Ποιο είναι το πρόστιμο για το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο;

Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται να καπνίζει ο οδηγός και τι ισχύει με το ηλεκτρονικό τσιγάρο

  • -
  • -

Με ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα τίθενται αντιμέτωποι οι οδηγοί ταξί, λεωφορείων, αλλά και ΙΧ δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, οι οποίοι δεν συμμορφώνονται με τον αντικαπνιστικό νόμο και οδηγούν με το τσιγάρο στο χέρι.

Πότε επιτρέπεται το κάπνισμα σε ΙΧ και πότε επιβάλλεται πρόστιμο;

Κατ’ εφαρμογή, λοιπόν, της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, την οποία είχε ζητήσει με εγκύκλιο το Υπουργείο Υγείας πριν λίγους μήνες, το κάπνισμα επιτρέπεται τόσο για τον οδηγό όσο και τον συνοδηγό με απαραίτητη προϋπόθεση πως στο ΙΧ δεν επιβαίνει παιδί ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Σε αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει, ανεξάρτητα από το εάν είναι ο οδηγός. Επιπροσθέτως, η μη συμμόρφωση στους κανόνες θα τιμωρείται με αφαίρεση διπλώματος, ακόμα και αν την παράβαση διέπραξε συνεπιβάτης. Σημειώνεται πως δεν εξαιρούνται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς και πάσης φύσεως φυτικά προϊόντα για το κάπνισμα.

Τι ισχύει για τους οδηγούς των ΜΜΜ

Αυστηρές κυρώσεις, παράλληλα, επιβάλλονται και στους οδηγούς ΜΜΜ που παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο. Συγκεκριμένα, το κάπνισμα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους τιμωρείται με 1.500 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για ένα μήνα, ενώ στην περίπτωση που εντός του οχήματος βρίσκεται παιδί κάτω των 12 ετών, τότε το πρόστιμο διπλασιάζεται στα 3.000 ευρώ.

Κικίλιας: "Το 2019 μαγκιά είναι να μην καπνίζεις"

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, όπως  ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε ενημέρωση που έκανε στους συνέδρους της ΟΝΝΕΔ, στο περιθώριο του 12ου Συνεδρίου της νεολαίας.

Ο Υπουργός Υγείας, μάλιστα προανήγγειλε καμπάνια όπου θα συμμετέχουν αθλητές, influencers, ράπερς και τραγουδιστές, ενώ όπως επισήμανε μέσω ανάρτησής του στο Instagram: «Κάποτε το τσιγάρο ήταν "μαγκιά". Το 2019 μαγκιά είναι να μην καπνίζεις. Και τουλάχιστον να σέβεσαι όσους δε θέλουν να εισπνέουν τον καπνό σου».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...