Πότε θα μπορείτε να κυκλοφορείτε το ιστορικό σας αυτοκίνητο

Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τους όρους κυκλοφορίας τους

  • -
  • -
Πότε θα μπορείτε να κυκλοφορείτε το ιστορικό σας αυτοκίνητο

Τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με τα οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος, εξέδωσαν τα Υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών & Μεταφορών. Σε αυτήν αποσαφηνίζεται η διαδικασία για τη μετάβασή τους στις εκδηλώσεις και για τη συντήρησή τους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη σχετική ανακοίνωση, η αυτοκίνητη μετακίνηση των ιστορικών θα επιτρέπεται κατά τις προηγούμενες δύο (2) ημέρες πριν την έναρξη της εκδήλωσης ή του αγώνα, καθώς και κατά την επόμενη μία (1) ημέρα μετά το πέρας αυτών.

Επιπροσθέτως, επιτρέπεται αυτοκίνητη μετακίνηση των οχημάτων με ιστορικές πινακίδες από και προς τον τόπο στάθμευσης του οχήματος και τον χώρο του συνεργείου την πρώτη Τετάρτη και το τρίτο Σάββατο εκάστου μήνα.

Τέλος, επιτρέπεται για τους σκοπούς της διάνυσης διαδρομών για τη συντήρησή τους, η μετακίνησή τους κάθε δεύτερη και τέταρτη Κυριακή εκάστου μήνα, εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας (σε επίπεδο Περιφέρειας για την Αττική) όπου σταθμεύει και φυλάσσεται το όχημα.

Τα ιστορικά αυτοκίνητα επαναξιολογούνται

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, συστήνεται Επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των Διεθνών Ομοσπονδιών (Δ.Ο.Α. Δ.Ο.Π.Α. και Δ.Ο.Μ.) στην Ελλάδα, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της Ενιαίας Ομοσπονδία Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκινήτων Μηχανημάτων και Μοτοσυκλετών (Ε.Ο.Β.Ε.Α.Μ.Μ.) αρμοδιότητα της οποίας θα είναι η επανεξέταση εντός 10 μηνών από τη συγκρότηση της, του χαρακτηρισμού ως ιστορικού ενδιαφέροντος των οχημάτων με έτος πρώτης ταξινόμησης (κυκλοφορίας) από το 1970 και μετέπειτα και η διατύπωση σχετικής εισήγησης.

Επίσης, όπως διευκρινίζεται, μέχρι να επανεξεταστεί από τη συγκεκριμένη Επιτροπή ο χαρακτηρισμός τους ως ιστορικού ενδιαφέροντος, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία τους.  Στην περίπτωση θετικής εισήγησης ισχύει ο χαρακτηρισμός του οχήματος, ενώ σε περίπτωση αρνητικής εισήγησης ο χαρακτηρισμός ακυρώνεται. Ο χαρακτηρισμός συνεχίζει να ισχύει για τα οχήματα πρώτης ταξινόμησης (κυκλοφορίας) έως και το 1969. Μετά το πέρας του έργου της Επιτροπής θα καθοριστεί διαδικασία για τη χορήγηση και τη διάθεση κρατικών πινακίδων ιστορικού ενδιαφέροντος, που θα κατασκευάζονται με μέριμνα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Τέλος, στο πλαίσιο γενικότερης ρύθμισης και εξορθολογισμού των διαδικασιών κυκλοφορίας των οχημάτων, θεσμοθετείται το Πιστοποιητικό Καταχώρισης που εκδίδεται από οποιαδήποτε ελληνική ομοσπονδία ιστορικών οχημάτων  στην οποία έχει εγγραφεί το χαρακτηρισμένο ως ιστορικό όχημα και ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια.  Τα οχήματα που χαρακτηρίζονται για πρώτη φορά ιστορικά απευθύνονται στα νομικά πρόσωπα που εκπροσωπούν νόμιμα στην Ελλάδα τις Διεθνείς Ομοσπονδίες. 

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...