Επιπλέον πόρους για την ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης αναζητά η κυβέρνηση

Το ενδιαφέρον για την επιδότηση ηλεκτρικών οχημάτων δημιουργεί αυξημένες ανάγκες δημιουργίας δικτύου φόρτισης

  • -
  • -

Κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας της πλατφόρμας Κινούμαι Ηλεκτρικά, μέσω της οποίας δίνονται επιδοτήσεις για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων έχουν κατατεθεί περίπου 6.000 αιτήσεις. Αν εγκριθούν όλες θα απορροφηθούν περί τα 5 εκατ. ευρώ, από τον προϋπολογισμό του 2020 (ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κυβέρνηση σκοπεύει να αντλήσει επιπλέον πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να στηριχθεί η διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.  

«Το πρόγραμμα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης ξεκίνησε να χρηματοδοτούνται με εθνικούς πόρους και θα συνεχίσει με κοινοτικούς. Τα στοιχεία από τον πρώτο μήνα που τρέχει το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά δείχνουν ότι έχει αγκαλιαστεί από το κοινό. Έχουν πωληθεί περί τα 6.000 οχήματα (με το 80% σχεδόν των πωλήσεων να αφορά ηλεκτρικά ποδήλατα) και έχουν ήδη απορροφηθεί 5 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό, δημιουργώντας τζίρο 35 εκατ. ευρώ στην αγορά. Σκοπεύουμε να αντλήσουμε επιπλέον πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για μια σειρά δράσεις όπως είναι η εγκατάσταση υποδομών φόρτισης, η στήριξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα παραγωγής μπαταριών και φορτιστών, αλλά και η στήριξη αυτής καθαυτής της ηλεκτροκίνησης, των ηλεκτρικών οχημάτων, ιδιαίτερα σε σχέση με τις δημόσιες μεταφορές (ηλεκτρικά λεωφορεία) τα ταξί και τα οχήματα του τουριστικού τομέα», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο Olympia Forum.  

Μιλώντας στο GOCAR τον περασμένο Ιούλιο, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι σε περίπτωση που το ενδιαφέρον για επιδοτήσεις ξεπεράσει τις προβλέψεις σε μία ή περισσότερες κατηγορίες ηλεκτρικών οχημάτων (όπως π.χ. στα ποδήλατα), υπάρχει η δυνατότητα άντλησης και άλλων πόρων.

Συνολικά, τα έργα που προτείνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, περιστρέφονται γύρω από 7 άξονες:

-Κύμα Ανακαινίσεων

-Ηλεκτρικές Διασυνδέσεις και δράσεις για τις ΑΠΕ

-Ηλεκτροκίνηση

-Δράσεις για την προστασία της Φύσης

-Απολιγνιτοποίηση

-Χωροταξία σε συνδυασμό με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

-Διαχείριση  Στερεών και Υγρών Αποβλήτων

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...