Η ΕΕ ενισχύει τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Με εργοστάσια να κλείνουν και τις πωλήσεις να «παγώνουν» η ΕΕ προχωράει σε μέτρα ενίσχυσης τους

  • -
  • -

Το οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού είναι τεράστιο και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι γραμμές παραγωγής έχουν σταματήσει, εργοστάσια έχουν κλείσει, την ώρα που οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων έχουν παγώσει. Κάτι που ισχύει για την Ευρώπη, αλλά και τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι εργαζόμενοι είναι χωρίς δουλειά, ενώ κάποιοι την έχουν χάσει, με τα τρέχοντα έξοδα να εξακολουθούν να υφίστανται κανονικά. Χωρίς έσοδα, πολλοί κατασκευαστές και προμηθευτές των εταιρειών θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας βραχυπρόθεσμα, αλλά και μεσοπρόθεσμα. Τα διαθέσιμα χρήματα και η ρευστότητα κάθε εταιρείας είναι διαφορετική, αλλά οι περισσότερες αναμένεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές ελλείψεις μέσα σε λίγους μήνες. Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας λειτουργεί με συχνή αναχρηματοδότηση και με την υπάρχουσα κατάσταση μοιάζει δύσκολο οι εταιρείας να αποκτήσουν νέες χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες ή από επενδυτές.

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν πάρει ήδη μία σειρά από μέτρα που θα ενισχύσουν τόσο τις εταιρείες, όσο και τους εργαζόμενους. Η ΕΚΤ στοχεύει στη διατήρηση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος με την αγορά ομολόγων που εκδίδουν τα κράτη μέλη και των εμπορικών εταιρειών, χαλαρώνοντας επίσης αναφορικά με τις απαιτήσεις που επιβάλλονται στις εμπορικές τράπεζες. Δημιουργήθηκε το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης πανδημίας, το οποίο και διαθέτει κονδύλια έως και 750 δις ευρώ και διαρκεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μακροπρόθεσμες αναχρηματοδοτήσεις για την παροχή άμεσης ρευστότητας, ενώ θα εφαρμόσει ευονϊκότερους όρους και χαμηλότερα επιτόκια από τον Ιούνιου του 2020 έως και το ίδιο μήνα του 2021.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...