Θα μπορεί να απενεργοποιηθεί ο περιοριστής ταχύτητας όταν γίνει υποχρεωτικός;

Όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στην ΕΕ από εκείνο το έτος και μετά θα έχουν το σύστημα ISA στο βασικό εξοπλισμό τους

  • -
  • -

Χιλιάδες ζωές θα σωθούν, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, στους ευρωπαϊκούς δρόμους από την υποχρεωτική τοποθέτηση του περιοριστή ταχύτητας (ISA) σε όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στην Ευρώπη από το 2022.

To ενεργό σύστημα ISA (Intelligent speed assistance) αποτρέπει τους οδηγούς από το να ξεπεράσουν την ανώτατη επιτρεπόμενη ταχύτητα, «διαβάζοντας» με κάμερα τη σχετική σήμανση και χρησιμοποιώντας δεδομένα από το GPS. Στην περίπτωση που το όριο ταχύτητας παραβιαστεί, το αυτοκίνητο θα παράγει μια ηχητική προειδοποίηση, ενώ στη συνέχεια θα μειώνεται η απόδοση του κινητήρα, μέχρι να ευθυγραμμιστεί με το ανώτατο όριο.

Όπως αναφέρει όμως η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), η εκδοχή του ISA που θα βρίσκεται υποχρεωτικά στον εξοπλισμό όλων των νέων αυτοκινήτων από το 2022, θα μπορεί να απενεργοποιείται και να παρακάμπτεται.

Επιπροσθέτως, στον βασικό εξοπλισμό των μοντέλων υποχρεωτικά κρίνονται οχτώ (8) ακόμη συστήματα υποβοήθησης, μεταξύ των οποίων είναι τα εξής: Αυτόνομο φρενάρισμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, διατήρηση λωρίδας, μπλοκάρισμα του οχήματος αν ο οδηγός είναι υπό την επήρεια αλκοόλ, ανίχνευσης κόπωσης του οδηγού, αισθητήρες παρκαρίσματος και ένα σύστημα καταγραφής δεδομένων, το οποίο θα λειτουργεί, όπως το «μαύρο κουτί», σε περίπτωση τρακαρίσματος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...