Ζώνη ULEZ στο Λονδίνο: Εγκαίνια με «ερωτηματικά»

Ποιες μέρες θα ισχύει και με τι κόστος – Λύνεται το πρόβλημα των ρυπογόνων οχημάτων;

  • -
  • -

Το πρώτο μεγάλο βήμα της Αγγλίας προς τον μετριασμό της ρύπανσης του αστικού της περιβάλλοντος συνιστούν τα σημερινά (8/4) εγκαίνια της Ζώνης Εξαιρετικά Χαμηλών Εκπομπών (ULEZ) στην πρωτεύουσα της χώρας, το Λονδίνο.

Ποια αυτοκίνητα θα εισέρχονται δωρεάν;

Δωρεάν είσοδο στην ULEZ απολαμβάνουν τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα που συμβαδίζουν με τις προδιαγραφές Euro 4 και Euro 6 αντίστοιχα. Σε γενικά πλαίσια,  πρόκειται για τα βενζινοκίνητα που ταξινομήθηκαν μετά το 2005, αν και οι προϋποθέσεις πληρούνται και από κάποια αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν και το 2001. Σχετικά με τα diesel, τις προδιαγραφές Euro 6 ικανοποιούν όσα πέρασαν τη γραμμή παραγωγής μετά τον Σεμπτέμβριο του 2015.

Μέρες που θα ισχύει, έκταση και κόστος χρέωσης

  • Η ULEZ αντικαθιστά την T-Charge, και θα λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, όλη την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο
  • Αυτή θα βρίσκεται στην «καρδιά» της αγγλικής πρωτεύουσας και θα «αγκαλιάζει» κάποια σημεία ύψιστης πολιτιστικής σημασίας όπως είναι το Big Ben, τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το Πολεμικό Μουσείο και το Βρετανικό Μουσείο

  • Η ημερήσια χρέωση για τους περισσότερους τύπους οχημάτων (αυτοκίνητα, μηχανές και βαν (μέχρι 3,5 τόνους) θα αντιστοιχεί σε 12.5 λίρες. Οι οδηγοί βαρέων οχημάτων (πάνω από 3,5 τόνους) χρεώνονται με 100 λίρες την ημέρα.



Ερωτηματικά για την ULEZ

Αναμφίβολα, η ληφθείσα πρωτοβουλία αποτελεί βασικό άξονα ενός φιλόδοξου σχεδίου, κύρια συνιστώσα της οποίας είναι το κομμάτι της λήψης μέτρων και για τα βαρέα οχήματα (φορτηγά και λεωφορεία). Το Λονδίνο δείχνει πως αποφεύγει τη χορήγηση αυστηρών προστίμων και, αντιθέτως, στρέφεται στη χρήση ενός μηχανισμού χρέωσης, ο οποίος αποβλέπει στον περιορισμό των εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NOx).

Εντούτοις, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο τυποποιημένο σύστημα μέτρησης των εκπομπών, AIR Index, το οποίο αξιολογεί τα αυτοκίνητα βάσει των πραγματικών εκπομπών οξειδίων του αζώτου, προειδοποιεί πως η συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα, καθώς πολλά οχήματα τα οποία θα εισέρχονται στην ULEZ θα εκπέμπουν πολύ περισσότερο από τα αποδεκτά όρια.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τους περιορισμούς που επιφέρει το σύστημα ULEZ, η πρόσβαση χωρίς κάποια χρέωση στο κέντρο του Λονδίνου θα χορηγηθεί αποκλειστικά στα βενζινοκίνητα που συμμορφώνονται στα πρότυπα Euro 4, την ίδια ώρα που τα diesel οφείλουν να συμβαδίζουν με τα πρότυπα Euro 6. Οι εν λόγω διαφορετικοί περιορισμοί ναι μεν κρίνονται ορθοί, μιας και αμφότερες οι προδιαγραφές ισοδυναμούν με εκπομπές 80 mg/ km οξειδίων του αζώτου, τα τεστ, ωστόσο, που διενεργήθηκαν από το AIR, καταδεικνύουν πως πολλά Euro 6 αυτοκίνητα diesel, τα οποία θα είναι ιδιαίτερα ρυπογόνα, θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν δωρεάν είσοδο στην ULEZ.

Η εξήγηση έγκειται στο εξής: Τα ευρωπαϊκά πρότυπα καταδεικνύουν τα επίσημα επιτρεπτά επίπεδα εκπομπών, τα οποία ορίστηκαν κατόπιν δοκιμών που διεξήγαγαν οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες στα αυτοκίνητά τους. Βέβαια, μέχρι πρότινος, οι εν λόγω δοκιμές διενεργούντο σε εργαστηριακές συνθήκες. Αυτό σημαίνει πως οι καταγραφείσες στα εργαστήρια εκπομπές δεν έχουν καμία σχέση με τις αντίστοιχες σε ένα πραγματικό αστικό περιβάλλον όπου υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Ας δούμε ένα παράδειγμα δύο μοντέλων που ανήκουν στην κατηγορία Euro 6. Η αξιολόγηση ενός Renault Clio 1.5 litre Dci diesel του 2017 κατέδειξε 20 φορές μεγαλύτερα επίπεδα NOx απ’ ό,τι ένα Land Rover Discovery 3.0 litre TD6 diesel του 2018.

Ταυτόχρονα, λοιπόν, με τα εγκαίνια της Ζώνης ULEZ, το σύστημα μέτρησης εκπομπών Air Index καλεί τους ευρωπαϊκούς φορείς να μην περιορίζονται στις εργαστηριακές δοκιμές και να αναζητήσουν επακριβέστερες μεθόδους μέτρησης των εκπομπών των οχημάτων.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...