Έρευνα ACEA: Τα ηλεκτρικά είναι για τους πλούσιους

Από τα αποτελέσματα της έρευνας τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αφορούν τα ανώτερα οικονομικά κλιμάκια

  • -
  • -

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από τον Σύνδεσμο Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων εξαρτάται κυρίως από το κατά κεφαλήν εισόδημα κάθε χώρας. Τα αμιγώς ηλεκτρικά (EV) και τα plug-in υβριδικά (PHEV) αυτοκίνητα αποτελούν το 10,5% του συνόλου των αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στην ΕΕ το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, σε 10 από τα κράτη μέλη τα EV και τα PHEV αποτελούσαν ποσοστό μικρότερο του 3% της συνολικής αγοράς. Οι χώρες αυτές είναι η Κύπρος (0,5%) όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 23.580 €, η Λιθουανία (1,1% - 17.460 €), η Εσθονία (1,8% - 20.440 €), η Κροατία (1,9% - 12.130 €) και η Πολωνία (1,9% - 13.600 €).

Αντίθετα, στις Βορειότερες χώρες της Ε.Ε. όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι υψηλότερο των €46.000, το μερίδιο αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεπερνάει το 15%. Για παράδειγμα οι 4 χώρες της Ε.Ε με τους υψηλότερους μισθούς συγκέντρωσαν μόνες τους σχεδόν τα 3/4 των συνολικών πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Οι χώρες αυτές δεν είναι άλλες από τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και τη Δανία. Πέμπτη στην κατάταξη είναι η Γερμανία με μερίδιο αγοράς 13,5% και κατά κεφαλήν εισόδημα 40.070 €.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η μέση τιμή εκπομπών CO2 μειώθηκε κατά 12% από πέρυσι και οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων τριπλασιάστηκαν. Με βάση τα προηγούμενα, οι επενδύσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών αποδίδουν στην οικολογική συνεισφορά, αλλά χωρίς την οικονομική στήριξη από τις κυβερνήσεις, τα χαμηλομεσαία στρώματα δεν μπορούν να υποστηρίξουν την επανάσταση της ηλεκτροκίνησης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...