Πότε θα είναι έτοιμη η γραμμή 4 του Μετρό;

Άνοιξαν οι οικονομικές προσφορές από τις δύο κοινοπραξίες, όμως ο δρόμος μέχρι την ολοκλήρωση του έργου είναι πολύ μακρύς

  • -
  • -

Με την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών από τους δύο προεπιλεγέντες αναδόχους, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή του τμήματος Α’ στη γραμμή 4 του Μετρό (Άλσος Βεΐκου – Γουδή). Την καλύτερη οικονομική προσφορά κατέθεσε η κοινοπραξία ΑΒΑΞ ΑΕ- GHELLA SpA –ALSTOM TRANSPORT S.A. με έκπτωση 12,19%, ενώ η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ANSALDO STP S.p.A – HITACHI RAIL ITALY SPA. κατέθεσε έκπτωση 10,57% (επί προβλεπόμενης δαπάνης του έργου 1,319 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Αττικό Μετρίο έκανε δεκτή την προσφορά της πρώτης κοινοπραξίας, η οποία αναμένεται να αναδειχθεί ανάδοχος του έργου (με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν προσφυγές που θα δικαιωθούν).

Η συνολική προβλεπόμενη δαπάνη του έργου που περιλαμβάνει απρόβλεπτα, αναθεώρηση και απολογιστικές εργασίες είναι 1,51 δισ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), ενώ η προβλεπόμενη διάρκεια υλοποίησης του έργου ανέρχεται σε 8 χρόνια.

Με δεδομένο ότι μέχρι να αρχίσουν τα έργα απαιτείται ένα σημαντικό διάστημα για προσφυγές και ότι μπορεί να παρουσιαστούν απρόβλεπτα γεγονότα που θα οδηγήσουν σε καθυστερήσεις, θα πρέπει να υπολογίζουμε τουλάχιστον μία δεκαετία για να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο τμήμα της γραμμής 4.

Τι περιλαμβάνει η γραμμή 4 του Μετρό

Η Γραμμή 4, σχήματος «U», αποτελείται από 2 σκέλη ακτινικής μορφής, προς Γαλάτσι και Μαρούσι, και ένα κεντρικό τμήμα διερχόμενο από το κέντρο της Αθήνας, έχει συνολικό μήκος 38,2 χλμ, περιλαμβάνει 35 συνολικά σταθμούς και αποτελείται από πέντε επιμέρους διακριτά τμήματα, Α, Β, Γ, Δ και Ε:

Τμήμα Α: Άλσος Βεΐκου-Γουδή (μήκους 12,8 χλμ και 15 σταθμούς)

Τμήμα Β: Γουδή-Μαρούσι (μήκους 9,6 χλμ και 8 σταθμούς)

Τμήμα Γ: Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη (μήκους 4,1 χλμ και 3 σταθμούς)

Τμήμα Δ: Άλσος Βεΐκου-Πετρούπολη (μήκους 7,5 χλμ και 6 σταθμούς)

Τμήμα Ε: Μαρούσι-Εθνική Οδός (μήκους 4,4 χλμ και 3 σταθμούς)

Οι 15 υπόγειοι σταθμοί του τμήματος Α είναι: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...