Opel: Τέλος στο φτέρνισμα, μείωση των ατυχημάτων

Πώς μας προστατεύει η Opel; - Οι συμβουλές που μας δίνει η επικεφαλής γιατρός της μάρκας

  • -
  • -

«Ακόμα και ένα φτέρνισμα είναι ικανό για την πρόκληση ενός ατυχήματος». Η συγκεκριμένη φράση έχει χρησιμοποιηθεί από τους περισσότερούς από μας για να τονίσουμε στους οικείους μας πως όταν βρίσκονται στο τιμόνι πρέπει να έχουν τα μάτια τους… 14.

Μέσα στην υπερβολή της, ωστόσο, κρύβεται και μια μεγάλη δόση αλήθειας. Αυτό διότι, σύμφωνα με έρευνα της Opel, αν φτερνιστούμε κατά την κυκλοφορία μας στο κέντρο της πόλης το αυτοκίνητο μπορεί να διανύσει 20 μέτρα. Όταν το όχημα κινείται με 100 km/h, ο οδηγός μπορεί να χάσει επαφή με το δρόμο για πάνω από 50m.

Το φτέρνισμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εποχική αλλεργία (αύξηση της θερμοκρασίας) και δη κατά την άνοιξη, ενώ όπως προσθέτει η Opel, περίπου 12 εκ. άτομα στη Γερμανία ταλαιπωρούνται από αλλεργικό συνάχι.

Opel δίνει τέλος στο φτέρνισμα

Ενστερνιζόμενη τους κινδύνους που ελλοχεύουν από ένα… αθώο φτέρνισμα, η Opel, από το 2000, εφοδιάζει τον στάνταρ εξοπλισμό των μοντέλων της είτε με το αρχικό φίλτρο σωματιδίων, είτε με φίλτρα ενεργού άνθρακα.

Από το model year 2018, όμως, η γερμανική μάρκα τοποθετεί μόνο συνδυασμένα φίλτρα με ενεργό άνθρακα αποτελούμενα από δύο στρώματα. Αυτά εμποδίζουν την είσοδο σωματιδίων στην καμπίνα, αλλά, χάρη στον άνθρακα, φιλτράρουν οσμές και καυσαέρια όπως το όζον, εξαλείφοντας την γύρη.

Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα της εκ των υστέρων τοποθέτησης του φίλτρου συνδυασμού με ενεργό άνθρακα και σε παλαιότερα μοντέλα. Η εν λόγω διαδικασία είναι πολύπλοκη, γι’ αυτό καλό είναι να απευθυνθείτε σε ειδικό.

Συμβουλές από την Opel

Πέρα από τα φίλτρα καμπίνας, η Opel επιστρατεύει και την επικεφαλής ιατρικό σύμβουλό της, Dr Anne-Marie Albuszies, η οποία μας παρέχει κάποιες χρήσιμες συμβουλές. Αναλυτικότερα:

-Όταν υπάρχει υψηλή συγκέντρωση γύρης στην ατμόσφαιρα να οδηγείτε με κλειστά παράθυρα.

- Όσοι υποφέρετε από αλλεργίες πρέπει να αποφεύγετε σε μεγάλο βαθμό τις σπορ δραστηριότητες στην ύπαιθρο τους επόμενους μήνες.  

-Οι οδηγοί πρέπει να απέχετε από τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, καθώς τα λεγόμενα αντισταμινικά προκαλούν υπνηλία.

-Πρέπει να αφήνετε τα ρούχα τους στο μπάνιο και όχι στο υπνοδωμάτιο και να λούζεστε το βράδυ ώστε να μην μένει η γύρη πάνω στο μαξιλάρι.

-Ελαφρύ πλύσιμο με χλωριούχο νάτριο πρωί και βράδυ ανακουφίζει μία ερεθισμένη μύτη, ενώ μία κομπρέσα με νερό πάνω από τα μάτια καταπραΰνει τη φαγούρα.

- Στις πόλεις, η γύρη συνήθως πέφτει στο έδαφος το βράδυ. Επομένως, συνιστάται να αερίζετε νωρίς το πρωί. Ειδικές σίτες στα παράθυρα προστατεύουν μερικώς.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...