Έτσι θα "σώσεις" την μπαταρία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου σου

Δείτε ποιος είναι ο ιδανικός χρόνος φόρτισης ανά τύπο φορτιστή

  • -
  • -

Η συζήτηση γύρω από τα επελαύνοντα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι μεγάλη. Οι πολέμιοι της νέας τεχνολογίας αποδοκιμάζουν το μεγάλο κόστος αγοράς τους – αν και πλέον παρέχεται κρατική επιδότηση - ενώ δεν είναι λίγοι και όσοι πρεσβεύουν πως οι μπαταρίες τους είναι βραχύβιες.

Το τελευταίο δεν ισχύει με τους κατασκευαστές να εγγυόνται πως η διάρκεια ζωής της μπαταρίας στα ηλεκτρικά τους μοντέλα είναι περίπου ίδια με τον κύκλο ζωής του ίδιου του αυτοκινήτου, που στη δυτική Ευρώπη υπολογίζεται στα 8 έτη.

Προκειμένου, όμως, να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των κατασκευαστών πρέπει και οι οδηγοί να λάβουν τις προφυλάξεις τους: Αποφεύγουμε, λοιπόν, τη φόρτιση στο 100%, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζει ο χρόνος που αφήνουμε το ηλεκτρικό μας αυτοκίνητο στην πρίζα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ


Αποφεύγουμε τη φόρτιση στο 100%

Λαμβάνοντας υπόψη πως η ζέστη συνιστά τον κυριότερο “εχθρό” των μπαταριών ιόντων λιθίου, ο συνδυασμός της διαδικασίας ταχείας φόρτισης και της διατήρησης σε υψηλή τάση μπορεί να αποβεί μοιραίος. Προτείνεται λοιπόν η φόρτιση να γίνεται στο πλαίσιο 20-80%. Ακόμη, δεν αφήνουμε την μπαταρία να φτάσει στο 0%. Ποια είναι όμως η ιδανική διάρκεια φόρτισης βάσει του φορτιστή που επιλέγουμε;

Ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται εν πολλοίς από τον φορτιστή που χρησιμοποιούμε

Φορτιστές Μεθόδου 2 (Mode 2)

Καλώδιο φορτιστή Τύπου 2

Όπως αναφέρει η εταιρεία παροχής ολοκληρωμένων λύσεων για ταχεία φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, Blink Charging Europe, η οδηγοί που επιλέγουν να φορτίσουν το όχημα στο σπίτι τους πιθανότατα να καλύπτουν τις ανάγκες φόρτισης μέσω ενός φορτιστή Mode 2.

Σε αυτή την περίπτωση η ταχύτητα φόρτισης αντιστοιχεί σε 3,7 kW, επομένως η χρονική διάρκεια κυμαίνεται από 11 έως και 15 ώρες για πλήρη φόρτιση. Δεδομένου του μεγάλου απαιτούμενου χρόνου φόρτισης με αυτή τη μέθοδο, οι οδηγοί επιλέγουν να φορτίσουν τα αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάτι τέτοιο δεν είναι απαγορευτικό αρκεί να μην ξεπερνάει τις 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Η συγκεκριμένη συχνότητα είναι αρκετή ώστε να διατηρείται ένα όχημα φορτισμένο στο 80%.

Φορτιστές Μεθόδου 3 (Mode 3)

Για φόρτιση διάρκειας μικρότερης των 2 ωρών υπάρχουν οι φορτιστές Mode 3 (400V), οι οποίοι εδρεύουν -κυρίως στην Ευρώπη- σε δημόσιους χώρους στάθμευσης ή σε εμπορικά κέντρα, καταστήματα, εστιατόρια, νοσοκομεία κ.ο.κ. Προκειμένου να αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής της μπαταρίας, σε φορτιστές Mode 3 μην αφήνετε το όχημα σας συνδεδεμένο για περισσότερη από 1 ώρα.

Τέλος, όπως προτείνει η Blink Charging Europe, καλό είναι να αποφεύγεται η συχνή DCFC φόρτιση (Direct current fast charging).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...