Τέλος το ευρώ ανά λίτρο: Νέο σύστημα υπολογισμού της τιμής καυσίμου

Στόχος η υιοθέτηση μιας κοινής φόρμουλας για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  • -
  • -

Ενέργειες με φόντο την υιοθέτηση μια κοινής μεθοδολογίας για τον υπολογισμό της τιμής του καυσίμου υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που σημαίνει πως, ενδεχομένως, το υπάρχον σύστημα ευρώ/λίτρο θα αποτελέσει παρελθόν.

Βάσει του άρθρου 7 παράγραφος 3 της οδηγίας 2014/94/ΕΕ τα πρατήρια των χωρών της ΕΕ θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές για την τιμή του καυσίμου βάσει της αντιστοιχίας ευρώ ( ή εθνικό νόμισμα)/100 km.

Η συγκεκριμένη, δεσμευτικού χαρακτήρα, ενέργεια αποσκοπεί στη θέσπιση μιας ενιαίας φόρμουλας για τους Ευρωπαίους πολίτες, έτσι ώστε να αποφεύγεται η σύγχυσή τους. Η καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής του είναι η 30η Απριλίου του 2020.

Επί παραδείγματι, μέσω του νέου συστήματος ένας Γάλλος τουρίστας που επιθυμεί να ανεφοδιάσει το όχημά του στη χώρα μας θα ενημερώνεται για το κόστος της βενζίνης με τον ίδιο τρόπο με εκείνο που ισχύει στη χώρα του.

Σημειώνεται ότι ο καθορισμός της μέσης τιμής καυσίμου δια της φόρμουλας ευρώ (εθνικό νόμισμα)/100km θα αφορά όλα τα οχήματα, καθώς και κάθε είδος καυσίμου, εναλλακτικών και ορυκτών.

Στην ατζέντα της ΕΕ βρίσκεται και η εγκαινίαση πιλοτικών ενεργειών με στόχο την περαιτέρω ενημέρωση των πολιτών για το νέο σύστημα, καθώς και για τα σημεία επί των πρατηρίων όπου θα προβάλλεται η τιμή των καυσίμων.

Μεταξύ των συντονιστών της παραπάνω πρωτοβουλίας είναι το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενώ φορέας υλοποίησης είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...