Hispano Suiza: Από προπολεμικές λιμουζίνες στα ηλεκτρικά hypercars

Έχοντας κατασκευάσει περισσότερα από 12.000 αυτοκίνητα πολυτελείας από το 1904 έως το 1946, η αμιγώς ηλεκτρική Carmen διατηρεί σήμερα τις αξίες της θρυλικής Hispano Suiza

  • -
  • -

Μέχρι το Μάρτιο του 2019 η Hispano Suiza αποτελούσε μέρος της ιστορίας. Τότε, και συγκεκριμένα στην έκθεση της Γενεύης, η θρυλική ισπανική εταιρεία επανήλθε στη ζωή παρουσιάζοντας ένα μοντέλο που αρκετοί το χαρακτήρισαν ως «τέχνη σε τέσσερις τροχούς». Ο λόγος για το πολυτελές hypercar με την ονομασία Carmen. Αμέσως αποκάλεσε πόλο έλξης για τους φίλους της αυτοκίνησης, με το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο να σηματοδοτεί την αναβίωση της Hispano Suiza, διατηρώντας παράλληλα σημαντικό μέρος από το DNA της ισπανικής εταιρείας.

Η Hispano Suiza μέχρι πρότινος δεν ήταν γνωστή στους περισσότερους. Κάτι λογικό αν αναλογιστούμε ότι η ισπανική εταιρεία είχε κλείσει οριστικά από τη δεκαετία του ’50 μέχρι και σήμερα. Ιδρύθηκε το 1904 από τον Damian Mateu, ο οποίος είχε τη στήριξη του μηχανολόγου μηχανικού Mark Birkigt. Ο τελευταίος εργαζόταν επάνω σε δύο οχήματα με κινητήρες απόδοσης και 10 και 14 ίππων, αντίστοιχα. Το 1905 η Hispano Suiza παρουσίασε το πρώτο της μοντέλο, το οποίο φυσικά ήταν εφοδιασμένο με έναν 3κύλινδρο κινητήρα που εμπνεύστηκε ο Birkigt, αλλά με απόδοση 20 ίππων και τελική ταχύτητα 87 km/h! Την αμέσως επόμενη χρονιά ακολούθησε το πρώτο εξακύλινδρο μοντέλο με 75 ίππους, το οποίο μάλιστα ήταν το πρώτο σύνολο με το συγκεκριμένο αριθμό κυλίνδρων που κατασκευάστηκε στην Ισπανία. Πολύ σύντομα η Hispano Suiza άρχισε να επεκτείνεται, στήνοντας ένα εργοστάσιο στη Γαλλία και παραχωρώντας δικαιώματα κατασκευής και σε άλλες εταιρείες στη Μ. Βρετανία, την Ιταλία και την πρώην Τσεχοσλοβακία. Με αυτόν τον τρόπο άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία της, έχοντας μάλιστα γίνει εκείνη την εποχή συνώνυμο της πολυτέλειας και με την υψηλή κοινωνία της εποχής να δείχνει τεράστια προτίμηση στα μοντέλα της!

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ HISPANO SUIZA CARMEN BOULOGNE

Μάλιστα, ο Βασιλιάς Alfonso XIII ήταν λάτρης της Hispano Suiza, στοιχείο που πρόσφερε μεγάλη φήμη στην ισπανική εταιρεία. Κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Hispano Suiza ξεκίνησε να κατασκευάζει κινητήρες για αεροπλάνα, καταφέρνοντας να προσφέρει περισσότερες από 50.000 μονάδες. Μάλιστα, από εκείνη την περίοδο προέκυψε και το έμβλημα με τα φτερά, συνδυάζοντας παράλληλα τα χρώματα της Ισπανίας και της Ελβετίας.

Το πρώτο μοντέλο επιδόσεων της Hispano Suiza με το συγκεκριμένο ασημένιο έμβλημα ήταν η H6B. Ένα επαναστατικό για την εποχή μοντέλο, το οποίο εφοδιαζόταν με 6κύλινδρο κινητήρα και είχε τελική ταχύτητα 150 km/h. Μάλιστα, η αγωνιστική του εκδοχή κατάφερε να σημειώσει σημαντικές νίκες, όπως αυτή του Andre Dubonnet στον αγώνα αντοχής στη Boulogne της Γαλλίας. Με αυτόν τον τρόπο η ισπανική εταιρεία δεν έγινε συνώνυμο μόνο της ταχύτητας, αλλά και της αξιοπιστίας!

Η συνέχεια ήταν ανάλογη, με την Hispano Suiza να παρουσιάζει πρωτοποριακά για την εποχή μοντέλα, όπως η 12κύλινδρη Type 68 των 250 ίππων το 1936, με τη φουτουριστική σχεδίαση και το αεροδυναμικό σχήμα. Αμέσως μετά τον ισπανικό εμφύλιο, η Hispano Suiza συνέχισε να κατασκευάζει σπορ μοντέλα, εστιάζοντας στους ισχυρούς κινητήρες και τη μοναδική σχεδίαση. Παράλληλα, η εταιρεία χωρίστηκε σε τρία τμήματα, με το πρώτο να ασχολείται αποκλειστικά με την αεροπλοΐα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό, το δεύτερο με αυτοκίνητα, λεωφορεία και φορτηγά, ενώ το τρίτο με εργαλεία και βαριά μηχανήματα. Και τη στιγμή που η ανάπτυξη της Hispano Suiza έμοιαζε δεδομένη και εγγυημένη, η κρατικοποίηση της εταιρείας το 1953 έμελλε να βάλει φρένο στα όνειρα των ιδρυτών της, Mateu και Birkigt.


ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕ ΜΙΑ HISPANO SUIZA

Όμως σήμερα, η Hispano Suiza έχει επιστρέψει στη σκηνή της αυτοκίνησης, με τον δισέγγονο του ιδρυτή της εταιρείας, Miguel Suque Mateu να υλοποιεί ένα εξαιρετικά φιλόδοξο εγχείρημα κρατώντας ζωντανό το όραμα της ισπανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Και το πρώτο δείγμα γραφής είναι η Carmen των 1.019 ίππων, ένα πραγματικό hypercar που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί εξ’ ολοκλήρου στην Ισπανία. Η σχεδίαση της είναι εμπνευσμένη από την Dubonnet Xenia και διατηρεί έντονους τους δεσμούς με το παρελθόν. Μάλιστα, με δεδομένο ότι η Carmen, και γενικότερα τα μοντέλα της Hispano Suiza, απευθύνονται σε λίγους και εκλεκτούς, η ισπανική εταιρεία προσφέρει μία σειρά από εξατομικεύσεις που καθιστου΄ν κάθε μία μοναδική! Συνολικά μόλις 19 αυτοκίνητα θα κατασκευαστούν, εκ των οποίων τα 5 θα είναι η κορυφαία έκδοση Carmen Boulogne.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...