Αυτά είναι τα συστήματα ασφαλείας που θα είναι υποχρεωτικά!

Δείτε πότε θα εφαρμοστούν

  • -
  • -
Αυτά είναι τα συστήματα ασφαλείας που θα είναι υποχρεωτικά!
  • ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέους κανόνες που καθιστούν υποχρεωτικό τον προηγμένο εξοπλισμό ασφαλείας σε όλα τα νέα οχήματα που πωλούνται στην Ευρώπη, θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Θα ισχύσουν πιθανόν από τον Μάιο του 2022 για όλα τα μοντέλα που θα κατασκευάζονται και από τον Μάιο του 2024 θα είναι απαραίτητα για τα νέα μοντέλα που ήδη κυκλοφορούν.

Αυτά είναι τα συστήματα που θα είναι απαραίτητα στα αυτοκίνητα

- Ευφυής βοήθεια ταχύτητας: Πρόκειται για σύστημα προειδοποίησης του οδηγού όταν υπερβαίνει το όριο ταχύτητας.

- Προειδοποίηση υπνηλίας και προσοχής οδηγού: Ένα σύστημα που συμβουλεύει μέσω ενός μηνύματος στο καντράν του αυτοκινήτου τον οδηγό να κάνει μία στάση για έναν καφέ ή για ξεκούραση

- Προηγμένη προειδοποίηση απόσπασης της προσοχής του οδηγού:Σχετίζεται με τη διατήρηση στη λωρίδα οδήγησης, όπως η απόσπαση της προσοχής του οδηγού όταν μιλάει στο κινητό τηλέφωνο.

- Σήμα στάσης έκτακτης ανάγκης σε μια επικίνδυνη κατάσταση: Όπως να αναβοσβήνουν τα φλας όταν ο οδηγός φρενάρει ξαφνικά, προειδοποιώντας τον επόμενο ότι πρέπει και αυτός να ακινητοποιήσει ή να μειώσει ταχύτητα

- Σύστημα ανίχνευσης αναστροφής για την αποφυγή συγκρούσεων με άτομα και αντικείμενα πίσω από το όχημα, με τη βοήθεια κάμερας ή οθόνης.

- Σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών που προειδοποιεί τον οδηγό όταν υπάρξει απώλεια πίεσης. Φυσικά για να εφαρμοστεί αυτό στα παλιότερα οχήματα θα πρέπει να υπάρχει η υποδομή των ανιχνευτών πίεσης που διαθέτει ειδικούς μετρητές. Το ίδιο σύστημα χρειάζεται όταν χρησιμοποιούνται ελαστικά run flat που έχουν την δυνατότητα ακόμη και αν υπάρξει ένα πρόβλημα σε κάποιο ελαστικό να μην χάσει αμέσως τον αέρα δημιουργώντας επικίνδυνη κατάσταση, παρά να δώσει τον απαραίτητο χρόνο και τα χιλιόμετρα στον οδηγό να πάει σε ένα συνεργείο.

- Καταγραφή δεδομένων συμβάντων για την καταχώριση σχετικών δεδομένων λίγο πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά από τροχαίο ατύχημα. Σε αυτό θα συμβάλλει η αλληλοεπίδραση και η επικοινωνία των αυτοκινήτων μεταξύ τους που θα στέλνουν ανά πάσα στιγμή πληροφορίες για κάθε οδηγική κατάσταση του δρόμου. Σήμερα η επικοινωνία των αυτοκινήτων βρίσκεται περίπου στα 800 μέτρα, απόσταση αρκετή για να είναι ο οδηγός προετοιμασμένος για οποιαδήποτε κατάσταση.

- Επιπροσθέτως, για επιβατικά αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, θα είναι υποχρεωτική η ύπαρξη σύστηματος πέδησης έκτακτης ανάγκης (είναι ήδη υποχρεωτικό για φορτηγά και λεωφορεία) καθώς και ένα σύστημα διατήρησης λωρίδων κινδύνου.

- Τέλος, τα φορτηγά και τα λεωφορεία θα πρέπει να περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά άμεσης όρασης, επιτρέποντας στον οδηγό να βλέπει ευάλωτους χρήστες του δρόμου και συστήματα συναγερμού που εντοπίζουν την παρουσία ποδηλατών και πεζών στην άμεση γειτνίαση του οχήματος

Σημειώνεται πως θα υπάρξει προσαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα ώστε να ληφθούν υπόψη οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι κοινωνικές τάσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού ή η αύξηση των χρηστών ποδηλατών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...