Έρχονται φέτος: Τα νέα ηλεκτρικά και υβριδικά Honda

Το 2021 θα αφιχθούν επίσης το νέο Mitsubishi Outlander PHEV και οι υβριδικές εκδόσεις του Eclipse Cross

  • -
  • -

Με σημαντικό όφελος αγοράς και χρήσης, είτε πρόκειται για ιδιωτικό όχημα είτε για εταιρικό, από τους επόμενους μήνες τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γίνουν ιδιαίτερα ελκυστικά χάρη στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.    

Ένα πολυαναμενόμενο ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης είναι το Honda e, το οποίο ξεχωρίζει από τη ρετρό σχεδίαση αλλά και την τεχνολογία του. Τα «εξηλεκτρισμένα» πλάνα του Ομίλου Σαρακάκη δεν περιορίζονται όμως εκεί. Τόσο η Honda όσο και η Mitsubishi θα εμπλουτίσουν τη γκάμα τους μέχρι και το 2021 με νέα ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα.

Η κα Μαρία Ξυτάκη, Corporate Communications Manager στον Όμιλο Επιχειρήσεων Σαρακάκη, μίλησε στο GOCAR τόσο για τα κρατικά κίνητρα όσο και για νέα μοντέλα Honda-Mitsubishi που καθιστούν ελκυστική την ηλεκτροκίνηση. 

GOCAR: Η επιδότηση αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με ποσά έως 5.500€, πόσο πιστεύετε ότι θα αλλάξει τις συνήθειες των Ελλήνων, όσον αφορά τις μετακινήσεις τους; 

Μαρία Ξυτάκη: Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα απόκτησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη που την αναμέναμε εδώ και καιρό. Μην ξεχνάμε πως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα κίνητρα και η εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης έχουν ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα. Για παράδειγμα στη Νορβηγία και την Ολλανδία, που ξεχωρίζουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αγγίζουν ήδη τις 250.000, ενώ στην Αγγλία ανήλθαν στις 120.000 μέσα σε μια δεκαετία.

Ας έρθουμε όμως στην Ελλάδα. Έχει ενδιαφέρον ότι το όφελος ανά μονάδα, αν συνδυαστεί με το οικολογικό bonus και τις σχετικές φοροαπαλλαγές, θα προσεγγίζει τις 10.000 ευρώ. Για δύο χρόνια θα απαλλάσσονται από τέλη στάθμευσης, θα εξαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα οι δαπάνες για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων ενώ από τα εταιρικά έσοδα θα εκπίπτει το 50%, και το 70% στα νησιά, του κόστους αγοράς ή μίσθωσης ενός τέτοιου αυτοκινήτου. Οι ίδιες απαλλαγές θα ισχύουν και για τα έξοδα εγκατάστασης των εταιρικών σημείων φόρτισης. Η Πολιτεία στην ουσία έρχεται να επιδοτήσει το κόστος απόκτησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου με τέτοιο τρόπο που ο χρήστης ενός νέου τύπου αυτοκινήτου θα εξοικονομεί ετησίως κατά μέσο όρο κοντά στα 2.000 ευρώ από ανεφοδιασμό, αλλά και από συντήρηση. Όλα αυτά θα κάνουν την ηλεκτροκίνηση και τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πιο ελκυστικά και πιο προσιτά στο μέσο εισόδημα. Οι συνήθειές μας θα αλλάξουν καθώς θα δημιουργούνται τόσο νέες ανάγκες όσο και διαφορετικές προσδοκίες από την μετακίνησή μας. Η εξοικείωσή μας λοιπόν ως καταναλωτές με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αποτελεί μια σημαντική πρόκληση καθώς έτσι θα περάσουμε σε έναν νέο πιο πράσινο τρόπο ζωής που θα μας επιτρέπει να διαμορφώσουμε και ένα νέο υπόδειγμα κοινωνικής συμπεριφοράς αλλά και πολιτισμού της καθημερινότητας. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν μια απάντηση στις οικολογικές ανησυχίες πολλών πολιτών και έρχονται να προσφέρουν μία ευέλικτη μετακίνηση με περιορισμένο κόστος χρήσης.

