Ιάπωνες νοικιάζουν αυτοκίνητα για να τα έχουν μονίμως ακινητοποιημένα!

Οι υπηρεσίες car sharing στην Ιαπωνία, ναι μεν κάνουν «χρυσές» δουλειές, έχουν έρθει, ωστόσο, αντιμέτωπες με μία αλλόκοτη κατάσταση

  • -
  • -

Όλο και μεγαλύτερο κοινό αποκτούν οι υπηρεσίες διαμοιρασμού αυτοκινήτου (car sharing) ανά την υφήλιο, με πολλούς οδηγούς να γοητεύονται στην ιδέα πως μπορούν να αλλάζουν τα ΙΧ σαν… τα πουκάμισα.

«Χρυσές» δουλείες κάνουν και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα, απευθυνόμενες στους κατοίκους της «Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου».

Παρ’ όλα αυτά, οι ιαπωνικές εταιρείες car sharing έχουν παρατηρήσει κάτι ιδιαίτερα παράδοξο: Ένα μεγάλο μέρος από όσους χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους, επιστρέφει τα αυτοκίνητα χωρίς να έχουν αυξηθεί τα συνολικά χιλιόμετρα. Τι συμβαίνει, λοιπόν;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της ασιατικής εφημερίδας “Asahi Shimbun”, οι Ιάπωνες προχωρούν στην ενοικίαση αυτοκινήτων για να ικανοποιήσουν μια πληθώρα καθημερινών αναγκών τους, εκτός από τη βασική, για την οποία προορίζονται τα οχήματα, ήτοι να μετακινηθούν.

Ειδικότερα, αξιοποιούν τα ΙΧ για να ρίξουν έναν… υπνάκο, να εργαστούν, να φορτίσουν τις ηλεκτρονικές φορητές συσκευές τους, να δουν ταινίες, να ακούσουν μουσική, να φυλάξουν κάποιες τσάντες τους κ.ο.κ.

Η συγκεκριμένη «αλλόκοτη» πρακτική εντοπίστηκε, πρώτα, από την εταιρεία Orix Auto Corp, η οποία κατόπιν ανάλυσης των δεδομένων της, παρατήρησε πως πολλοί εκ των 230.000 καταγεγραμμένων χρηστών της νοικιάζουν τα αυτοκίνητα για να τα έχουν μονίμως ακινητοποιημένα.

«Νοίκιασα ένα αυτοκίνητο μόνο και μόνο για να φάω το γεύμα μου άνετα. Δεν έβρισκα πουθενά αλλού να καθίσω», αναφέρει ένας χρήστης.

Σημειώνεται πως στην Ιαπωνία, οι υπηρεσίες ενοικίασης ενός αυτοκινήτου για 30 λεπτά, μέσω της υπηρεσίας διαμοιραμού, κοστίζει γύρω στα 3,60 δολάρια.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...