Σύνδεσμος Ιδιωτικών ΚΤΕΟ: Ατυχής η σύγκριση ποσοστών Ελλάδας και Γερμανίας

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου, Κωνσταντίνος Βήκας, απαντά – μέσω του GOCAR – σε όσα ανέφερε ο Υφυπουργός Μεταφορών για το ποσοστό απόρριψης οχημάτων στα ΚΤΕΟ της χώρας

  • -
  • -

Τη δημιουργία σώματος εποπτών ΚΤΕΟ, οι οποίοι θα ελέγχουν οχήματα που μόλις θα έχουν περάσει με επιτυχία τον τεχνικό έλεγχο, προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια που παρουσίασε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Στην ομιλία του ο Υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, άφησε αιχμές για την λειτουργία των 204 ιδιωτικών και 28 δημοσίων ΚΤΕΟ της χώρας, επικαλούμενος το ποσοστό απόρριψης των οχημάτων που στην Ελλάδα είναι μόλις 4,5%. Μάλιστα το συνέκρινε με το ποσοστό της Γερμανίας που είναι στο 35,5%.

Πού οφείλεται αυτό το ποσοστό; Το GOCAR απευθύνθηκε στον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, Κωνσταντίνο Βήκα. Ο κ. Βήκας χαρακτήρισε «ατυχή» τη σύγκριση, καθώς όπως είπε στην Ελλάδα ένα 40% των οχημάτων δεν προσέρχονται στα ΚΤΕΟ, τα οποία προφανώς έχουν βασικές ελλείψεις και θα απορρίπτονταν στον τεχνικό έλεγχο. Δεν αρνήθηκε πάντως ότι μπορεί να υπάρχουν επαγγελματίες στο χώρο των ΚΤΕΟ που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, ενώ επανέλαβε τις προτάσεις του Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ.

GOCAR: Πώς σχολιάζετε κ. Βήκα τα ποσοστά που αναφέρθηκαν;

Κωνσταντίνος Βήκας: Καταρχάς χαιρετίζουμε την νέα αυτή εθνική προσπάθεια από το ΥΜΕ. Στην χώρα μας, το ποσοστό κυκλοφορούντων οχημάτων που δεν προσκομίζονται στα ΚΤΕΟ κυμαίνεται σταθερά τα τελευταία 13 χρόνια στο 40% περίπου όταν στην Γερμανία η αντίστοιχη συμμετοχή των οδηγών αγγίζει το 100%.  Στα υπόλοιπα οχήματα που προσκομίζονται, ορθώς αναφέρθηκε ότι απορρίπτεται το 4,5% ωστόσο δεν αναφέρθηκε ότι σημειώνονται ελλείψεις και παρατηρήσεις όλων των διαβαθμίσεων στο 50%  των οχημάτων αυτών. Έχει σημασία επίσης να αναφερθεί ότι η μη προσκόμιση ενός οχήματος στο ΚΤΕΟ δεν εποπτεύεται συστηματικά από την πολιτεία μας. Η νομοθετημένη από το 2015 διαδικασία ηλεκτρονικής διασταύρωσης ανέλεγκτων οχημάτων και αυτόματης επιβολής προστίμου αξίας 150€ μέσω taxis παραμένει ακόμη στα χαρτιά με αποκλειστική ευθύνη του ΥΜΕ και των συναρμόδιων υπουργείων. Συμπερασματικά λοιπόν θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι τα μη συντηρημένα και επικίνδυνα οχήματα δεν προσκομίζονται για τον υποχρεωτικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ, δεδομένο που σαφώς επηρεάζει και τον μέσο όρο απόρριψης ελέγχων των  ΚΤΕΟ αφού καταλήγουμε πλέον να εξακολουθούμε να αγνοούμε την κατάσταση των οχημάτων αυτών.

Άρα, σε αυτά τα πλαίσια, η σύγκριση ποσοστών απόρριψης τεχνικών ελέγχων στα ΚΤΕΟ μεταξύ των κρατών Γερμανίας & Ελλάδας θεωρείται κατά την άποψή μας ατυχής διότι καταλήγουμε να συγκρίνουμε ανόμοια συστήματα. 

GOCAR: Περνούν με επιτυχία από τα Ιδιωτικά ΚΤΕΟ οχήματα που δεν θα έπρεπε; Αν ναι, πού οφείλεται αυτό το φαινόμενο;

Κ.Β.: Είναι πολύ πιθανό πλέον να συμβαίνει αυτό, όχι μόνο στα Ιδιωτικά αλλά και στα δημόσια ΚΤΕΟ. Όπως συμβαίνει σε κάθε κλάδο, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν επαγγελματίες στα ΚΤΕΟ που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Έχουν ακουστεί αρκετές φορές στον κλάδο μας αναφορές για ελλειμματικούς ελέγχους σε ορισμένες περιπτώσεις οχημάτων.

