή

Αν ένας οδηγός χρησιμοποιεί τη ΛΕΑ και η παράβαση βεβαιωθεί είτε από την αστυνομία που μπορεί να βρίσκεται στο σημείο, είτε μέσω τεχνικών μέσων (κάμερες), τότε ο οδηγός σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορία τιμωρείται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες, καθώς και με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα 6 μηνών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της.

Πέρα από την ποινή, όμως, ας πούμε και το αυτονόητο, ότι η κατάληψη της ΛΕΑ από ακινητοποιημένα οχήματα σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος ίσως εμποδίσει ή καθυστερήσει πολύ ένα ασθενοφόρο, αν μπροστά από την κίνηση έχει συμβεί ένα σοβαρό τροχαίο. Όλοι μας μπορούμε να καταλάβουμε τι συνεπάγεται η καθυστέρηση έλευσης του ασθενοφόρου στην περίπτωση ενός βαριά τραυματισμένου. Σίγουρα το να γλιτώσουμε 5-10 λεπτά στοιχίζει λιγότερο από τη ζωή ενός συμπολίτη μας.

Σε κάθε έξοδο γίνονται τα ίδια

Σε κάθε μεγάλη έξοδο υπάρχει κάποια στιγμή που δημιουργούνται καθυστερήσεις στο οδικό δίκτυο λόγω του μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου, με την αστυνομία να συλλαμβάνει πολλούς οδηγούς που κινούνται στη ΛΕΑ. Χαρακτηριστικά, στην έξοδο για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος το 2021, πολλοί Έλληνες βρήκαν ευκαιρία να αποδράσουν από τα μεγάλα αστικά κέντρα και να πάνε μια εκδρομή, μετά από πολλούς μήνες περιορισμού της κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού.

ΛΕΑ: ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ

Όπως είναι φυσιολογικό, στην επιστροφή σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στους αυτοκινητόδρομους και πολλοί οδηγοί επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τη ΛΕΑ. Η αστυνομία είχε… υποπτευθεί την κίνηση αυτή και «τσίμπησε» 330 οδηγούς, βεβαιώνοντάς τους τη σχετική παράβαση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι περίπου τα 2/3 των παραβατών πιάστηκαν από τεχνικά μέσα (κάμερες).

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπετε έναν πολύ καλό λόγο για να μη χρησιμοποιήσετε ποτέ ξανά τη ΛΕΑ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...