Πόσο θα πληρώσεις εάν σε πιάσουν να πετάς τσιγάρο από το αυτοκίνητο – Μάθε τις κυρώσεις

Η Τροχαία δεν είναι η μόνη που μπορεί να επιβάλει ένα τέτοιου είδους πρόστιμο

  • -
  • -
Πόσο θα πληρώσεις εάν σε πιάσουν να πετάς τσιγάρο από το αυτοκίνητο – Μάθε τις κυρώσεις

Με το ζήτημα των πυρκαγιών στην χώρα μας να βρίσκεται κάθε καλοκαίρι στην «κορυφή της λίστας», η οποιαδήποτε πράξη που μπορεί να επιφέρει μία τέτοια καταστροφή, διώκεται από τον νόμο, με την επιβολή «τσουχτερών» προστίμων και κυρώσεων να είναι η απάντηση. Ύστερα από το πρόσφατο περιστατικό στην Χαλκιδική, στο οποίο άνδρας έγινε αντιληπτός από πυροσβέστες που έκαναν περιπολία να πετά αναμμένο τσιγάρο από το παράθυρο του αυτοκινήτου του, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί πρόστιμο ύψους 400 ευρώ, είναι ευκαιρία να ξαναδούμε τι προβλέπει ο νόμος.

Η πλέον αρμόδια αρχή για αυτούς τους ελέγχους είναι η Τροχαία, αν και η συγκεκριμένη παράβαση μπορεί να επιβεβαιωθεί και από άλλη αστυνομική υπηρεσία (Άμεση Δράση κ.ό.κ.). Σαφής αναφορά στο αδίκημα της απόρριψης τσιγάρου από αυτοκίνητο γίνεται στον νόμο 4530 του 2018, με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις». Στην παράγραφο ε) του άρθρου 29 επισημαίνεται:

«Οι οδηγοί πάσης φύσεως οχημάτων που απορρίπτουν εκτός του οχήματός τους αντικείμενα ή ουσίες που ρυπαίνουν ή που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα, όπως τσιγάρα, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης από τον βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες».

Σε ό,τι αφορά την Πυροσβεστική, το πλαίσιο για το αδίκημα της απόρριψης τσιγάρου από αυτοκίνητο καλύπτεται από την 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη, με θέμα «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας» (ΦΕΚ 2233/Β/11-6-2020). Η Βάση Προστίμου γι’ αυτό το αδίκημα είναι τα 150 ευρώ. Παρά ταύτα, η Πυροσβεστική Διάταξη προβλέπει πρόστιμα τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου, δηλαδή τον γνωστό χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Τα κατώτερα και ανώτερα όρια διοικητικών προστίμων των παραβατών, ορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 167 του ν. 4662/2020 (Α'27). Σε αυτή την παράγραφο τονίζεται ότι το ελάχιστο δυνατό επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι τα διακόσια ευρώ (200€) και μέγιστο, ακόμη και σε περίπτωση συρροής παραβάσεων, τα πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000€). Σε περίπτωση τέλεσης της ίδιας παράβασης -δηλαδή υποτροπής, εντός ενός έτους από την αρχική, το επιβαλλόμενο πρόστιμο διπλασιάζεται.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...