Μήνυμα Μπαν Κι-Μουν, Γ.Γ. ΟΗΕ

Για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

  • -
  • -

Η βιοποικιλότητα, η εκπληκτική ποικιλία ζωής πάνω στη Γη βρίσκεται σε κίνδυνο. Είδη εξαφανίζονται με πρωτοφανή ρυθμό τις περισσότερες φορές εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας που μολύνει και εξαντλεί τους υδάτινους πόρους, υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον και αλλάζει το παγκόσμιο κλίμα. Από τους βάτραχους μέχρι τους γορίλες, από τα τεράστια φυτά μέχρι τα μικροσκοπικά έντομα, χιλιάδες είδη βρίσκονται σε κίνδυνο.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, «Πολλά Είδη. Ένας Πλανήτης. Ένα Μέλλον» επαναλαμβάνει την έκκληση του Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας να σταματήσει ο μαζικός αφανισμός των ειδών και να αναδειχθεί η σπουδαιότητα των εκατομμυρίων ειδών που κατοικούν στα εδάφη, τα δάση, τους ωκεανούς, τους κοραλλιογενείς υφάλους και τα βουνά του πλανήτη. Η υγεία μας, η ευημερία μας και το βιώσιμο μέλλον εξαρτώνται από αυτό το πολύπλοκο και ευαίσθητο δίκτυο οικοσυστημάτων και ζωής.

Η χώρα που φιλοξενεί τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι η Ρουάντα. Η μικρή αυτή χώρα στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Αφρικής, αποκτά όλο και περισσότερο τη φήμη μιας χώρας που βρίσκεται στην πράσινη πρωτοπορία. Η Ρουάντα είναι το καταφύγιο 52 ειδών που κινδυνεύουν με αφανισμό, συμπεριλαμβανομένου του σπάνιου ορεινού γορίλα. Η χώρα αυτή δείχνει το πως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα μπορεί να συνδυαστεί με την οικονομική ανάπτυξη. Παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, όπως η φτώχεια και η εκτεταμένη υποβάθμιση του εδάφους, η «χώρα των χιλίων λόφων» εργάζεται για την αναδάσωση, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη βιώσιμη γεωργία και την ανάπτυξη ενός πράσινου οράματος για το μέλλον.

Φέτος, στο Κιγκάλι θα χτυπάει η καρδιά μιας παγκόσμιας, πολυπολιτισμικής και διαγενεακής γιορτής του πλανήτη, των εκατομμυρίων ειδών του και των αμέτρητων τρόπων με τους οποίους αλληλοσυνδέεται η ζωή πάνω στη Γη. Στη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, κάνω έκκληση σε όλους – από το Κιγκάλι μέχρι την Καμπέρα, από την Κουάλα Λαμπούρ μέχρι το Κίτο – να μας βοηθήσουν να σημάνουμε συναγερμό. Πάρτε μέρος, μιλήστε. Βγείτε μπροστά και βοηθείστε στον καθαρισμό της Γης. Επανασυνδεθείτε με τη φύση, τη δύναμη της ζωής. Μαζί μπορούμε να αναπτύξουμε ένα καινούργιο όραμα για την βιοποικιλότητα. Πολλά Είδη. Ένας Πλανήτης. Ένα Μέλλον.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...