Ξέρατε ότι η Lada είχε κατασκευάσει αγωνιστικό προδιαγραφών Group B;

Λίγο πριν την κατάργηση του Group B η Lada είχε έτοιμο αυτοκίνητο στο αμάξωμα του Samara

  • -
  • -

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 η Lada συμμετείχε στους αγώνες Ράλι με το Lada VFTS, το οποίο και βασιζόταν στο γνωστό 2015. Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός (VFTS) σημαίνει «Vilniusskaja Fabrika Transportnych Sredstv» και σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει εταιρία κατασκευής οχημάτων Vilnious. Το Lada 2015 ήταν ένα φθηνό στη συντήρηση και κατασκευή αγωνιστικό, το οποίο όμως δεν ήταν ανταγωνιστικό. Μία ομάδα ιδιωτών και μηχανικών από τη Ρωσία ξεκίνησε με δικά της χρήματα την κατασκευή ενός πρωτότυπου προδιαγραφών Group B βασισμένο στο Samara, ζητώντας εν συνεχεία κρατική επιχορήγηση. Ουσιαστικά ήταν ένα σωληνωτό πλαίσιο, με τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα των 300 ίππων τοποθετημένο στο κέντρο και την κίνηση να μεταδίδεται στο δρόμο μέσω των πίσω τροχών.

Το κομμουνιστικό καθεστώς ήταν διστακτικό στην αρχή, αλλά στη συνέχεια άναψε το πράσινο φως, έτσι ώστε να κατασκευαστούν τα 200 κομμάτια που ήταν απαραίτητα για την έκδοση ομολογκασιόν από τη FIA. Το εγχείρημα ανέλαβε η VFTS, με επικεφαλής τον Λιθουανό οδηγό Stasys Brundza. Το αυτοκίνητο μετονομάστηκε σε EVA (Experimental Vilnius Auto-Plant) και πρόλαβαν να κατασκευαστούν περισσότερα από 20 αυτοκίνητα! Ανάμεσα σε αυτά ήταν και οι εκδόσεις παραγωγής, με ατμοσφαιρικό κινητήρα απόδοσης μόλις 160 ίππων για διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα. Όμως, η κατάργηση του Group B είχε σαν αποτέλεσμα το πρόγραμμα να λάβει τέλος με συνοπτικές διαδικασίες.

Έχοντας μεγάλη θέληση να εμφανιστούν στη μεγάλη σκηνή, οι Ρώσοι αποφάσισαν να μετατρέψουν το EVA σε Group S, κατηγορία που θεωρητικά το 1987 θα αντικαθιστούσε τα τέρατα του Group B. Ένας από τους λόγους που το κομμουνιστικό κράτος άναψε και πάλι το πράσινο φως, ήταν το γεγονός ότι η νέα κατηγορία απαιτούσε για την έκδοση ομολογκασιόν την παραγωγή μόλις δέκα αυτοκινήτων! Στοιχείο που επίσης έριχνε το κόστος του προγράμματος.  Έτσι, η VFTS σχεδίασε και κατασκεύασε το S-Proto, το οποίο είχε μία σειρά αλλαγών με σημαντικότερη την αύξηση της ισχύς στους 350 ίππους. Όμως, όπως και το EVA, το S-Proto δεν είδε ποτέ τη ράμπα της αφετηρίας σε κάποιο αγώνα Ράλι, αφού η FIA αποφάσισε το Group B να αντικατασταθεί με τα αυτοκίνητα της κατηγορίας Α.

Όμως, η τεχνογνωσία και τα μηχανικά μέρη που εξελίχθηκαν δεν κατέληξαν στο ράφι, αλλά στο αμάξωμα ενός τελείως διαφορετικού Samara. Αυτού με τον κωδικό T3, το οποίο δια χειρός Jacky Ickx κατάφερε να τερματίσει στην 4η θέση του φημισμένου Ράλι Ντακάρ το 1991!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...