GOCAR: Μπορείτε να σκιαγραφήσετε τον εν δυνάμει αγοραστή του ηλεκτρικού Honda e;

Μαρία Ξυτάκη: Ο αγοραστής του Honda e είναι σίγουρα ένας άνθρωπος δυναμικός με έντονο τρόπο ζωής. Του αρέσει να βρίσκεται στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων στην αυτοκίνηση και περιμένει από το αυτοκίνητο που οδηγεί να μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του. Τον ενδιαφέρει το υψηλό επίπεδο συνδεσιμότητας και προσδοκά από το αυτοκίνητό του να μπορεί να μετατραπεί ανά πάσα στιγμή σε γραφείο. Ο minimal και παράλληλα retro χωρίς συμβιβασμούς σχεδιασμός του Honda e δε θα περάσει απαρατήρητος από όσους είναι λάτρεις των αντικειμένων με εξεζητημένο design. Το ηλεκτρικό Honda e με μηδενικούς ρύπους θα αγγίξει σίγουρα και τις ευαίσθητες χορδές του κοινού που είναι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά όμως λειτουργούν συμπληρωματικά στην όποια προσδοκία έχει ο αγοραστής του Honda e από ένα αυτοκίνητο με κορυφαία οδηγική συμπεριφορά, προηγμένα συστήματα ασφαλείας που φέρει την αξιοπιστία και την τεχνολογία ενός brand name όπως η Honda. Με άλλα λόγια για τον αγοραστή του Honda e προτεραιότητα έχει η εμπειρία της οδήγησης που απολαμβάνει με ένα αυτοκίνητο Honda. Μόνο που με το Honda e τυγχάνει να συνδυάζεται και η ηλεκτροκίνηση.

Το κόμπακτ, πλήρως ηλεκτρικό Honda e είναι εμπνευσμένο από το όραμα της  Honda για το 2030, και την επιθυμία της να βελτιώσει το περιβάλλον κυρίως σε πολυσύχναστες αστικές περιοχές. Σχεδιασμένο εξ αρχής για να προσφέρει ένα πακέτο ιδανικό για το περιβάλλον της σύγχρονης πόλης, το νέο Honda e εκφράζει άριστα την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία της μάρκας. Η Honda αναγνωρίζει ότι η τεχνολογία προοδεύει ραγδαία με την ανάπτυξη συστημάτων αυτόνομης οδήγησης και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και στο πλαίσιο αυτό, η σχέση των πελατών με τα αυτοκίνητά τους εξελίσσεται. Γνωρίζουμε ότι οι πελάτες επιθυμούν υψηλότερο επίπεδο συνδεσιμότητας ανάμεσα στο αυτοκίνητο και τις συνήθεις ηλεκτρονικές συσκευές τους και, κατ’ επέκταση, τον έξω κόσμο. Σύμφωνα με αυτή την ανθρωποκεντρική προσέγγιση της βιομηχανίας αυτοκινήτου, οι πελάτες αντιμετωπίζουν την έννοια της μετακίνησης ως μία υπηρεσία στην οποία έχουν δυνατότητα πρόσβασης και όχι ως ένα προϊόν της ιδιοκτησίας τους.

GOCAR: Ποια ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα θα λανσάρουν Honda και Mitsubishi μέσα στους επόμενους μήνες αλλά και το 2021;

Μαρία Ξυτάκη: Μέσα στο 2020 αναμένουμε το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Honda, το Honda e και το υβριδικό Jazz e:HEV ενώ ήδη είναι διαθέσιμο το μεγάλο υβριδικό SUV της Honda, το CR-V Hybrid.

H Mitsubishi συνεχίζει με το πολύ επιτυχημένο και πρώτο σε πωλήσεις στον κόσμο Plug-in Hybrid SUV, το βραβευμένο ως «Πράσινο SUV” Outlander PHEV, που έχει αγγίξει ήδη τις 250.000 πωλήσεις παγκοσμίως. Μέσα στο 2021 αναμένουμε το καινούριο Outlander PHEV καθώς και το Eclipse Cross σε Hybrid και Mild Hybrid εκδόσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...