Φυσικοί ανέπτυξαν τον μικρότερο κινητήρα του κόσμου

Είναι 10 δισεκ. φορές μικρότερος από έναν κινητήρα αυτοκινήτου

  • -
  • -

Στη δημιουργία του μικρότερου κινητήρα παγκοσμίως προχώρησε μια διεθνής ομάδα φυσικών. Πρόκειται για ένα ιόν ασβεστίου, το οποίο καθιστά το συγκεκριμένο μοτέρ 10 δισεκ. φορές μικρότερο από έναν κινητήρα αυτοκινήτου.

Η ιδέα του εν λόγω πειραματικού μοτέρ συλλήφθηκε από μια διεθνή ομάδα υπό τις οδηγίες του καθηγητή Ferdinard Schmidt-Kaler και του Ulrich Poschinger, από το Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg στο Μάιντζ της Γερμανίας.

Το μοτέρ φορτίζεται με ηλεκτρική ενέργεια, ενώ η κίνηση των τμημάτων του κινητήρα γίνεται λόγω της εγγενής περιστροφής του ιόντος. Σημειώνεται πως η περιστροφή συνιστά ένα μέτρο μέτρησης της στροφορμής ενός ατόμου.

Μέσα στο μοτέρ, η περιστροφή χρησιμοποιείται για να συλλάβει και να μετατρέψει την απορροφημένη από ακτίνες λέιζερ θερμότητα  είτε σε ταλαντώσεις είτε σε δονήσεις του παγιδευμένου ιόντος. 

Υπενθυμίζεται πως το 2016 η ομάδα QUANTUM, στο Ινστιτούτο Φυσικής του Johannes Gutenmberg University Mainz (JGU), σε συνεργασία με θεωρητικούς φυσικούς του FAU, είχαν δημιουργήσει έναν πρωτοποριακό θερμικό κινητήρα που λειτουργεί χρησιμοποιώντας μόλις ένα άτομο.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...