Έχουμε επισημάνει στο ΥΜΕ αλλεπάλληλες φορές το πλαίσιο ανομίας που δημιουργείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, εξαρχής με την παράτυπη λειτουργία των δημοσίων ΚΤΕΟ επί σειρά ετών έως το 2013, την μετέπειτα κακώς καταργούμενη διαδικασία διαπίστευσης των ΚΤΕΟ από το ΕΣΥΔ. Όλα αυτά και σε συνάρτηση με το πλήθος ίδρυσης εκατοντάδων νέων ΚΤΕΟ και εκατοντάδων χιλιάδων ανέλεγκτων οχημάτων συντέλεσαν στην ανάπτυξη λανθάνουσας νοοτροπίας πελατειακής σχέσης στον κλάδο μας και στο ξεχείλωμα του θεσμού σε αρκετές περιπτώσεις που παραμένουν ασύλληπτες και δίχως κυρώσεις έως και σήμερα.

Εμείς οι ίδιοι έχουμε καταγγείλει πολλές φορές κατά το παρελθόν το καθεστώς ανομίας που δημιουργείται στο πέρασμα των χρόνων και παράλληλα έχουμε εισηγηθεί στο ΥΜΕ  μέτρα αποτελεσματικότερης εποπτείας για τα δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ.  Μερικά από αυτά υιοθετήθηκαν όπως π.χ. οι κάμερες φωτογράφισης των οχημάτων στα ΚΤΕΟ, η μηχανογράφηση και πιστοποίηση της λειτουργίας των δημοσίων ΚΤΕΟ, το κλείδωμα των μηχανογραφικών συστημάτων των μετρητικών μηχανημάτων, τα διακριτικά ασφαλείας που πρέπει να φέρουν τα δελτία τεχνικού ελέγχου για την αντιμετώπιση της πλαστογράφησης, τρόπους αποτελεσματικότερης εποπτείας από την τροχαία και πολλά άλλα… 

GOCAR: Πώς κρίνετε το θεσμό των εποπτών ΚΤΕΟ που θέλει να εφαρμόσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών; Μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη;

K.B.: Γενικά οποιαδήποτε μέτρα που στοχεύουν στην διασφάλιση ποιότητας στα ΚΤΕΟ μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους και ένθερμους υποστηρικτές. Οι ιδιώτες με την είσοδο τους στα ΚΤΕΟ αναβάθμισαν σημαντικά συνολικά τον θεσμό. Παράλληλα, ζητάμε εδώ και πολλά χρόνια από το ΥΜΕ αποτελεσματικότερη εποπτεία και προστασία των υγιών επαγγελματιών από αθέμιτες πρακτικές.

Κατά την άποψη μας το ΥΜΕ θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά όλα όσα έχουμε προτείνει κατά καιρούς και ιδίως τα ακόλουθα, προκειμένου να επιτευχθεί συνολική αναβάθμιση του θεσμού :

Άμεση έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής διασταύρωσης για τον απομακρυσμένο εντοπισμό των ανέλεγκτων οχημάτων. Από το 2015 έχουμε σχετική νομοθεσία στην χώρα μας που το προβλέπει αλλά ελλείψει πολιτικής βούλησης το ζήτημα της εφαρμογής παραμένει έως και σήμερα βασικό ζητούμενο.

Απομακρυσμένος έλεγχος στα δεδομένα ελέγχων που αποστέλλουν online καθημερινά όλα τα ΚΤΕΟ στο ΥΜΕ. Από την συστηματική στατιστική αξιολόγηση των δεδομένων αυτών μπορεί να παραχθεί ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την λειτουργία ενός ΚΤΕΟ. Έως σήμερα αυτά τα στοιχεία παραμένουν αναξιοποίητα. Υπάρχουν σήμερα αξιόπιστοι πανεπιστημιακοί φορείς, όπως π.χ. το ΕΜΠ και το τμήμα του κου Γιώργου Γιαννή (καθηγητής οδικής ασφάλειας - ΕΜΠ) που δύναται και αποδέχονται να συνδράμουν στον σκοπό αυτό.

Επιτόπιοι έλεγχοι από καταρτισμένους και διαπιστευμένους φορείς-επόπτες. Αυτό αποτελεί και ευρωπαϊκή οδηγία προς τη χώρα μας με προθεσμία εφαρμογής έως το 2023. Από την παραπάνω στατιστική αξιολόγηση των δεδομένων λειτουργίας των ΚΤΕΟ και σύμφωνα με τα ευρήματα, ή το επιβαρυμένο ιστορικό ενός ΚΤΕΟ, ή και στα πλαίσια ρουτίνας, οι επιτόπιοι και απροειδοποίητοι έλεγχοι στα ΚΤΕΟ είναι σίγουρο ότι θα βάλουν «φρένα» σε αθέμιτες πρακτικές. Αρκεί βέβαια το ΥΜΕ να διασφαλίσει στην περίπτωση αυτή την τεχνική επάρκεια, την αξιοπιστία και την αμεροληψία των εποπτών, διότι τελικά εκεί θα κριθεί και το στοίχημα αυτό. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...