“myAuto” & “Audit-Car”: Ψηφιακός φάκελος για όλα τα οχήματα στο gov.gr

Συγκέντρωση όλων των στοιχείων ενός αυτοκινήτου σε μία υπηρεσία, στην οποία θα έχουν πρόσβαση τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και οι ελεγκτικές αρχές

  • -
  • -

Την συγκέντρωση όλων των στοιχείων ενός αυτοκινήτου σε μία υπηρεσία, στην οποία θα έχουν πρόσβαση τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και οι ελεγκτικές αρχές, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Πρόκειται για έναν ηλεκτρονικό φάκελο στοιχείων οχημάτων ο οποίος θα διευκολύνει τόσο τις ελεγκτικές αργές στην εξακρίβωση της νομιμότητας όλων των στοιχείων ενός οχήματος, όσο και τους ιδιοκτήτες οι οποίοι θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα και κυρίως στο ιστορικό του οχήματός τους.

Η συγκέντρωση όλων των δεδομένων σε μια ενιαία βάση ανοίγει τον δρόμο για την αποστολή ειδοποιητηρίων προστίμων σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων οι οποίοι δεν έχουν περάσει τα ΙΧ τους από έλεγχο ΚΤΕΟ, με δεδομένο ότι η διασταύρωση των βάσεων δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Παράλληλα, ένα όχημα που είναι κλεμμένο ή δηλωμένο σε ακινησία και κυκλοφορεί στους δρόμους, θα μπορεί να ελεγχθεί άμεσα και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Την ίδια στιγμή, στις περιπτώσεις αγοράς μεταχειρισμένου οχήματος ο υποψήφιος αγοραστής θα έχει άμεση πρόσβαση σε όλο το ιστορικό του οχήματος. 

Ο ηλεκτρονικός αυτός φάκελος θα περιλαμβάνει δεδομένα όπως η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, το ιστορικό πληρωμών τελών κυκλοφορίας, τους τεχνικούς ελέγχους που έχει περάσει, καθώς και τα δεδομένα ασφάλισής του. Τα εν λόγω στοιχεία θα είναι προσβάσιμα μέσω της ενιαίας ψηφιακής υπηρεσίας παροχής πληροφοριών οχημάτων («myAuto» και «Audit-Car») που θα παρέχεται από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-Ε.Ψ.Π.).

Ειδικότερα το άρθρο 31 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Εθνικό Κτηματολόγιο προβλέπει τη δημιουργία της ψηφιακής υπηρεσίας «myAuto», μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν πρόσβαση, σε πραγματικό χρόνο, σε πληροφορίες που αφορούν στο όχημά τους και σχετίζονται, μεταξύ άλλων με την ημερομηνία έκδοσης και ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας και τα υπόλοιπα βασικά στοιχεία αυτής, την ημερομηνία καταβολής των τελών κυκλοφορίας, την περίοδο ασφαλιστικής κάλυψης αλλά και το ιστορικό ασφαλιστικών αποζημιώσεων το οποίο προσφέρει μια σαφή εικόνα για τυχόν εμπλοκή του οχήματος σε συγκρούσεις.

Τέλος, το «myAuto» θα περιλαμβάνει το ιστορικό του ΚΤΕΟ στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό σε περίπτωση που πρόκειται για εισαγόμενο μεταχειρισμένο όχημα, με βάση τις διελεύσεις και τα διανυόμενα χιλιόμετρα. Εκεί θα μπορεί κανείς να βρει επίσης τον πλήρη τύπο και τον μοντέλο του οχήματος, το εάν το όχημα έχει τεθεί σε προσωρινή ακινησία, το πότε πέρασε ΚΤΕΟ, το αν εντάχθηκε ποτέ στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας. Από την άλλη, η ψηφιακή υπηρεσία «Audit-Car» θα περιλαμβάνει τα παραπάνω δεδομένα, ενώ σε αυτήν θα έχουν πρόσβαση τα όργανα ελέγχου.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...