Η νέα BMW M4 βάφεται με τον πιο πρωτοποριακό τρόπο (video)

Μια καινοτόμο διαδικασία βαφής που επιτυγχάνει υψηλή ακρίβεια και διευρύνει τις δυνατότητες εξατομίκευσης δοκιμάζεται στην πανίσχυρη Μ4

  • -
  • -

Η BMW ξεκίνησε τη δοκιμή μιας πρωτοποριακής μεθόδου βαφής χωρίς υπερψεκασμό στην πολυπόθητη M4 Coupe, που επιτρέπει τη δημιουργία αρκετών αποχρώσεων και σχεδίων χωρίς χαρτοταινίες οριοθέτησης και μάσκες κάλυψης του οχήματος.

m4 paint1

Με τη διαδικασία αυτή επιτυγχάνονται υψηλότερα επίπεδα εξατομίκευσης για τους πελάτες και συνάμα προάγεται η βιωσιμότητα χάρη στη μείωση των αποβλήτων και της κατανάλωσης ενέργειας. Η τεχνολογία χρησιμοποιείται σε πρώτη φάση σε 19 οχήματα που σύντομα θα περάσουν από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου του Ντίνγκολφινγκ με ειδική δίχρωμη βαφή και διακριτικά M4 στο καπό και την πίσω πόρτα.

Διαβάστε εδώ τη δοκιμή της Μ4 Coupe Competition με τους 510 ίππους

Η νέα μέθοδος EcoPaintJet Pro για υδατοδιαλυτές βαφές και 2Κ βερνίκια αναπτύχθηκε σε συνεργασία με Dürr, μία εταιρεία που ειδικεύεται στη μηχανική και την κατασκευή εγκαταστάσεων εργοστασίων. Στη συμβατική διαδικασία, η βαφή ψεκάζεται μέσω περιστρεφόμενου τυμπάνου με 35-55.000 στροφές το λεπτό και προσκολλάται ηλεκτροστατικά στο αμάξωμα. Η διαδικασία αυτή καταργεί την ηλεκτροστατική διαδικασία και βασίζεται αποκλειστικά στον ψεκασμό.

m4 paint2

Η βαφή εφαρμόζεται μέσω πλάκας στομίου που επιτρέπει υψηλή ευκρίνεια με μεταβλητό πάχος βαφής μεταξύ 1 και περίπου 50 χιλιοστών. Η τεχνική απαιτεί μέγιστη ακρίβεια τόσο από το ρομπότ όσο και από την τεχνολογία εφαρμογής, χρησιμοποιώντας διαφορετικά χρώματα, π.χ. για την οροφή και τις λωρίδες και την εφαρμογή άλλων σχεδίων – για παράδειγμα στο καπό, καθώς και για κάθε εξωτερικό εξάρτημα.

m4 paint3

Μέχρι τώρα, custom σχέδια όπως αυτό επιτυγχάνονταν μόνο με την τοποθέτηση μεθόδων οριοθέτησης (μάσκες, χαρτοταινίες κλπ.). Με τη νέα τεχνολογία, θα εξαλειφθούν οι δαπάνες υλικών και προσωπικού που απαιτούσε η προηγούμενη διαδικασία με αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος επιλογών του είδους. Η καινοτόμα διαδικασία αποτρέπει επίσης το λεγόμενο υπερψεκασμό, δηλ. το πλεόνασμα σωματιδίων βαφής που κατέληγε στα απορρίμματα. Μία ακόμα συμβολή στη βιώσιμη παραγωγή προέρχεται από τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Καθώς δεν χρειάζεται πλέον διαχωρισμός της βαφής, μειώνεται και η ποσότητα του απαραίτητου αέρα. Με περίπου 7.000 ώρες λειτουργίας, αυτό εξοικονομεί πάνω από 6.000 μεγαβατώρες και μειώνει το ανθρακικό αποτύπωμα κατά 2.000 τόνους το χρόνο.

Η εισαγωγή της νέας διαδικασίας βαφής στη μαζική παραγωγή προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2022 στο δίκτυο παραγωγής του BMW Group.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...