Πού θα στηθούν τα εργοτάξια για τη γραμμή 4 του Μετρό

Τα σημεία της Αθήνας που θα επιβαρυνθούν κυκλοφοριακά από το νέο έτος

  • -
  • -
Πού θα στηθούν τα εργοτάξια για τη γραμμή 4 του Μετρό

Η γραμμή 4 του Μετρό στην Αθήνα (σχήματος U) είναι το έργο υποδομών με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό, αφού το κόστος του πλησιάζει το 1,8 δισ. ευρώ! Την καλύτερη οικονομική προσφορά κατέθεσε η κοινοπραξία ΑΒΑΞ ΑΕ- GHELLA SpA –ALSTOM TRANSPORT S.A. με έκπτωση 12,19%, ενώ η προβλεπόμενη διάρκεια υλοποίησης του έργου ανέρχεται σε 8 χρόνια.

Πριν αρχίσει η κατασκευή τόσο των σηράγγων όσο και των 15 σταθμών στο Τμήμα Α (Άλσος Βεΐκου-Γουδή) μήκους 12,8 χλμ, πρέπει να γίνουν οι πρόδρομες εργασίες, να στηθούν δηλαδή τα εργοτάξια (θα είναι συνολικά 22). Ο σχετικός διαγωνισμός κατακυρώθηκε στην ΕΡΕΤΒΟ, η οποία θα εκπονεί τις απαραίτητες μελέτες και ακολούθως θα πραγματοποιεί τα έργα παράκαμψης των δικτύων κοινής ωφέλειας (ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, αποχέτευσης, ύδρευσης κ.α.), θα κάνει τις αρχαιολογικές εργασίες, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεiς και άλλες εργασίες που είναι απαραίτητες για την λειτουργία των εργοταξίων.

Περισσότερα για τα 5 τμήματα της γραμμής 4 

Αφού υπογραφεί η σχετική σύμβαση και εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 να στηθούν τα εργοτάξια.

Είναι δεδομένο ότι τα εργοτάξια θα επιφέρουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε περιοχές που είναι ήδη επιβαρυμένες, όπως η Λ. Βεΐκου και η Λ. Αλεξάνδρας, με δεδομένο ότι μετά την πανδημία του κορονοϊού η κίνηση στους δρόμους θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019.

Πού θα χωροθετηθούν οι 15 σταθμοί της γραμμής 4:

– Ο Σταθμός Βεΐκου χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφ. Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) με την οδό Τράλλεων στον Δήμο Γαλατσίου.

– Ο Σταθμός Γαλάτσι χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφόρου Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) και επί της συνέχειας αυτής, οδό Αγ. Γλυκερίας με την Λεωφόρο Γαλατσίου στον Δήμο Γαλατσίου.

– Ο Σταθμός Ελικώνος χωροθετείται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος στον Δήμο Αθήνας, παρά τον λόφο Ελικώνος.

– Ο Σταθμός Κυψέλη χωροθετείται στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Κανάρη στον Δήμο Αθήνας, από την οδό Κυψέλης μέχρι την οδό Βελβενδού.

– Ο Σταθμός Δικαστήρια χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των πρώην κτιρίων της σχολής Ευελεπίδων (κτήρια) Δικαστηρίων στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.

– Ο Σταθμός Αλεξάνδρας χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφ. Αλεξάνδρας με την οδό Μουστοξύδη στον Δήμο Αθήνας.

– Ο Σταθμός Εξάρχεια χωροθετείται επί της πλατείας Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπ. Τρικούπη στον Δήμο Αθήνας.

– Ο Σταθμός Ακαδημίας χωροθετείται στην οδό Ακαδημίας, μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Σίνα στον Δήμο Αθήνας.

– Ο Σταθμός Κολωνάκι χωροθετείται επί της πλατείας Φιλικής Εταιρείας (πλατεία Κολωνακίου) στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Σκουφά, Πατριάρχου Ιωακείμ, Καψάλη, Κουμπάρη και Κανάρη.

– Ο Σταθμός Ευαγγελισμός χωροθετείται στο πάρκο της Ριζάρη στον Δήμο Αθήνας, παράλληλα με την οδό Ριζάρη και διαγώνια σε σχέση με τον υφιστάμενο σταθμό Ευαγγελισμό της Γραμμής 3.

– Ο Σταθμός Καισαριανή χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως με την Λεωφόρο Βασ. Αλεξάνδρου στον Δήμο Καισαριανής, μεταξύ των οδών Υμηττού και Τζων Κένεντυ.

– Ο Σταθμός Πανεπιστημιούπολη χωροθετείται στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας στον Δήμο Καισαριανής, βόρεια της εσωτερικής οδικής αρτηρίας.

– Ο Σταθμός Ιλίσια χωροθετείται στη οδό Ινδού και στις πλατείες Αόρνου και Κύπρου στον Δήμο Ζωγράφου.

– Ο Σταθμός Ζωγράφου χωροθετείται επί της πλατείας Αλεξανδρή (πλατεία Γαρδένιας) στον Δήμο Ζωγράφου, στη συμβολή των οδών Γ. Ζωγράφου και Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Στρ. Αλεξάνδρου Παπάγου.

– Ο Σταθμός Γουδή χωροθετείται στην πλατεία Ελευθερίας και την οδό Λοχ. Σπηλιωπούλου στον Δήμο Ζωγράφου.

[Πηγή: ypodomes.com]

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...