Κορονοϊός - Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι θα γίνει αν...

Τις τελευταίες ημέρες συζητείται έντονα το ενδεχόμενο. Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό;

  • -
  • -

Οι εικόνες που αντικρίζουμε το τελευταίο διάστημα με αρκετούς συμπολίτες μας να αρνούνται να συμμορφωθούν με τις οδηγίες για περιορισμό κατ’ οίκον είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε απαγόρευση κυκλοφορίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, η κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να εφαρμόσει γενικό "lockdown". Σε αυτή την περίπτωση, η μετακίνηση στους δρόμους θα ελέγχεται και θα γίνεται κατ’ εξαίρεση.

Οι χώρες που βρίσκονται σήμερα σε αντίστοιχο καθεστώς είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο. Στη Σερβία έχουν επιπλέον εφαρμόσει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 έως και τις 06:00, ενώ σε καθεστώς lockdown αναμένεται να μπει και η Γερμανία. Σε άλλες χώρες, όπως η Βολιβία και η Ιορδανία, έχουν ανακοινώσει ότι θα εφαρμόσουν απαγόρευση κυκλοφορίας από σήμερα, ενώ το ίδιο θα κάνει η Τυνησία και η Κολομβία μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μόνο η Καλοφόρνια και η Νέα Υόρκη έχουν πάρει αντίστοιχα μέτρα.

Τι μπορεί να σημαίνει στην πράξη μια ενδεχόμενη απαγόρευση κυκλοφορίας; Κρίνοντας από όσα ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καταρχήν, θα απαγορευθεί η κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ περιορισμένες και απόλυτα ελεγχόμενες θα είναι οι κινήσεις στις ακτοπλοϊκές γραμμές, με τα πλοία να πραγματοποιούν δρομολόγια στα νησιά για τρόφιμα και αναλώσιμα. Η κυκλοφορία στους δρόμους θα είναι ελεύθερη μόνο για ιατρούς, νοσηλευτές, εργαζόμενους στο χώρο της υγείας και φυσικά για τους ένστολους σε υπηρεσία.

Όσοι εργάζονται σε εταιρείες που δεν έχει εφαρμοστεί τηλεργασία και πρέπει να βρίσκονται στο χώρο εργασίας τους, θα διαθέτουν ειδική άδεια τυπωμένη σε έγγραφο, που θα τους επιτρέπει τη μετακίνηση.

Βέβαια, υπάρχει και το πρακτικό μέρος της ιστορίας, το οποίο αφορά τον εφοδιασμό για αγαθά πρώτης ανάγκης και τρόφιμα. Οι μετακινήσεις προς τα συγκεκριμένα καταστήματα (σούπερ μαρκετ – φαρμακεία) θα είναι ελεύθερα. Το ίδιο θα ισχύει και για μετακινήσεις που αφορούν θέματα υγείας, αλλά και οικογενειακά επείγοντα ζητήματα, όπως η φροντίδα ατόμων που το έχουν ανάγκη. Παράλληλα, στο εξωτερικό έχει επιτραπεί η άσκηση σε κοντινή απόσταση από την μόνιμη κατοικία, απαγορεύοντας κάθε ομαδική δραστηριότητα. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των αναγκών των κατοικίδιων. Όποιος δεν τηρεί κάποιο από τα παραπάνω και βρίσκεται εκτός κατοικίας, πληρώνει πρόστιμο.

Αν θέλουμε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο μιας γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, μία είναι η λύση: μένουμε σπίτι και βάζουμε φρένο στον κορονοϊό.

#μένουμε_ σπίτι
#φρενάρουμε_τον_ ιό


ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...