Ο χάρτης με τις τιμές της βενζίνης στην Ευρώπη: Στο "βάθρο" παραμένει η Ελλάδα

Πόσοι φόροι αναλογούν σε κάθε λίτρο καυσίμου

  • -
  • -

Μία θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με την πιο ακριβή τιμή αμόλυβδης βενζίνης, διατηρεί σταθερά η Ελλάδα. Και αυτό διότι άσχετα με την τιμή του πετρελαίου διεθνώς (αν δηλαδή ανεβαίνει ή υποχωρεί, όπως συμβαίνει τους τελευταίες μήνες) οι φόροι παραμένουν σταθερά υψηλοί.

Όπως έχουμε τονίσει αρκετές φορές εδώ στο GOCAR, φόροι και δασμοί αντιστοιχούν στο 65% της τελικής τιμής της βενζίνης στη χώρα μας. Αυτό δεν αλλάζει ό,τι και αν συμβεί, όσο κι αν υποχωρήσει η τιμή του Brent είτε λόγω αύξησης της παραγωγής ή λόγω της καραντίνας από τον κορονοϊό.

Έτσι συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελλάδα η τιμή των καυσίμων θα είναι από τις υψηλότερες. Η εβδομαδιαία αναφορά της ΕΕ, δείχνει ότι στη χώρα μας πωλείται η 3η πιο ακριβή βενζίνη 95 οκτανίων: η μέση τιμή στις 15 Ιουνίου ήταν 1,388 ευρώ ανά λίτρο.

Υπενθυμίζεται ότι προ πανδημίας κορονοϊού, η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα πλησίαζε το 1,6 ευρώ.

Μόλις δύο χώρες έχουν πιο ακριβή τιμή αμόλυβδης: η Ολλανδία με 1,535 € και η Δανία με 1,394 €. Στον αντίποδα, την πιο φθηνή βενζίνη (όπως γνωρίζουν καλά στη βόρεια Ελλάδα) έχει η Βουλγαρία με 0,84 €. Ακολουθεί η Ρουμανία με 0,89 €.

Πόσοι είναι όμως πραγματικά οι φόροι ανά λίτρο καυσίμου που επιβάλλονται από το ελληνικό κράτος;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...