Οι άξονες της κυβέρνησης για την ηλεκτροκίνηση στο Electric Vehicle Conference

Όσα δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής στο συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν ως χορηγοί επικοινωνίας το GOCAR και το GOELECTRIC

  • -
  • -

Την είσοδο της Ελλάδας στην νέα εποχή της Ηλεκτροκίνησης σηματοδοτεί το 1ο ψηφιακό συνέδριο Electric Vehicle Conference, που διεξήχθη την Τρίτη 24 Νοεμβρίου. Ανάμεσα στους ξένους και Έλληνες ομιλητές βρέθηκε και ο Κώστας Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, ο οποίος μίλησε για τους 4 άξονες του Υπουργείου για την ηλεκτροκίνηση:

Το ζήτημα της ηλεκτροκίνησης κατέχει κεντρική θέση στην ατζέντα της κυβέρνησης. Μπορεί ένα μεγάλο κομμάτι του κοινού να πιστεύει πως η ηλεκτροκίνηση αφορά τους λίγους, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για το αύριο.

Οι τέσσερις άξονες, στους οποίους στοχεύει η κυβέρνηση είναι οι εξής:

  • Ανανέωση του γερασμένου στόλου αυτοκινήτων που κυκλοφορούν. Η Ελλάδα, όπως είπε, πρέπει να πάψει να είναι νεκροταφείο εισαγόμενων αυτοκινήτων. Ο μέσος όρος ηλικίας των ΙΧ που κινούνται στους ελληνικούς δρόμους είναι τα 14 έτη. Στόχος είναι σε 10 χρόνια από τώρα, το 1/3 των καινούργιων αυτοκινήτων που κυκλοφορούν να είναι αμιγώς ηλεκτρικά. Η κυβέρνηση έχει φροντίσει και ήδη δίνονται κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτρικών ΙΧ και επαγγελματικών οχημάτων, ενώ υπάρχει διαγωνισμός για 1300 νέα σύγχρονα λεωφορεία, με μεγάλο ποσοστό εξ αυτών να είναι ηλεκτρικά. Μάλιστα, 2 ηλεκτρικά λεωφορεία κυκλοφορούν ήδη δοκιμαστικά στην Αθήνα.
  • Δημιουργία υποδομών για εύκολη φόρτιση. Εδώ στόχος είναι η δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου φόρτισης, με 12.000 νέους φορτιστές μέχρι το 2025 και 25.000 μέχρι το 2030.
  • Λεπτομερής παρακολούθηση αγοράς ηλεκτροκίνησης με μητρώο φορέων, όπου θα καταγράφονται όλες οι υποδομές επαναφόρτισης και οι σχετικοί φορείς. Το Μητρώο θα παρέχει στους χρήστες των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, στοιχεία όπως π.χ. τη διαθεσιμότητα των σημείων, την τρέχουσα κατάστασή τους, δηλαδή αν είναι ελεύθερο ή κατειλημμένο, καθώς και την τιμή και τον τρόπο πληρωμής.
  • Τέλος, στόχος είναι η προετοιμασία του τομέα των μεταφορών για τη νέα εποχή. Για να έρθουν οι νέες τεχνολογίες θα πρέπει να μπορούμε και να τις υποστηρίξουμε. Αυτό σημαίνει πως θα ανοίξει ένας κλάδος και θα δοθούν άδειες για συνεργεία επισκευής και συντήρησης ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και τα απαιτούμενα προσόντα για την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος τεχνίτη ηλεκτρικών οχημάτων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ELECTRIC VEHICLE CONFERENCE

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...