BMW i4: Είναι Gran Coupe και είναι ηλεκτρικό

Το concept i4 ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την BMW, σηματοδοτώντας το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό premium Gran Coupe της γερμανικής εταιρείας

  • -
  • -

Η BMW παρουσίασε το πρωτότυπο της i4, το οποίο και σηματοδοτεί το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Gran Coupe της γερμανικής εταιρείας. Με το συγκεκριμένο μοντέλο, η BMW παρουσιάζει μέρος της μελλοντικής της φιλοσοφίας εστιάζοντας στον οδηγό και την οδηγική απόλαυση. Στοιχεία που παραδοσιακά συνοδεύουν τις κατασκευές της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Το πρωτότυπο της i4 δεν θα απέχει σημαντικά από το μοντέλο που θα βγει στην παραγωγή το 2021, όντας το πρώτο των Βαυαρών στην κατηγορία των μεσαίων premium. Συνδυάζει χαρακτηριστικά της BMW, αλλά με έντονα φουτουριστικά στοιχεία, μοντέρνα σχεδίαση, πολυτέλεια, όπως και δυναμισμό. Με όλα τα παραπάνω να παντρεύονται ιδανικά με την πρακτικότητα και την άνεση ενός τετράθυρου Gran Coupe, το οποίο έχει μηδενικούς ρύπους.

Η σχεδίαση της i4 είναι… «καθαρή», με ιδιαίτερη έμφαση στην αεροδυναμική, συμβάλλοντας σημαντικά στην αυτονομία του αυτοκινήτου. Κάτι που συναντάμε και στην εμπρός μάσκα με τα ευμεγέθη νεφρά, που συμβάλλουν στην καλύτερη ροή του αέρα. Όπως στις περισσότερες κατασκευές που φέρουν το χαρακτηριστικό «i» συναντάμε στοιχεία σε μπλε απόχρωση, τόσο στο εμπρός όσο και στο πίσω μέρος. Αποκλειστικά για την i4 έχουν σχεδιαστεί οι τροχοί, οι οποίοι συνδυάζουν το χαμηλό βάρος με την βέλτιστη αεροδυναμική.

Στο εσωτερικό ακολουθείται τελείως οδηγοκεντρική φιλοσοφία με όλα τα στοιχεία στην κεντρική κονσόλα να είναι στραμμένα προς την πλευρά του οδηγού. Η νέα ψηφιακή οθόνη έχει καμπύλη και ουσιαστικά είναι σχεδόν ίδια με αυτή που θα προσφέρεται στο iNext και στην i4. Διαθέτει μικρό πάχος, είναι μοντέρνα και επικεντρώνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το αυτοκίνητο, αλλά και τα συστήματα ψυχαγωγίας. Οι διακόπτες έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, με τα περισσότερα στοιχεία να λειτουργούν μέσω της αφής. Στο εσωτερικό κυριαρχούν οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, ενώ τα καθίσματα εμπρός και πίσω (2+2) έχουν ανατομική σχεδίαση. Μάλιστα, ο φωτισμός στην καμπίνα μεταβάλλεται ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης που θα επιλέξει κανείς (Core, Sport και Efficient). Μία ακόμα καινοτομία της i4 concept είναι πως δεν διακρίνεται μόνο για την ιδιαίτερη της σχεδίαση, αλλά και για τον μοναδικό της ήχο. Η BMW IconicSounds, μία νεοσύστατη εταιρεία του βαυαρικού εργοστασίου, ανέλαβε να προσφέρει –τεχνηέντως φυσικά- ήχο στο γερμανικό μοντέλο. Μάλιστα, ο τελευταίος διαφοροποιείται ανάλογα με την επιλογή του προγράμματος οδήγησης.

Όσον αφορά τα μηχανικά μέρη, η BMW σύντομα θα παρουσιάσει την 5η γενιά των ηλεκτρικών της μονάδων. Μέσα στο 2020 αναμένεται να μπει στην παραγωγή η iΧ3, η οποία και θα λανσάρει μέρος της νέας τεχνολογίας που θα υιοθετήσουν στη συνέχεια οι iNEXTκαι i4. Στην περίπτωση του Gran Coupe, θα αποδίδει 530 ίππους με τη μπαταρία να έχει χωρητικότητα 80 kWh. Κάτι που μεταφράζεται σε αυτονομία της τάξεως των 600 χιλιομέτρων. Μάλιστα, οι επιδόσεις της αναμένεται να είναι καταιγιστικές, με τα πρώτα 100 χιλιόμετρα από στάση να έρχονται μόλις μετά από 4 δευτερόλεπτα! Η παραγωγή της i4 θα ξεκινήσει το 2021 στις κεντρικές εγκαταστάσεις της BMWστο Μόναχο, στην ίδια γραμμής με τα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...