Η Jaguar – Land Rover εξελίσσει μοντέλο με κυψέλες υδρογόνου

Εναλλακτικές πηγές ενέργειας αναζητά η Jaguar – Land Rover και στρέφεται στην τεχνολογία των κυψελών υδρογόνου

  • -
  • -

Με δεδομένο το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει απειλήσει ότι έως το 2035 θα έχει απαγορεύσει την πώληση των μοντέλων με κινητήρα εσωτερικής καύσης στο νησί, η Jaguar-Land Rover αναζητά νέες τεχνολογίες και πηγές ενέργειας. Ήδη έχει παρουσιάσει μία σειρά από εξηλεκτρισμένες εκδόσεις, όμως το μακροπρόθεσμο και μεγαλεπήβολο σχέδιο της αποτελούν τα μοντέλα που θα κάνουν χρήση τεχνολογίας υδρογόνου. Το πρόγραμμα «Δίας» όπως αποκαλείται, είναι πιθανό να παρουσιαστεί στην επόμενη γενιά του Range Rover Evoque, το οποίο και  αναμένεται να παρουσιαστεί στα μέσα της δεκαετίας που διανύουμε.

Ο επικεφαλής τεχνικός εξέλιξης της Jaguar – Land Rover, Νick Rogers, μίλησε σχετικά και αποκάλεσε το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξαιρετικά σημαντικό! Μάλιστα, δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί και ένα πρωτότυπο που θα κινείται από κυψέλες υδρογόνου. Αυτό αναμένεται να είναι ένα SUV στο μέγεθος του Evoque.



Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθεί στα μοντέλα της Land Rover, που αποτελούν τη λογική επιλογή ελέω μεγέθους. Σύμφωνα με τον Rogers, με τα μοντέλα υδρογόνου θα μπορούν να ικανοποιήσουν αγορές που ακόμα δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι και η BMW επενδύει στα αυτοκίνητα που κινούνται με κυψέλες υδρογόνου, με δεδομένη την παρουσίαση ενός SUV στο μέγεθος της X5 το 2022, αλλά και μελλοντικές εκδόσεις των X6 και Χ7.



«Το υδρογόνο αποτελεί ιδανική τεχνολογία για αυτοκίνητα μεγαλύτερου μεγέθους. Όσο αυξημένο είναι το βάρος, τόσο μικρότερη απόδοση παίρνεις από τις μπαταρίες. Η ενέργεια που απαιτούν για να δώσουν κίνηση σε ένα όχημα αυξημένου βάρους είναι πολύ μεγάλη.»  Αρκετοί αναλυτές, θεωρούν ότι τα αυτοκίνητα που κάνουν χρήση κυψελών υδρογόνου μπορούν να αποτελέσουν την επόμενη μέρα στην αυτοκίνηση. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζονταν στο παρελθόν και οδηγούσαν σε αδιέξοδο, έχουν λυθεί. Όπως για παράδειγμα ένα νέο υλικό για τις δεξαμενές του καυσίμου. Και σήμερα υπάρχουν αρκετοί τεχνικοί που θεωρούν ότι σε επίπεδο κόστους και βάρους, οι κυψέλες υδρογόνου είναι πιθανό να… κερδίσουν την κούρσα από τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Τουλάχιστον στην περίπτωση των μεγάλων και με αυξημένο βάρος μοντέλων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...