Πρόστιμο 20 εκατ. δολαρίων στον Musk για χειραγώγηση της αγοράς

Παράλληλα θα εκπέσει από τη θέση του Προέδρου της Tesla για τρία έτη

  • -
  • -

Η πρακτική του Elon Musk να ανακοινώσει τον περασμένο Αύγουστο μέσω του twitter ότι η Tesla θα βγει από το χρηματιστήριο και θα μετατραπεί σε ιδιωτική εταιρεία δεν πέρασε ατιμώρητη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ.

Η SEC ανακοίνωσε ότι έφθασε σε συμβιβασμό με την Tesla, σύμφωνα με τον οποίο επιβάλλεται πρόστιμο 20 εκατ. δολαρίων στον Musk και άλλων 20 εκατ. στην εταιρεία, καθώς κρίθηκε ότι το συγκεκριμένο tweet είχε ως στόχο να χειραγωγήσει την αγορά και τους μετόχους. Ο Musk ήθελε να φθάσει η μετοχή της Tesla στα 420 δολάρια.

Παράλληλα ο Musk θα πρέπει να αποχωρήσει από τη θέση του Προέδρου για τουλάχιστον τρία χρόνια. Θα μπορεί πάντως να παραμείνει Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) και άρα ουσιαστικά να διοικεί την αμερικάνικη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρει ότι τα tweet του Musk σύμφωνα με τα οποία είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση δεν βασίζονταν σε πραγματικά γεγονότα και άρα έπληξαν τους επενδυτές.

Πλέον η Tesla θα πρέπει να τοποθετήσει ανεξάρτητο Πρόεδρο, δύο ανεξάρτητα μέλη στο ΔΣ της, ενώ επιτροπή θα επιβλέπει την επικοινωνιακή πρακτική του Musk. Οι ποινές είχαν ως αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία της Tesla να υποχωρήσει κατά 7 δισ. δολάρια.

Μέχρι στιγμής ο Musk δεν έχει σχολιάσει στο twitter τη συμφωνία. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλός του αυτή τη στιγμή είναι ο αργός ρυθμός στις παραδόσεις των αυτοκινήτων της Tesla, γεγονός που έχει εξοργίσει αρκετούς πελάτες της.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...