Ποια ηλεκτρικά scooter οδηγείς με δίπλωμα αυτοκινήτου;

Τα ηλεκτρικά scooter αποτελούν πολύ οικονομική εναλλακτική για τις αστικές μετακινήσεις, καθώς έχουν χαμηλό κόστος κτήσης και πολύ χαμηλό κόστος κίνησης. Μάλιστα, κάποια μπορούν να οδηγηθούν χωρίς δίπλωμα για μοτοσυκλέτα. Πάμε να δούμε ποια.

  • -
  • -

Μέχρι και πολύ πρόσφατα για να οδηγήσει κάποιος δίκυκλο έπρεπε να έχει βγάλει το ανάλογο δίπλωμα, το οποίο πληρωνόταν ξεχωριστά και απαιτούσε επιπλέον χρόνο και κόπο. Ωστόσο, πλέον αυτό άλλαξε και ο νόμος επιτρέπει την οδήγηση ορισμένων δίκυκλων, ακόμα και αν κάποιος έχει δίπλωμα μόνο για αυτοκίνητο.

Στην προκειμένη περίπτωση θα αναφερθούμε μόνο στα δίκυκλα που κινούνται αποκλειστικά ηλεκτρικά, όμως είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος τι ισχύει και για τα θερμικά.

E-Scooter

Χωρίς καθόλου δίπλωμα

Η πρώτη κατηγορία δίκυκλων είναι τα ηλεκτρικά ποδήλατα, δηλαδή εκείνα που έχουν μοτέρ μέχρι 250 W, το οποίο λειτουργεί μόνο ως υποβοήθηση και δεν κινεί αυτόνομα το ποδήλατο, ενώ η τελική τους ταχύτητα δεν ξεπερνά τα 25 km/h. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει καμία απαίτηση από το νόμο, καθώς ισχύουν ακριβώς τα ίδια με τα απλά ποδήλατα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας είναι το Dimanche 29.3.

E-Scooter

Δείτε ακόμαΝέο Κινούμαι Ηλεκτρικά: Οι τιμές των Top 10 μοντέλων της αγοράς

Τα ηλεκτρικά scooter που οδηγούνται με δίπλωμα αυτοκινήτου

Όταν η ισχύς δεν ξεπερνά τα 4 kW (5,44 ίπποι) και η τελική ταχύτητα φτάνει μέχρι τα 45 km/h, ο νόμος αντιμετωπίζει το δίκυκλο ως μοτοσυκλέτα 50 κ.εκ. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται δίπλωμα μοτοσυκλέτας ΑΜ και η ελάχιστη ηλικία είναι στα 18 έτη (ή 16 έτη αν υπογράψει ο κηδεμόνας). Εναλλακτικά, κάποιος μπορεί να οδηγήσει τα συγκεκριμένα δίκυκλα και χωρίς δίπλωμα μοτοσυκλέτας, αρκεί να έχει δίπλωμα αυτοκινήτου για πάνω από 6 χρόνια και να είναι τουλάχιστον 27 ετών. Ένα από τα πιο διάσημα παραδείγματα της κατηγορίας είναι η Piaggio Vespa Elettrica.

E-Scooter

Οδήγηση με δίπλωμα αυτοκινήτου και λίγα μαθήματα

Όταν η ισχύς του δίκυκλου είναι μέχρι 11 kW (14.96 ιπποι) ο νόμος το αντιμετωπίζει ως θερμικό 125 κ.εκ. Για την οδήγηση απαιτείται δίπλωμα μοτοσυκλέτας κατηγορίας Α1 και ελάχιστη ηλικία 18 ετών. Το δίπλωμα αυτοκινήτου είναι αρκετό και σε αυτή την κατηγορία, όμως όχι από μόνο του. Ισχύουν όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις, δηλαδή η κατοχή του διπλώματος για τουλάχιστον 6 χρόνια και η ελάχιστη ηλικία των 27 ετών, όμως θα πρέπει ο οδηγός να κάνει και 5 ώρες μάθημα για οδήγηση δίκυκλου. Ωστόσο, δεν υπάρχει η απαίτηση για συμμετοχή σε εξετάσεις. Παράδειγμα αποτελεί το SEAT MÓ eScooter 125, του οποίου τη δοκιμή μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.

E-Scooter

Ποια ηλεκτρικά χρειάζονται δίπλωμα μοτοσυκλέτας;

Όταν η ισχύς του δίκυκλου ξεπερνάει τα 11 kW δεν μπορεί να οδηγηθεί μόνο με δίπλωμα αυτοκινήτου και απαιτείται η κατοχή διπλώματος οδήγησης μοτοσυκλέτας, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Super Soco TS-X. Επιγραμματικά, μέχρι 35 kW (47,59 ίπποι) το ηλεκτρικό δίκυκλο αντιμετωπίζεται ως θερμικό 400 κ.εκ. Χρειάζεται δίπλωμα Α2 και ελάχιστη ηλικία 20 ετών. Για ισχύ πάνω από 35 kW απαιτείται δίπλωμα κατηγορίας Α και ελάχιστη ηλικία 24 ετών. Εδώ το πιο γνωστό μοντέλο είναι η Harley-Davidson Livewire.

Ήξερες ότι έχει αλλάξει ο νόμος; Θα το εκμεταλλευτείς για να νοικιάσεις δίκυκλο στις καλοκαιρινές διακοπές, ώστε να πληρώσεις λιγότερα;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...