Οι Κινέζοι προειδοποιούν: Ούτε 10 κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν «χωράει» ο κόσμος

Ο επικεφαλής κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας κάνει μία τρομακτική πρόβλεψη σχετικά με το μέλλον της αυτοκίνησης και τις εταιρείες που το αποτελούν.

  • -
  • -

Η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία φαίνεται πως ετοιμάζεται για «γενοκτονία» εάν ο CEO της κινεζικής Xpeng βγει αληθινός. Σύμφωνα με τον Brian Gu, η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα θα έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο ή την εξαγορά αρκετών αυτοκινητοβιομηχανιών, αφήνοντας λιγότερους από 10 ομίλους συνολικά.

Πιο συγκεκριμένα, ο Gu είπε στην Financial Times: «Σε πέντε έως δέκα χρόνια, θα είναι μια πολύ πιο συμπυκνωμένη αγορά. Πιστεύω ότι ο αριθμός των παικτών πιθανότατα θα μειωθεί σε λιγότερους από 10 στην παγκόσμια σκηνή».

Δύσκολη περίοδος για την Xpeng

Η ελαφρώς απαισιόδοξη πρόβλεψη έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την Xpeng, αλλά και την αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας γενικότερα. Οι πωλήσεις της εταιρείας συρρικνώθηκαν στο μισό το πρώτο τρίμηνο του 2023 και δεν κατάφερε να ξεπεράσει την 12η θέση στην λίστα με τους μεγαλύτερους εγχώριους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων για την ίδια περίοδο.

xpeng

Η εταιρεία επηρεάστηκε από την γενικότερη πτωτική τάση της κινεζικής αγοράς, αλλά και από τις μειώσεις τιμών που εφάρμοσε η Tesla. Αυτός ο πόλεμος για την χαμηλότερη τιμή ασκεί σημαντική πίεση στους κατασκευαστές φθηνότερων και πιο mainstream οχημάτων στην Κίνα, κάτι που μπορεί να δικαιολογήσει κάπως την καταστροφική πρόβλεψη του Gu για την αγορά.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να μπορούν να πουλούν περίπου 3 εκατομμύρια οχήματα ετησίως για να επιβιώσουν την επόμενη 10ετία. Αυτό δεν είναι εύκολο κατόρθωμα για τους κατασκευαστές ηλεκτρικών, καθώς οι πωλήσεις της ισχυρότερης Tesla ανήλθαν σε μόλις 1,3 εκατομμύρια το 2022.

«Για να φτάσεις τον στόχο των 3 εκατομμυρίων δεν γίνεται να απευθύνεσαι μόνο στην Κίνα, αλλά σε όλο τον κόσμο», είπε ο Gu. «Σε μία τέτοια περίπτωση, ίσως τότε τουλάχιστον οι μισές πωλήσεις να προέρχονται από αγορές εκτός Κίνας».

Υπάρχει σωτηρία για τους μικρότερους κατασκευαστές της Κίνας;

Τα καλά νέα για την Xpeng, και άλλες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, είναι ότι οι εξαγωγές έχουν αρχίσει να ανθίζουν γενικότερα για την χώρα. Μάλιστα ετοιμάζεται να γίνει ο νούμερο ένα εξαγωγέας οχημάτων παγκοσμίως το 2023, ξεπερνώντας και την Ιαπωνία.

Δείτε ακόμη: Ποιες μάρκες αυτοκινήτων έχουν εργοστάσια στην Κίνα;

Αυτό το άνοιγμα των πωλήσεων οφείλεται φυσικά σε αγορές όπως η Ευρώπη και η Ασία. Ωστόσο, ο Gu παραδέχεται ότι η είσοδος στις ΗΠΑ «μπορεί να είναι δύσκολη τη δεδομένη στιγμή» δεδομένου του πολιτικού κλίματος. Είπε ότι η κινεζική βιομηχανία πρέπει «να αφιερώσει χρόνο για να τη μελετήσει και να βρει έναν τρόπο εισόδου σε αυτήν την αγορά», η οποία να μην ξεχνάμε πως είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε όγκο, πίσω από την Κίνα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...