Χατζηδάκης στο GOCAR: Αν χρειαστεί θα αυξήσουμε τον προϋπολογισμό για την επιδότηση ηλεκτρικών

Η πρώτη φάση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» έχει διάρκεια έως τα τέλη του 2021

  • -
  • -

«Η ηλεκτροκίνηση δεν είναι μόδα, είναι πράσινη πολιτική», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», μέσω του οποίου θα δοθεί επιδότηση αγοράς ή μίσθωσης ηλεκτρικών οχημάτων.

Το «Κινούμαι Ηλεκτρικά» θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, όμως θα επαναληφθεί και τα επόμενα χρόνια. «Το πρόγραμμα είναι μόνο η αρχή, ανάλογα με τη ζήτηση θα ενισχύσουμε το πρόγραμμα με επιπλέον πόρους», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος επιδότησης ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατανεμηθούν σε φυσικά πρόσωπα για αυτοκίνητα (30 εκατ. ευρώ), ιδιοκτήτες ταξί (30 εκατ. ευρώ), εταιρείες (30 εκατ. ευρώ) και για δίκυκλα, τρίκυκλα, ποδήλατα (10 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα αγοραστούν με επιδότηση περίπου 15.000 αυτοκίνητα (επιβατικά, ταξί, βαν) και 12.500 δίκυκλα, τρίκυκλα και ποδήλατα.

Αν η ζήτηση για μία κατηγορία είναι μεγαλύτερη (π.χ. για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα), τότε θα αντληθούν πόροι από τις υπόλοιπες.

Τι θα συμβεί όμως αν η ζήτηση ξεπεράσει το ποσό των 100 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλιστεί; Ρωτήσαμε σχετικά τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Έχουμε τη δυνατότητα να αντλήσουμε και άλλους πόρους για να ικανοποιήσουμε τυχόν αυξημένη ζήτηση», δήλωσε στο GOCAR ο Κωστής Χατζηδάκης.

Μην ξεχνάμε ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει ότι το 2030 το 30% των νέων επιβατικών ΙΧ που θα ταξινομούνται θα είναι ηλεκτρικά. Ένας φιλόδοξος στόχος, που πάντως στον κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί να επιτευχθεί και νωρίτερα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...